Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Λίγο πριν από τη χρεοκοπία

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 380% την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Μόσιαλο, τα τέσσερα μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ), ο κρατικός προϋπολογισμός από 930 εκατομμύρια που πλήρωνε το 2000, έφτασε να πληρώνει 4,5 δισ. ευρώ το 2009. Χωρίς αποτέλεσμα! Το 2000 η Ελλάδα ήταν η 4η χώρα στον ΟΟΣΑ, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, ενώ το 2009 βρεθήκαμε στη 14η θέση.
Οι κρατικές δαπάνες για φάρμακα ήταν μια από τις συνιστώσες που οδήγησαν στην ελληνική χρεοκοπία. Οταν το κράτος ξοδεύει το 10% σχεδόν των εσόδων του μόνο για φάρμακα, μπορούμε να φανταστούμε πόσο πρέπει να ξοδεύει για τη λειτουργία των νοσοκομείων, σχολείων, για συντάξεις κ.λπ. Δεν πρέπει να μάς προξενεί εντύπωση, λοιπόν, ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 ήταν 24 δισ. και όλοι -πλην της τρόικας- αποφάσισαν να μην μάς δανείζουν.

Το «καταραμένο» Μνημόνιο προέβλεψε τον εξορθολογισμό και αυτής της δαπάνης με τρόπους που χρησιμοποιούνται σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πάταξη κυκλωμάτων, αντικατάσταση των ακριβών επώνυμων φαρμάκων με τα (απατεντάριστα) γενόσημα κ.ά. Ολα συνάντησαν τη λυσσαλέα αντίδραση των επαγγελματιών της «ευαισθησίας» και των επαγγελματιών (σκέτο) που πλούτιζαν από το προηγούμενο σύστημα της σπατάλης. Είναι οι ίδιοι που σήμερα θρηνούν από τηλεπαράθυρο σε τηλεπαράθυρο για τη χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος που δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακα των καρκινοπαθών. Θυμάται κανείς το σχέδιο που είχε διακηρύξει με ανοιχτή επιστολή ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κ. Κούβαρης; «Συνάδελφοι, αυτές τις δύσκολες ώρες έχοντας στα χέρια μας ακόμα το φάρμακο, είμαστε σε θέση να επιβάλουμε και να επιλύσουμε το σύνολο των προβλημάτων, αρκεί να αποφασίσουμε να το στερήσουμε από τον Ελληνα ασφαλισμένο. Οι τύψεις και οι αναστολές δεν μας ταιριάζουν»! (23/12/2011)
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των γενόσημων, διότι αποτελούν «μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» και αποκλείονται οι γιατροί από το στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας, ενώ εξαναγκάζονται να συνταγογραφούν «αποκλειστικά με δραστική ουσία σαν να πρόκειται για υπαλλήλους γραφείου». Δίπλα σ’ όλους αυτούς ήταν η διαρκώς φωνασκούσα και καθολικώς διαμαρτυρόμενη Αριστερά, στελέχη της οποίας μιλούσαν για «μαϊμού φάρμακα» και «επικίνδυνες πρακτικές του Μνημονίου».
Ετσι, με αγώνες και πάλη, η χρεοκοπία της χώρας προχωρά ακάθεκτη. Σήμερα το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακα στους καρκινοπαθείς και δεν μπορεί να εγγυηθεί τα δάνεια της ΔΕΗ. Αύριο δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και μετά την «καταγγελία του Μνημονίου» που επαγγέλλεται ο κ. Τσίπρας το κράτος δεν θα μπορεί να προσφέρει τίποτε. Αλλά για την «πρόοδο» δεν υπάρχει πρόβλημα. Οπως τώρα υποκριτικά κλαίνε για την έλλειψη φαρμάκων επειδή το κράτος έκανε μερική στάση πληρωμών, με τον ίδιο τρόπο θα καταγγέλλουν το Μνημόνιο, εταίρους, διαβόλους και τριβόλους για τη χρεοκοπία που οι ίδιοι οδηγούν τη χώρα. Τώρα βαφτίζουν «κινδυνολόγους» όσους επισημαίνουν το επικείμενο χάος. Οταν η χώρα οδηγηθεί στο χάος θα καταγγείλει τους «κινδυνολόγους» ως «υπονομευτές της χώρας». Δεν έχουν σχέδιο· μόνο δικαιολογίες και αποδιοπομπαίους τράγους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κ. Μανδραβέλη,τι ωραία μας τα λές. Αναρωτήθηκες όμως καμιά φορά? Ποιοί ειναι αυτοί που επιτρέπουν να κυκλοφορούν 10000 φάρμακα, και να γράφουν, οι κοι με τις ασπρες μπλούζες, οτι θέλουν , η οτι τούς συμφέρει εστω οικονομικά, χωρίς περιορισμό, μόνον σπατάλες και λαμογες? Δέν θα ηταν καλλίτερα να υπάρχουν 4000 φάρμακα οπως στην ΣΟΥΗΔΙΑ η στην ΔΑΝΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΑ και να ελέγχονται και οι συνταγές και τα φάρμακα και οι Δαπάνες του κρατους στον χώρο της υγείας? Αλλά ο ΛΥΚΟΣ στην αντάρα χαίρεται, και ολοι οι παρατρεχάμενοι βολεύονται απο αυτήν την κατάσταση.Σκέψου πριν γράψεις δύο πράγματα. 1 Οταν θέλεις να κάνεις κάτι σωστό στον χώρο της υγείας, μπορείς να το κάνεις, αρκεί να μην υπολογίσεις στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και γιαυτό δεν το κάνουν.2. Τον Ε Ο Π Υ Υ τον κάνεις πρώτα αφού εξασφαλήσεις την ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ και μετά ενώνεις τα ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ,. Η νοικοκυρά για να στρώσει το τραπέζι για την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ πρώτα μαγειρεύει και μετα στρώνει τραπεζι και τοποθετεί τα πιάτα για φαγητό. Δέν βάζει αδεια τα πιάτα χωρίς να υπάρχει φαγητό. Αυτό έκαναν οι φίλοι σου Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Το Προφίλ μας