Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ώρα Ευθύνης


Του Γιάννη Βλατή
Στις 18 Ιουνίου θα χαράξει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας. Η μέρα αυτή θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Σε αυτή τη νέα εποχή τη  χώρα οφείλει να οδηγήσει μια κυβέρνηση που δεν θα έχει απλώς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ευρεία πολιτική νομιμοποίηση και πάνω απ’ όλα πραγματική κοινωνική συναίνεση. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη.

Διανύουμε τα τελευταία δύο χρόνια μια περίοδο σοβαρής εθνικής κρίσης. Η κρίση αυτή δεν αφορά απλώς την οικονομία της χώρας. Αφορά τους κοινωνικούς και πολιτικούς της θεσμούς. Οι Έλληνες διακατέχονται από το αίσθημα του φόβου, της ανασφάλειας, της απογοήτευσης και του θυμού.
Συνεπώς αποστολή της κυβέρνησης της 18ης Ιουνίου δεν είναι να εξασφαλίσει απλώς την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Δεν είναι μόνο να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της δανειακής σύμβασης. Είναι να καταφέρει να διαμορφώσει άμεσα το πολιτικό, νομικό  και κοινωνικό πλαίσιο που θα δώσει στους πολίτες ελπίδα για το μέλλον και δύναμη για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του παρόντος.
Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που αφενός εξασφαλίζει τη ροή των δόσεων, αφετέρου μας δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης. Πρόκειται για μια στρατηγική που δεν μας απομονώνει από τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, αντίθετα διασφαλίζει τη θέση της χώρας στην Ένωση και το ευρώ. 
Η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας θα είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερη αν στις 18 Ιουνίου η Ελλάδα κάνει μια νέα αρχή με μια κυβέρνηση εθνική, στην οποία θα συμμετέχουν όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που σεβόμενες τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, θα προχωρήσουν ενωμένες στην αναθεώρηση των όρων του μνημονίου, χωρίς ωστόσο να θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.
Την 17η Ιουνίου οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν πως θέλουν να κυβερνηθούν και από ποιους. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την απαίτηση να επιβάλλει τη θέση του ως εθνική γραμμή, αλλά δεν προτίθεται να συμβάλλει στην καταστροφή της χώρας συντηρώντας τη σημερινή κατάσταση ακυβερνησίας ή αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ανέξοδοι και επικίνδυνοι παλληκαρισμοί ορισμένων πολιτικών δυνάμεων που είναι έτοιμες να μας οδηγήσουν εκτός Ε.Ε..
Αυτή την Κυριακή ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα. Αυτή την Κυριακή ο θυμός, η οργή, η απογοήτευση, δίνουν τη θέση τους στη λογική. Γιατί το συναίσθημα, μας καθιστά ευάλωτους στο λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός είναι ο καλύτερος υπηρέτης της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης. Αυτή την Κυριακή πάμε μπροστά. Κι εμείς κι αυτοί. Όλοι μαζί. Γιατί σ’ αυτή τη χώρα δεν περισσεύει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας