Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

«Οχι» στο σχέδιο Αθηνά από φοιτητές και εκπαιδευτικούς

 του Γιάννη Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ Κοζάνης
Συλλαλητήριο κατά του σχεδίου Αθηνά, πραγματοποιήθηκε  το μεσημέρι της Τετάρτης από φοιτητές, εκπαιδευτικους και εργαζόμενους του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης, το οποίο βρίσκεται   υπό κατάληψη. Στην συγκέντρωση, συμμετείχαν μάλιστα και φοιτητές του ΤΕΙ από Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα. Βρέθηκαν επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου καθώς και  εκπρόσωποι  του Δήμου Κοζάνης και άλλων φορεών. Στο συλλαλητήριο διαβάστηκε το κείμενο της Γενικής Συνέλευσης της ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ στην Κοζάνη:
«Παλεύουμε να μην εφαρμοστεί ούτε ολόκληρο ούτε τμήμα του σχεδίου Αθηνά. Είναι έργο της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Της ίδια πολι-τικής έκοψε την δωρεάν μεταφορά στους μαθητές. Που φορτώνει τις οικογένειές μας με φόρους και χαράτσια. Που οδήγησε πριν μέρες μέσα από την εξαθλίωση δύο συναδέλφους μας στην Λάρισα να βρουν τραγικό θάνατο
Το Σχέδιο Αθηνά κλείνει και συγχωνεύει τμήματα και σχολές. Υποβαθμίζει τις σπουδές μας, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στις επιχειρήσεις για να δημιουργή-σουν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Κολέγια. Ο αγώνας απέναντι σε αυτή την πολιτική πρέπει και θα είναι μακρύς, σκληρός και αποφασιστικός.

Παλεύουμε για:
•    Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας.
•    Καμία εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά. Καμία Συγχώνευση – Κλείσιμο Τμή-ματος. Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
•    Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
•    Δωρεάν μεταφορά - σίτιση - βιβλία - στέγαση - αναλώσιμα.
•    Κανένας σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να εργαστεί για να ανταπεξέλθει στο αυξανόμενο κόστος σπουδών.
•    Καμία Ιδιωτικοποίηση της παιδείας. ¸ξω οι επιχειρήσεις και οι managers από τις σχολές μας.
•    Μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού. Καμία απόλυση στους Δι-οικητικούς υπαλλήλους.
•    Κατάργηση του νόμου πλαίσιο
•    Πρακτική άσκηση με ευθύνη των ιδρυμάτων, στο αντικείμενο σπουδών με επιβλέπον καθηγητή στην πράξη. Αμοιβή των σπουδαστών με βάση τις συμβάσεις των κλάδων. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που εί-ναι απλήρωτοι».
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο διεκδικούν:
1.Την ακύρωση της αδικαιολόγητης και ατεκμηρίωτης απόφασης για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία στερεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ένα στρατηγικό πόλο κοινωνικής – οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού
2. Την αυτοτελή και αυτοδύναμη λειτουργία και ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
3. Την ενίσχυση, αντί της προτεινόμενης συρρίκνωσης, της παρουσίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στις πόλεις της περιφέρειας.
Ακολούθησε πορεία προς το κτίριο της Π.Ε. Κοζάνης ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο στην Αθήνα. Τα λεωφορεία για τους φοιτητές θα φύγουν μία ώρα  μετά τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας