Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Κατάσχεση 11 ελληνικών φιδιών από έκθεση στο The Mall Athens

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων -ΕΚΠΑΖ- και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους ιστότοπους http://zoosos.gr & http://happydogsworld.com/forum και την συνδρομή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και συγκεκριμένα του Θηροφύλακα  κ. Κόκκαλη Αλέκου, προέβησαν σε κατάσχεση 7 ελληνικών ειδών ερπετοπανίδας από την έκθεση ''SNAKES'' που διοργανώθηκε από τη εταιρεία Sports United A.E. στον 4ο όροφο του εμπορικού κέντρου The Mall Athens.


            Τη συνδρομή τους προσέφεραν επίσης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων κος Παπαδιάς, το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης και η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αμαρουσίου.

            Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, οι διοργανωτές δεν έφεραν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας για την έκθεση. Επίσης δεν είχαν σχετική άδεια από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία ως όφειλαν, εφόσον επρόκειτο για ζωντανά ερπετά, ούτε άδεια από την υπηρεσία CITES.

            Η μοναδική άδεια την οποία έφεραν ήταν αυτή της καταλληλότητας χώρου που εξέδωσε ο αρμόδιος Δήμος Αμαρουσίου, η οποία και ανακλήθηκε την ίδια ημέρα.

            Έπειτα από τον επιτόπιο έλεγχο στις ειδικά διαμορφωμένες προθήκες όπου φιλοξενούνταν και εκτίθεντο  τα ερπετά, διαπιστώθηκε ότι κάποια από αυτά ανήκαν σε προστατευόμενα και απειλούμενα είδη της ελληνικής ερπετοπανίδας, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Πρόκειται για 11 συνολικά φίδια που προέρχονται από τα είδη:
  • Οχιά (Vipera ammodytes) 2 άτομα
  • Αγιόφιδο (Telescopus fallax) 1 άτομο
  • Δενδρογαλιά (Hierophis gemonensis) 1 άτομο
  • Σπιτόφιδο (Zamenis situla) 1 άτομο
  • Σαπίτης (Malpolon monspessulanus) 1 άτομο
  • Οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri) 1 άτομο
  • Λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata) 4 άτομα

            Όλα τα φίδια παραδόθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων για περίθαλψη και επανένταξη στους κατάλληλους βιότοπους.Έπειτα από τον έλεγχό τους, κρίθηκαν όλα υγιή και θα επανατοποθετηθούν στις περιοχές από τις οποίες περισυνελέγησαν  παράνομα.

            Η Ομοσπονδιακή θηροφυλακή άσκησε δίωξη κατά της διοργανώτριας εταιρείας για τη μη έκδοση των απαραίτητων αδειών και κατά του φερόμενου ως ιδιοκτήτη των ερπετών για παράνομη σύλληψη και κατοχή προστατευόμενων ειδών της Ελληνικής ερπετοπανίδας.

            Οι Φορείς μας επιφυλάσσονται  της άσκησης  ποινικής διώξης των υπευθύνων για σκληρή μεταχείριση ζώων  βάσει του άρθρου  16 του νόμου 4039/2012

            Η ΠΦΠΟ  και το ΕΚΠΑΖ ευχαριστούν θερμά για τη συνδρομή τους τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα Αλέκο Κόκκαλη του οποίου η συνεισφορά ήταν καταλυτική για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, καθώς επίσης τη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου διαχειρίστρια του site http://zoosos.gr για την έγκαιρη ενημέρωση και την άριστη δημοσιογραφική κάλυψη της επιχείρησης και τον Μάνθο Αρμπελιά μέλος σωματείου της ΠΦΠΟ και διαχειριστή του site http://happydogsworld.com/forum που προσέφερε πολύτιμη βοήθεια με την άριστη γνώση των σχετικών νόμων.


Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία  και την 
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος                           Η Αντιπρόεδρος                   Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη       Μάριζα  Χριστοδούλου         Μαρία Χουστουλάκη


Για το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων “ΕΚΠΑΖ”
Ο Διαχειριστής, Μπήτρος Παύλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας