Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Τηλεόραση και κουλτούρα

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ Κοζάνης
Σε ένα επεισόδιο της δανέζικης πολιτικής σειράς Borgen που προβάλλεται από τη ΝΕΤ η πρωθυπουργός Brigitte Nyborg ενημερώνεται από τη διευθύντρια του νοσοκομείου που νοσηλεύεται η κόρη της ότι δυστυχώς θα πρέπει να τη μεταφέρει κάπου αλλού, γιατί η παρουσία των δημοσιογράφων προσβάλλει την ιδιωτική ζωή των υπολοίπων ασθενών. Εκείνη ζητά λίγο χρόνο και στη συνέχεια παίρνει άδεια μερικών ημερών για να τακτοποιήσει το οικογενειακό θέμα.
Στις τουρκικές σειρές, πάλι, που με πάθος προβάλλουν τα ελληνικά κανάλια, ο πλούσιος, ο σπουδαίος πολιτικός ή παράγοντας του τόπου «μπουκάρει» με τη συνοδεία του στο νοσοκομείο, που όλοι τον ξέρουν με το μικρό του όνομα και τυχαίνει της ευνοϊκότερης δυνατής μεταχείρισης.

Οk ασφαλώς πρόκειται για μυθοπλασία, αλλά η μυθοπλασία έχει στοιχεία της κουλτούρας των δημιουργών και του τόπου. Στην Ελλάδα που περνούσε τις ημέρες της με διαρκή πληροφόρηση από τις τέντες του Ωνασείου, η ευαισθησία απέναντι σε θέματα προσωπικών δεδομένων είναι ανύπαρκτη. Ρεπόρτερ στήνονται έξω από νοσοκομεία και μαιευτήρια, αδιαφορώντας για θέματα που έχουν να κάνουν με το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και απαιτούν πλήρη ενημέρωση, συμπαρασύροντας και το ιατρικό προσωπικό σε ανούσια ανακοινωθέντα.
Δείξε μου, λοιπόν, τις σειρές που παράγεις για να σου πω ποιος είσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας