Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Και στην Ισπανία μπήκαν με «ψεύτικα στοιχεία»;;;;

του Παναγιώτη Πλιάτσιου, από τον Πρωινό Λόγο, 12/06/2012
 Από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου η Ισπανία είναι το τέταρτο, ουσιαστικά, κράτος-μέλος της Ευρωζώνης που καταφεύγει (δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσό της βοήθειας και το αν αυτή θα προέλθει από τον EFSF ή από τον ESM, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου), στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Έστω και σημαντικότατες διαφορές σε σχέση με τις άλλες τρεις χώρες και ειδικά με την Ελλάδα, καθώς εκεί δίνονται 100 δις μόνο για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, ενώ τα δημοσιονομικά της και όχι μόνο στοιχεία διαφέρουν παρασάγγας από τα δικά μας.
Την ίδια στιγμή, πολλά χθεσινά δημοσιεύματα ήθελαν και την Κύπρο να σκέφτεται, πλέον, σοβαρά και τη δική της προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης. Μάλιστα, αυτή τη φορά η Κύπρος μίλησε για το ενδεχόμενο ευρύτερου αιτήματος, που δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βάσσος Σιαρλή, ένα πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά πιθανώς και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες!
Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία (έστω μερικώς) και, πιθανότατα, και η Κύπρος, λοιπόν, ακολούθησαν ή ακολουθούν το δρόμο της Ελλάδας, Ενδεχομένως -απευκταίο σενάριο- και η Ιταλία. Κάτι που, πολύ απλά, σημαίνει δυο πράγματα: Το πρώτο είναι πως, αναμφισβήτητα πλέον, μιλάμε για πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Δεν είμαστε μόνο εμείς τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης, δεν φταίει η Ελλάδα για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Και, ασφαλώς, έτσι θα πρέπει εφεξής να αντιμετωπιστεί η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.
Και, δεύτερον, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την Ισπανία και την Κύπρο (ακόμη και εάν τελικά δεν καταφύγει στον Μηχανισμό) καταρρέουν οριστικά και οι ανόητες καταγγελίες κατά της πρώην κυβέρνησης της χώρας πως «μας έβαλε στο μνημόνιο με ψεύτικα στοιχεία»! Μήπως, λοιπόν, το ίδιο έγινε και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία; Μήπως «ψεύτικα στοιχεία» δίνουν και οι Ισπανοί; Ή, μήπως, και οι Κύπριοι είναι και εκείνοι στο ίδιο «κόλπο»; Επιτέλους, όσο περνούν οι μήνες, τόσο αποδεικνύεται πως τα προβλήματα των συγκεκριμένων χωρών (με τις μεγάλες, φυσικά, διαφορές τους) εδράζονται στην άσχημη δημοσιονομική τους κατάσταση ή στην κατάρρευση των τραπεζών τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι για τα καφενεία, τα τηλεπαράθυρα, τα blogs και τα προεκλογικά μπαλκόνια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας