Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Oι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία

Τις κοστολογεί στο 1,3 δισ. ευρώ 
Τις προτάσεις του κόμματός του για την ανάσχεση της ανεργίας, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ιπποκράτους, όπως ακριβώς τις απέστειλε σε μορφή ολοκληρωμένου σχεδίου και στην τρόικα.
«Το κορυφαίο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία. Η ανάσχεση της ανεργίας, η αντιμετώπιση, πρωτίστως, της απόλυτης ανεργίας. Υπάρχουν 400.000 νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς άλλους πόρους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ευαγ. Βενιζέλος.Κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα που αφορά σε 700.000 θέσεις εργασίας, μίλησε ειδικότερα για :
  • Τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας σε κλάδους που απειλούνται και πρέπει να βγούμε μέσα από τη στενωπό αυτού του εξαμήνου.
  • 100.000 θέσεις εργασίας μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αυτεπιστασία και στην κοινωνική εργασία.
  • 20.000 θέσεις σε συνεταιριστικές εταιρείες κοινωνικής οικονομίας, που είναι ο λεγόμενος τρίτος τομέας της οικονομίας
  • και 80.000 θέσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους ανθρώπους που πρέπει να μπούνε με εφόδια στην αγορά εργασίας.
«Ο συνολικός προϋπολογισμός που τον έχουμε μετρήσει ευρώ – ευρώ, είναι 1,3 δισεκατομμύρια», είπε, εξειδικεύοντας ότι από αυτά 750 εκατομμύρια προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ που πρέπει να μεταφερθούν από άλλα προγράμματα στο κοινωνικό ταμείο, 150 εκατομμύρια υπάρχουν διαθέσιμα στο ΛΑΕΚ και 400 μπορούν να βρεθούν από τον αλληλόχρεο λογαριασμό του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.
«Αυτό είναι ένα σχήμα το οποίο συγκεντρώνει τα αναγκαία ποσά και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη στήριξη της απασχόλησης, να δώσουμε σιγουριά σε πολλές οικογένειες οι οποίες έχουν ως πρώτη αγωνία, ως βασική αγωνία την υπόθεση της ανεργίας», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναλυτικά οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία:
Η ανεργία,  ως  αποτέλεσμα  της ύφεσης και των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας,  αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα.
Πλήττει το 1/3 περίπου του ενεργού πληθυσμού  και έχει επεκταθεί πέρα  από τις παραδοσιακές  ομάδες (νέοι   γυναίκες) σε «νέες » ομάδες, ιδιαίτερα σε άνδρες και γυναίκες, αρχηγούς οικογενειών στην παραγωγική ηλικία 30-55 ετών.
Η μείωση των εισοδημάτων , μισθών και κοινωνικών μεταβιβάσεων έχει ως συνέπεια την αδυναμία της παραδοσιακής οικογένειας να στηρίζει  τα μέλη της.
Τα στοιχεία της Eurostat  δείχνουν  την εφιαλτική  κατάσταση που έχει διαμορφωθεί  τα τελευταία χρόνια , αφού 1,3 περίπου εκατομμύρια άτομα, ζουν σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένας  ενήλικας.
Την ίδια στιγμή η απουσία θεσμοθετημένου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και το χαμηλό επίπεδο των  καταβαλλομένων  επιδομάτων ανεργίας, κυρίως όμως η μικρή διάρκεια χορήγησης τους , καθιστά το πρόβλημα  ακόμα μεγαλύτερο.
Είναι προφανές ότι η οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και των συνεπειών της , δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανάπτυξη , επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τη δημοσιονομική και  πολιτική σταθερότητα για την οποία αγωνιζόμαστε .
Ταυτόχρονα  όμως και παράλληλα με την  προσπάθεια να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης , επιβάλλεται να   σχεδιάσουμε  και να υλοποιήσουμε σήμερα ένα πρόγραμμα άμεσης απόδοσης, με στόχο να βάλουμε  ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας , να εξασφαλίσουμε εργασία σε ομάδες του πληθυσμού  που κινδυνεύουν να περιέλθουν  στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση, να ανακουφίσουμε  όσο γίνεται   τους οικονομικά  ασθενέστερους.
Το πρόγραμμα που προτείνουμε αφορά 700.000 άτομα και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,3 δις ευρώ. Ειδικότερα αφορά την διατήρηση  500.000 θέσεων εργασίας και την απασχόληση 200.000 ανέργων.
ΠΟΙΑ  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 
1.  Άμεσο στην εφαρμογή , χωρίς γραφειοκρατικές  διαδικασίες  που ταλαιπωρούν  τους ενδιαφερόμενους και προσβάλουν την αξιοπρέπεια   τους.
2.Στοχευμένο σε σχέση με τους ωφελούμενους  με προτεραιότητα στα  άτομα  που ζουν σε  οικογένειες  χωρίς εργαζόμενο, που συντηρούν  άτομα με αναπηρία κ.λ.π.
3. Αντικειμενικό  ως προς τη διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων , που λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και  αποτρέπει την ανάπτυξη πελατειακών πρακτικών.
4. Κατανεμημένο  δίκαια με κριτήρια γεωγραφικά και πληθυσμιακά , ώστε να μην υπάρξει  καμιά περιοχή  της  χώρας χωρίς τον ανάλογο αριθμό ωφελουμένων.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το  νέο πρόγραμμα πρέπει να είναι δομημένο πάνω σε τέσσερις  βασικούς άξονες.
1.    Ενίσχυση της απασχόλησης με δημιουργία νέων προσωρινών θέσεων εργασίας για μικρά έργα κοινωφελούς σκοπού και υπηρεσίες.
Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας  που μπορεί να γίνει , χωρίς κατ΄ανάγκη  τη  μεσολάβηση Μ.Κ.Ο, με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας των δήμων, αλλά και την συμμετοχή των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Ο καθαρισμός  ακτών και  δημοσίων χώρων, η διαμόρφωση  πάρκων ,πλατειών, δρόμων, παιδικών χαρών , οι επισκευές  σε σχολεία , νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια , οι  μικροκατασκευές  κ.λ.π μπορούν να είναι μερικές  από τις εργασίες.
To συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να έχει διάρκεια 8 μηνών. Η επιδότηση από την πλευρά του Ο.Α.Ε.Δ. θα είναι 21-25 ευρώ την ημέρα ανάλογα με την ηλικία του ανέργου και οι δήμοι, όπως και οι επιχειρήσεις, που θα ήθελαν να απασχολήσουν προσωπικό, θα επιβαρυνθούν μόνο με τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές ( 150- 180 ευρώ το μήνα). Στόχος του προγράμματος είναι να εργαστούν για 8 μήνες 100.000 άνεργοι από νοικοκυριά που δεν υπάρχει κανείς εργαζόμενος.
Η επιλογή θα γίνει από λίστα του Ο.Α.Ε.Δ. με τα άτομα της συγκεκριμένης ομάδας και μοριοδότηση με κοινωνικά κριτήρια, ανάλογη εκείνης που εφαρμόστηκε στην κοινωφελή εργασία και στην κατάρτιση της λίστας για το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας.
2.   Διατήρηση  θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις  του ιδιωτικού τομέα, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών  και ενίσχυση των προγραμμάτων  επανακατάρτισης .  Για τη στήριξη επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο πεδίο θα βοηθούσε η αύξηση του de minimis στις 500.000 ευρώ
( από 200.000 που είναι σήμερα)  και την υλοποίηση  στοχευμένων  ενδοεπιχειρησιακών  προγραμμάτων επανακατάρτισης του προσωπικού.
Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα πρέπει να αξιοποιηθεί η πρόσφατη εμπειρία με τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ- ΟΑΕΔ και να γίνει επιλογή των επιχειρήσεων που έχουν  αποδεδειγμένα μείωση του κύκλου εργασιών και προτίθενται να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, εντασσόμενες στο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών ή  χρηματοδότησης προγράμματος επανακατάρτισης του προσωπικού τους.
3.  Ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας ως τρίτου πυλώνα της οικονομίας .
  Αξιοποίηση  του υπάρχοντος  νομοθετικού πλαισίου (Ν.4019/2011) και βελτίωσης  του, όπου χρειάζεται , ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
α. Για την  παραγωγή νέων αλλά και παραδοσιακών  προϊόντων  από τον πρωτογενή τομέα.
β. Για την παροχή κατ ΄οίκον  φροντίδας  και άλλων υπηρεσιών  κοινωνικού σκοπού.
γ. Για την ένταξη  στην αγορά εργασίας ατόμων με αναπηρία και  ατόμων από διάφορες ευπαθείς ομάδες.
δ. Για την παραπέρα ανάπτυξη ολοκληρωμένων δομών κοινωνικής φροντίδας με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (κοινωνικά παντοπωλεία , φαρμακεία ,λαχανόκηποι, τράπεζα χρόνου , συσσίτια κ.λ.π) .
Οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας αποτελούν, ειδικότερα για τους νέους,  μια επιλογή με προοπτική. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπτυξη αυτού σημαντικού για την οικονομία και την απασχόληση, τομέα. Ενώ σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες  απασχολείται το 7% του εργατικού δυναμικού( Μ.Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία κ.λ.π.) στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας , στην Ελλάδα απασχολείται μόλις το 1,5%.
Για την προώθηση της συγκεκριμένης επιχειρηματικότητας απαιτούνται:
α) Συμβουλευτική υποστήριξη των ενδιαφερομένων με ταχύρυθμο πρόγραμμα που μπορεί να υλοποιηθεί , από την Γ.Γ. Διαχείρησης  Κοινοτικών και  Αλλων  Πόρων.
β) Χρηματοδοτική στήριξη με πρώτο μέτρο την επιχορήγηση ανέργων για τη συμμετοχή τους σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) και άλλες επιχειρήσεις κοινωνικού σκοπού.
Το αμέσως επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση ρευστότητας μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
4. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας μέχρι 32 ετών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να προωθήσει την απασχόληση των νέων, μέσα από τη δημιουργία «γέφυρας» από την εκπαίδευση στην εργασία και θα συνδυάζει πρακτική άσκηση και απασχόληση για διάστημα έξι (6) μηνών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η αμοιβή που θα καταβάλλεται θα είναι η προβλεπόμενη από το νόμο 4046/2012 για τους νέους εργαζόμενους και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές θα βαρύνουν την επιχείρηση. Υπολογίζουμε στο πρόγραμμα αυτό να ενταχθούν εντός του 2013, 80.000 άνεργοι νέοι.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας