Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Με σχέδιο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Άρθρο του Γιάννη Παπαϊορδανίδη στο ΧΡΗΜΑ PLUS
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι μία Περιφέρεια σε κρίση. Κρίση που μεταφράζεται εδώ και αρκετούς μήνες, σε εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας και σε κλίμα αβεβαιότητας για όλους τους νέους, και όχι μόνο, ανθρώπους.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε πορεία χρειάζεται ένας συνεκτικός και ρεαλιστικός σχεδιασμός. Ένας σχεδιασμός που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς μας και θα την εντάσσει σε  Διεθνή Δίκτυα  εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει για την Π.Δ.Μ θέλει να αξιοποιήσει αυτές ακριβώς τις δυνατότητες της περιφέρειάς μας και βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη διατήρηση της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακού κέντρου της χώρας με νέες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λιγνιτικές μονάδες και μια σειρά έργων Α.Π.Ε. χωροταξικά τοποθετημένων. Η δημιουργία των δρόμων ενέργειας, δεδομένο ότι στα διοικητικά μας όρια, βρίσκει κάποιος όλες τις μορφές της ενέργειας, από τη λιγνιτική παραγωγή έως τα υδροηλεκρικά φράγματα, συμβάλει στην ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι δίδυμος και αφορά τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Αφενός η σύνδεσή τους μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα των δύο  κλάδων και αφετέρου οι ολοκληρωμένες προτάσεις συμβάλλουν στην εδραίωση διεθνώς ανταγωνιστικών παραγωγικών πόλων. Το φυσικό περιβάλλον και η ανθρωπογεωγραφία της Δυτικής Μακεδονίας συνθέτουν ένα ιδιαίτερα προνομιακό πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός τουρισμού εντελώς διαφορετικού από τον συνήθη Ελληνικό του ήλιου και της θάλασσας.
Τον τρίτο, τέλος, πυλώνα, αποτελεί ο πρωτογενής τομέας. Είμαστε  μια ορεινή Περιφέρεια, που παράγει πλήθος, επώνυμων πολλές φορές, αγροτικών προϊόντων. Τα προϊόντα μας, λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου, της γεωμορφολογίας αλλά και του κλίματος,  κατατάσσονται σε υψηλής ποιότητας. Το τελευταίο  από μόνο του δεν αρκεί. Τα 200.000 περίπου ακαλλιέργητα και σε αγρανάπαυση  στρέμματα, στη Δυτική Μακεδονία το 2011, αποδεικνύουν το σημείο που βρισκόμαστε. Πως αυτό μπορεί να αντιστραφεί;
  • Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη μιας νέας υπερτοπικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έμφαση και στον πρωτογενή τομέα , με κίνητρα για τη δημιουργία μικρών συνεταιριστικών σχημάτων, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που αξιοποιούν τοπικά ή και περιφερειακά πλεονεκτήματα, για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων.
  • Στηρίζουμε με ουσιαστικές παρεμβάσεις, την κτηνοτροφία μας, καθώς και τη μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων. Παράλληλα προκρίνουμε και πριμοδοτούμε στις νέες επενδυτικές προτάσεις, τη συμβολαιακή γεωργία- κτηνοτροφία.
  • Δημιουργούμε ενιαία ταυτότητα για τα αγροτικά  προϊόντα, που παράγονται στην Περιφέρειά μας. Σε συνεννόηση με τα Επιμελητήρια αναζητούμε νέες αγορές. Ενισχύουμε  την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, προκειμένου να κερδίσουμε αγορές του εξωτερικού. Βελτιώνουμε τις υποδομές στο Αεροδρόμιο Καστοριάς για χρήση από εμπορευματικά αεροσκάφη, που θα μεταφέρουν εκτός από προϊόντα γούνας, γουνοδέρματα και προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, που διαθέτουν τα τοπικά μας προϊόντα.
  • Στηρίζουμε τον κλάδο των γουνοφόρων ζώων και των μονάδων παραγωγής των ζωοτροφών τους.
  • Αναζητούμε τεχνογνωσία για άμεση εφαρμογή σε νέες καλλιέργειες, όπως καρυδιάς, φουντουκιού αλλά και σκόρδων που παλαιότερα υπήρχαν στην Περιφέρεια μας.
  • Αξιοποιούμε το δασικό πλούτο και το υδάτινο δυναμικό μας. Αξιοποιούμε την εμπειρία άλλων Περιφερειών της Ευρώπης, για την εξοικονόμηση νερού για αρδευτική χρήση.
  • Δημιουργούμε τράπεζα γενετικού υλικού ποικιλιών φυτών και φυλών ζώων, σε συνεργασία με τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με έμμεση μόχλευση πόρων, από επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας και όχι μόνο.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες απαιτούν σημαντικούς πόρους. Υπάρχουν τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία; Σε μια περίοδο που τόσο οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών όσο και ο τραπεζικός δανεισμός ελαχιστοποιούνται ή μηδενίζονται, η εκταμίευση/ εισροή χρημάτων από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης φαντάζει μια χρηματοδοτική όαση ( περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ θα εισπράξει η Π.Ε Κοζάνης και Φλώρινας και οι Δήμοι των δύο ενοτήτων, τα επόμενα πέντε χρόνια από τη Δ.Ε.Η).
Τα χρήματα αυτά οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε υπηρετώντας τις αρχές της οικονομίας και της συγκέντρωσης δυνάμεων, της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, της ανταποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δαπανών.
Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι το σημαντικότερο κομμάτι του Τοπικού Πόρου πρέπει να κατευθυνθεί στην υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Η ίδρυση ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας ΜΜΕ, με χρήματα από τον Τ.Π.Α., που θα στηρίζει και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, για να αλλάξουμε την παραγωγική κουλτούρα και να περάσουμε επιτέλους στην παραγωγή, εμπορία και διάθεση επώνυμων αγροτικών προϊόντων που είτε θα καλύπτουν τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες είτε θα είναι διεθνώς εμπορεύσιμα και θα βελτιώνουν το αρνητικό εμπορικό  ισοζύγιο της χώρας μας.
Η ολοκλήρωση των αγροτικών υποδομών (φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, λιμνοδεξαμενές), που αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από τους ΚΑΠ και παραμένουν ημιτελή ( χωρίς να έχουν δοθεί σε χρήση), οφείλει να είναι μια ακόμα προτεραιότητα στην κατεύθυνση των χρημάτων του Τ.Π.Α.
Τέλος η συγκρότηση μιας επιτροπής σε επίπεδο Περιφέρειας, θα αναζητεί κεφάλαια από το εσωτερικό και τους Έλληνες ομογενείς παρουσιάζοντας τους παραγωγικές δράσεις που θα μπορούσαν να εκτιναχθούν με την ύπαρξη πόρων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τα παραπάνω θα βγει μία ώρα νωρίτερα από την κρίση και θα κρατήσει συμπαγή τον κοινωνικό της ιστό.
Το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και η παραγωγική κουλτούρα υπάρχουν.
 

ΠΑΠΑΪΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ/ Γεωπόνος
Επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας.
kozanimedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας