Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Άνοιγμα στις αγορές της Αμερικής κάνει ο Κρόκος Κοζάνης!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Άνοιγμα σε νέες αγορές μ έσω κορυφαίας συμφωνίας με την μεγαλύτερη εταιρεία μπαχαρικών του κόσμου, την εταιρία "Mc Cormick", που εδρεύει στην Αμερική, κάνει ο κρόκος Κοζάνης! Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν το τελευταίο διάστημα, επιτεύχθηκε το μεγάλο “deal» που προβλέπει συνεργασία του Αναγκαστικού  Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης με τη μεγαλύτερη εταιρία μπαχαρικών του κόσμου!

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νικόλαος Πατσιούρας: «Η εταιρεία ενδιαφέρθηκε εδώ και τρεις μήνες περίπου για το δικό μας προϊόν, γιατί ξεχωρίζει ποιοτικά από το αντίστοιχο του Ιράν και της Ισπανίας.  Όσον αφορά τις ποσότητες, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να παραδώσουμε 600 κιλά σε καλή τιμή για τον συνεταιρισμό. Ανάλογη της παραγόμενης ποσότητας (υπολογίζουν 1 με 1.5 τόνο) είναι και η συμφωνία για τον επόμενο χρόνο». Η συμφωνία προβλέπει αύξηση της παραγωγής για του χρόνου, όπου η συνεταιρισμός ελπίζει και επιδιώκει την αύξηση του παραγόμενου κρόκου, ενώ επιμένει να υπάρξει μια νέα συμφωνία στο άμεσο μέλλον (με προοπτική το 2013) ώστε να κυκλοφορήσει μια νέα συσκευασία «Κρόκος Κοζάνης -Mc Cormick", στην παγκόσμια αγορά!
Την ίδια ώρα, μπαίνουν όλο και περισσότεροι νέοι παραγωγοί κρόκου, και όπως τονίζει ο κ. Πατσιούρας «ευχόμαστε να συνεχιστεί έτσι, γιατί τη δεκαετία που μας πέρασε έγινε μια μεγάλη διαφημιστική προβολή αυτή να αποδώσει καρπούς. Αυτό έγινε και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς, δεν πρέπει να το αφήσουμε να φύγει, για αυτό και πρέπει να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις ποσότητες. Δεν πρέπει να χαλάσουμε, όμως, και την ποιότητα του κρόκου μας».
Η ζήτηση για κρόκο, ωστόσο, αγγίζει τους 10 τόνους ετησίως και αν αυτό επιτευχθεί, μπορεί να σημειωθεί σημαντική μείωση στην ανεργία της περιοχής. ενώ η οικονομία …αναστενάζει και οι συμβατικές καλλιέργειες περνούν μια κρίση, ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς το «χρυσάφι» της ελληνικής γης, δίνει νέα ανοίγματα σε καλλιέργειες.
Σύμφωνα με συνεχείς επιστημονικές μελέτες το φυτό του κρόκου που παράγεται και καλλιεργείται στην Κοζάνη, είναι το καλύτερο παγκοσμίως ξεπερνώντας την ποιότητα του Ισπανικού και του Ιρανικού, που έχουν μικρότερη τιμή πλέον η οποία οφείλεται στην μικρότερη συγκέντρωση στοιχείων μεταξύ των άλλων με σημαντικές δράσεις, ιατρικά αποδεδειγμένες, ενώ κάνει «θαύματα» στη μαγειρική! Η τιμή του κρόκου ανά γραμμάριο μπορεί να ξεπεράσει το 1.5 ευρώ, αποφέροντας έτσι ένα σημαντικό εισόδημα, ιδίως στους νέους καλλιεργητές της περιοχής! Η νέα συμφωνία με την κορυφαία εταιρία μπαχαρικών του κόσμου, από την Αμερική, είναι ένα μεγάλο, ελπιδοφόρο, βήμα, αρκεί να βρει στήριξη από νέους καλλιεργητές της περιοχής…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας