Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

«Όχι» στην κατάργηση του Πανεπιστημίου και στην υποβάθμιση του ΤΕΙ!

του Π. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Το δικό τους «Όχι» στην υποβάθμιση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην Αθήνα, εξέφρασαν οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς της Κοζάνης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που συμμετείχαν ενεργά στο μεγάλο παν-κοζανίτικο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το «παρών» στη συγκέντρωση ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση του Πανεπιστημίου και στη συρρίκνωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, έδωσαν ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, οι τρεις βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης, Ευγενία Ουζουνίδου και Ραχηλ Μακρή, ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, οι αντιπεριφερειάρχες  Γιάννης Σόκουτης και Γιώργος Σβώλης ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πέτρος Πατιάς, ο νυν και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΙ Νίκος Ασημόπουλος και Κώστας Χαραλαμπίδης αντίστοιχα, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, περιφερειακοί σύμβουλοι, φοιτητές, καθώς και πρόεδροι και μέλη διοικήσεων τοπικών φορέων, σωματείων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ζήτησε την άμεση αλλαγή του σχεδίου «Αθηνά» για τα Ιδρύματα της περιοχής μας, υπογραμμίζοντας πως «ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στα πλαίσια μιας προσχηματικής διαβούλευσης επί του σχεδίου «Αθηνά» οδήγησε την Κοζάνη σε μια διαδικασία παραπλανητική και χωρίς κανένα πραγματικό και ουσιαστικό σκοπό. Σ’ έναν χωρίς αρχές και χωρίς στόχο διάλογο, παραπλανώντας και αποκρύπτοντας τις μύχιες προθέσεις του». Ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες στήριξης του Πανεπιστημίου, αλλά και στην εξέλιξη του ΤΕΙ, τόνισε πως «ενώνουμε όλοι μαζί τις φωνές μας. Θέλουμε τριτοβάθμια εκπαίδευση ισχυρή και αυτόνομη, πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής. Δυναμώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας. Καλούμε όλους τους θεσμικούς, φορείς και πολίτες να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ. ΟΧΙ στη διάλυση του ΤΕΙ, ΟΧΙ στην κατάργηση του Πανεπιστημίου, ΝΑΙ στην ενδυνάμωση του ΤΕΙ, ΝΑΙ στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο με έδρα την Κοζάνη».
«Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την εμμονή στις  προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος… με την κοινή δράση θα αποτρέψουμε να γίνει Προεδρικό Διάταγμα το σχέδιο Αθηνά για την περιοχή»  ανέφερε από την πλευρά του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.
Ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, στις δηλώσεις του, τόνισε πως η «εκκλησία είναι παρούσα και ιδιαίτερα όταν ο λαός είναι υπόδουλος. Σήμερα μπορεί να φαίνεται ότι είναι ελεύθερος αλλά χωρίς να το διαισθάνεται μέχρι μυελού οστέων κάποιοι προσπαθούν αυτό το λαό να τον υποδουλώσουν. Η εκκλησία είναι παρούσα για να πει ένα ηχηρό όχι, αν ακουστεί. Αν δεν ακουστεί το πρόβλημα ιστορικά θα είναι σε εκείνους οι οποίοι δεν ακούν φωνές καθαρές, γνήσιες, πατριωτικές» Μηνύματα συμπαράστασης στο Πανκοζανίτικο συλλαλητήριο έστειλαν με ανακοινώσεις τους, ο Δήμος Εορδαίας, η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Κοζάνης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κοζάνης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΒΕ Κοζάνης, το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο» - «Μποδοσάκειο»
Το ψήφισμα των βουλευτών Κασαπίδη-Ουζουνίδου-Μακρή
Με μια άδικη και παράλογη συμπεριφορά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «αποφάσισε» την καταστροφική για την Περιφέρεια μας διάλυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τις ασυλλόγιστες αλλαγές στη δομή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που θα το οδηγήσουν με ακρίβεια στην παντελή διάλυση του.
Με το νέο σχεδιασμό του, πολύ χειρότερο ακό τον προηγούμενο, το Υπουργείο Παιδείας αποδομεί μεθοδευμένα την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Περιφέρεια και δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στιςτοπικές κοινωνίες» Δεν έλαβε υπόψη ούτε τις προτάσεις των ιδρυμάτων, ούτε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, ούτε τις παρεμβάσεις των Βουλευτών που αντέδρασαν σε αυτό το σχέδιο.
Δεν έλαβε επίσης υπ' όψιν της ούτε το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας από την οικονομική κρίση και την μνημονιακή πολιτική δίνοντας της την χαριστική βολή με την κατάργηση του Πανεπιστημίου και την διάλυση του ΤΕΙ, που αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μην προχωρήσει σε κατάργηση του Πανεπιστημίου και μεταφορά της διοίκησης στη Θεσσαλονίκη.
Καλούμε να σταματήσει την αδιανόητη σύγχυση που προκαλεί με τη μεταφορά σχολών της Κοζάνης σε άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να αποφασίσει υπεύθυνα και με γνώμονα το δημόσιο και το ακαδημαϊκό συμφέρον, καθώς και την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Επιστολή  Μητροπολίτη  Σερβίων  &  Κοζάνης προς  τον  πρωθυπουργό
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τις προθέσεις του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για το Πανεπιστήμιο και το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Η επιστολή, που παραλήφθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού την Πέμπτη 7 Μαρτίου, έχει ως εξής:
Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε,
Μετά τιμής και πολλής ευχαριστήσεως επικοινωνούμεν μαζί Σας ευχόμενοι όπως ο Άγιος Νικόλαος, ο Προστάτης και πολιούχος της ιστορικής και ευάνδρου Κοζάνης να Σας σκέπη και να Σας φρουρεί εις το πολυεύθυνον έργον Σας!
Κύριε Πρόεδρε, μετά λύπης πληροφορούμεθα ότι πρόθεσις της εντιμωτάτης Κυβερνήσεως και δει του Εντιμωτάτου και Ελλογιμωτάτου επί της Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπουργού είναι να καταργηθή το Πανεπιστήμιον Δυτικής Μακεδονίας και τα υπάρχοντα δύο Τμήματα της Κοζάνης να καταστούν παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης! Το δε Τεχνολογικόν Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) της Περιφερείας μας, από τα παλαιότερα και πλέον δραστήρια της χώρας, προτίθεται να συρικνωθή και να ανακατανεμηθούν Τμήματά του.
Αυτές καθ’ αυτές οι προθέσεις είναι άκρως προσβλητικές και δια την Κοζάνην, αλλά και σύμπασα την Δυτικήν Μακεδονίαν. Και εξηγούμεθα:
1. Η Κοζάνη αποτελεί την πρωτέουσα και το κέντρον της Περιφερείας Δυτικής Μακεδονίας.
2. Γεωγραφικά, χωροταξικά και επιπλέον εθνικά και ιστορικά όχι μόνο πρέπει αλλά επιβάλλεται η λειτουργία του ως άνω Ιδρύματος.
3. Δεν πρέπει να διαγράφεται και να λησμονήται η ιστορία. Η Κοζάνη στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς, της οθωμανικής τυρανίας, διέθετε παιδείαν υγιούς εγκυκλοπαιδικής μορφώσεως, με εξαιρέτους και χαρισματικούς διδασκάλους του Γένους, όπως τον Αρχιμανδρίτην Ευγένιον Βούλγαρην, και διέθετε διδακτήρια, τα οποία κοσμούν ακόμα την πόλιν. Και τίθεται το ερώτημα: αυτός ο πολιτισμός, αυτή η παιδεία, αυτή ιστορία θα διαγραφούν; Όταν άλλοι λαοί ερευνούν την διαδρομήν τους και αν εύρουν έστω και εν ψήγμα το προβάλλουν και προσπαθούν να το επιβάλλουν ως  μέγα!
Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε, έχετε καταγωγήν ευγενούς παιδείας και ιστορικώς επιβεβλημένην (Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς & Πηνελόπη Δέλτα), έχετε ευαισθησίας δια κάθε τι που αναφέρεται εις την πολύπαθην Μακεδονία, αλλά και είσθε προικισμένος και κεκοσμημένος με πλείστας αρετάς. Σας ικετεύομεν, λοιπόν, να μην επιτρέψητε -κατά τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε- να αδικηθή και να υποτιμηθή η Δυτική Μακεδονία, Περιφέρεια ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, ενεργείας, αλλά και της υψηλοτέρας ανεργίας πανελλαδικά.
Ευελπιστούντες ότι το πτωχόν, αλλά γεμάτον αγωνίαν γράμμα μας θα εύρη απήχησιν εν τη ευγενή καρδία Υμών, ευχαριστούμεν και ως Αρχιερεύς προσευχόμεθα δία την υγείαν Υμών και το θείον φωτισμόν εις το πολύπλερον και πολυεύθυνον έργον Σας, το οποίον τόσην ανάγκην έχει η πατρίδα και ο ευγενής λαός αυτής.
Επί δε τούτοις διατελούμεν»


Ανακοίνωση φοιτητών του ΤΕΙ

Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μετά την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης που διοργάνωσαν τα Δ.Σ.  των φοιτητών των  Σχολών ΣΔΟ και ΣΤΕΦ, αποφάσισε σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο Αθηνά. Οι προτάσεις του Υπουργείου που κοινοποιήθηκαν εχθές με μηδενικο χρονικό περιθώριο διαβούλευσης, και πετώντας στο καλάθι των αχρηστων την πρόταση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, διαρρηγνύει απροκάλυπτα την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή δομή του Ιδρύματος, λαμβάνοντας υπόψη μικροκομματικά και μόνο κριτήρια, με διαστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά το οικονομικό και κοινωνικό πρόσωπο της πόλης της Κοζάνης, αλλα και ολόκληρης της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας. Περιορίζοντας τον αριθμο των Τμημάτων του Ιδρύματος στο μισό (απο 18 σε 9) και κατα τα 2/3 τον φοιτητικό   πληθυσμό, προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας να αφανισει απο τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας το ΤΕΙ ΔΜ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!
Οι φοιτητές έχοντας στο πλευρό τους όλη την Διοίκηση του ΤΕΙ, η οποία αποφάσισε αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος, πραγματοποίησαν πορεία προς την κεντρική  πλατεία της πόλης της Κοζάνης, με την συμμετοχή των Εκπαιδευτικών, του τεχνικού και διοικητικου προσωπικού και την συμπαράσταση των ΚΤΕΛ – Αστικών Κοζάνης, τα οποία διέθεσαν τα λεωφορεία τους. Σύσσωμη ήταν και η συμπαράσταση των φορέων της πόλης με τους εκπροσώπους τους στα δίκαια αιτήματα ενός τρτοβαθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος με 36 χρόνια παρουσία στην πόλη της Κοζάνης και πλέον σε όλη την Δ. Μακεδονία, κυρίως του Δημου Κοζάνης και της Περιφέρειας ΔΜ.

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ» ήταν το κύριο σύνθημα, που οι φοιτητές φώναζαν στο κέντρο της πλατείας, με την τοπική κοινωνία δίπλα τους.
Στη συνέχεια και για δύο ώρες έκλεισαν συμβολικά την Εγνατία Οδό στο ύψος των διοδίων του Πολυμηλου, ενω οι επιβάτες των διερχομενων ΙΧ εξεφραζαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα του ΤΕΙ.
Η απόφαση της Γ. Συνέλευσης των φοιτητων περιλαμβάνει την συνέχιση των κινητοποιήσεων την Παρασκευή 8-3-2013 και ώρα 12μ. σε ένα Πανκοζανίτικο συλλαλητήριο στο Δημαρχείο της πόλης, προσκαλώντας την τοπική κοινωνία να στηρίξει το ΤΕΙ στην Κοζάνη και το Σάββατο 9-3-13 και ώρα 12μ. οι φοιτητές θα βρίσκονται στην Πτολεμαίδα όπου θα υπογραφεί η σύμβαση για την δημιουργία της 5ης Μονάδας της ΔΕΗ.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται ενώ το ΤΕΙ τελεί υπό κατάληψη.

Ανοικτή επιστολή παραίτησης του προέδρου του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας Γ. Χαραλαμπίδη προς τον Υπουργό Παιδείας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Μετά από πολλές, σοβαρές και συνετές προσπάθειες να προσαρμόσω, την πρώτη «πράξη» του Σχεδίου «Αθηνά», μαζί με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματός μας, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τη Δυτική Μακεδονία,  ήρθε ο εμπαιγμός από το Υπουργείο Παιδείας με την δεύτερη «πράξη», η οποία μέσα σε λίγες μόνο ημέρες άλλαξε  όλα τα δεδομένα, και η νέα σας απόφαση για την κατάργηση δύο επιπλέον Τμημάτων στην Κοζάνη οδηγεί σε τεράστια συρρίκνωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Είναι πλέον πέραν του βεβαίου, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ότι η λεγόμενη διαβούλευση επί του σχεδίου «Αθηνά», διεξήχθη  προσχηματικά και με σπασμωδικές κινήσεις επί προειλημμένων αποφάσεων. Το «Σχέδιο» οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση αντί της ενδυνάμωσης, ενός από τα πλέον ισχυρά, τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον ερευνητικό και κοινωνικό τομέα, Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας μας, του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Διαφαίνεται, κύριε Υπουργέ, ότι το Σχέδιο Αθηνά αποτελεί τον δούρειο ίππο για την πλήρη απαξίωση και κατεδάφιση του θεσμού της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην πατρίδας μας, κυρίως δε βάλει κατά των Ιδρυμάτων της περιφέρειας.
Η συνείδησή μου, ως εκπαιδευτικού με πολυετή δράση στα κοινά του Ιδρύματος, αλλά και ως απλού πολίτη με κρίση και άποψη, δεν μου επιτρέπει να συναινέσω στην μεγάλη προσβολή που γίνεται στη τιμημένη γη της  Δυτικής Μακεδονίας από το κράτος των Αθηνών. Παραφράζοντας τα συνετά λόγια του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου «παρέλαβα ένα αυτοδύναμο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και δεν συναινώ να παραδώσω περίπτερο».
Για όλους αυτούς τους λόγους, και παρά το γεγονός ότι διανύω τις τελευταίες μέρες της θητείας μου, επιτρέψτε μου να υποβάλλω σήμερα την παραίτηση μου από Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ως μία πράξη τελευταίας κραυγής αγωνίας, κρούοντας συγχρόνως τον κώδωνα του κινδύνου για την  συνεχιζόμενη εκπαιδευτική και κοινωνική απομόνωση της Δυτικής Μακεδονίας, για την οποία και η τοπική κοινωνία έχει τις ευθύνες της.
Γ. Χαραλαμπίδης
Καθηγητής
Πρόεδρος ΤΕΙ ΔΜ
Κατάληψη και κλείσιμο όλων των Δομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Μετά την επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία εμμένει στην κατάργησή του Πανεπιστημίου, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, αποφάσισε  να συνεχίσει, για 3η ημέρα, την κατάληψη και κλείσιμο όλων των Δομών του Πανεπιστημίου.
Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου απευθύνει πρόσκληση, προς τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, να στηρίξουν με την παρουσία τους στους χώρους του Πανεπιστημίου τις κινητοποιήσεις του συλλόγου και, όλοι μαζί (φορείς αποκεντρωμένης διοίκησης, τοπικοί φορείς και πολίτες), να διεκδικήσουμε:
1.     Την ακύρωση της αδικαιολόγητης και ατεκμηρίωτης απόφασης για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία στερεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ένα στρατηγικό πόλο κοινωνικής – οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού
2.     Την αυτοτελή και αυτοδύναμη λειτουργία και ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
3.     Την ενίσχυση, αντί της προτεινόμενης συρρίκνωσης, της παρουσίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στις πόλεις της περιφέρειας


Δήμος Σερβίων – Βελβεντού: Όχι στην υποβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας
Ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού συμπαραστέκεται στον κοινό αγώνα φορέων και πολιτών για την αυτονομία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την ενδυνάμωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Κάθε απόφαση που οδηγεί στην κατάργηση και στη συρρίκνωση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μας βρίσκει αντίθετους και αποφασισμένους να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για την περιοχή μας. Η υποβάθμιση που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο υπηρεσιών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στην πολύπαθη Δυτική Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας