Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής για την ΛΑΡΚΟ το 2011

Η ΛΑΡΚΟ είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών σιδηρονικελίου παγκοσμίως και το 2011 διατήρησε την πρώτη θέση στην προμήθεια νικελίου προς τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα στην ΕΕ
Ενίσχυση πωλήσεων και κερδών εμφάνισε το 2011 η βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας νικελίου ΛΑΡΚΟ, καθώς μείωσε περαιτέρω το λειτουργικό κόστος και αξιοποίησε τις καλές τιμές του μεταλλεύματος.

Τα θετικά αποτελέσματα έρχονται σε μία περίοδο που εντείνεται η αγωνία για το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων της.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30% σε 311,1 εκατ. ευρώ και η παραγωγή κατά 33,6%, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Η εταιρεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών σιδηρονικελίου παγκοσμίως και τη χρονιά που πέρασε διατήρησε την πρώτη θέση στην προμήθεια νικελίου προς τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα στην ΕΕ.

Οι τιμές του νικελίου στο London Metal Exchange κινήθηκαν στα επίπεδα των 20.000 δολαρίων/τόνο σε όλη τη διάρκεια του 2011, με εξαίρεση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπου παρουσιάσθηκε ελάχιστη τιμή 16.935 δολαρίων ανά τόνο.

Η Λάρκο μέσω της αποτελεσματικότητας των παραγωγικών δομών της και της αύξηση της παραγωγής, περιόρισε το μέσο εμπορικό κόστος του νικελίου σε 15.903 ευρώ/τόνο, έναντι 16.722 το 2010 (μείωση 6,7%).

Η μείωση του κόστους θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν είχε παρουσιασθεί μεγάλη αύξηση στις τιμές υγρών καυσίμων και γαιάνθρακα κατά 13% και 28% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το 2011 η τιμή ηλεκτρικού ρεύματος παρέμεινε σταθερή στο υψηλό επίπεδο των 66,6 ευρώ/Mwh. Η αύξηση της παραγωγής σε 18.527 τόνους, δηλαδή κατά 33,6% σε σχέση με το 2010 και στο υψηλότερο επίπεδο από ιδρύσεως εταιρείας, επιτεύχθηκε χωρίς εισαγωγές μεταλλεύματος, αλλά με αύξηση της παραγωγής των μεταλλείων (κατά 14,3%, σε 2.589.296 τόνους μεταλλεύματος).

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) ξεπέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 6,6 εκατ. ευρώ, έναντι 6,5 εκατ. ευρώ το 2010.

Τα ίδια κεφάλαια παρέμειναν αρνητικά, αλλά με βελτίωση, ύστερα από δύο κερδοφόρες χρήσεις (-26,67 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι -31,49 ευρώ το 2010). Όπως αναφέρουν από την εταιρεία, πλέον η Λάρκο δεν συσσωρεύει ζημίες από τη λειτουργία της, αλλά σβήνει ζημιές του παρελθόντος που σήμερα ανέρχονται σε 221,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2011 δρομολογήθηκε η οριστική διευθέτηση όλων των ουσιωδών περιβαλλοντικών ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της Λάρκο. Τον Μάρτιο 2012 εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), δεκαετούς διάρκειας, με την οποία διευθετούνται τα ζητήματα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα έως το 2022, την επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα του λιμένα του εργοστασίου και την κατασκευή και λειτουργία χώρου χερσαίας διάθεσης της σκωρίας ηλεκτροκαμίνων του εργοστασίου, στη θέση Λιάβδα του Νομού Φθιώτιδας.

Σχολιάζοντας την πορεία της εταιρείας, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος, Αναστάσιος Μπαράκος, ανέφερε ότι:

«Το 2011 ολοκληρώθηκε η παραγωγική ανασυγκρότηση της ΛΑΡΚΟ και βελτιώθηκαν ουσιωδώς τα οικονομικά αποτελέσματα και οι λειτουργικοί δείκτες. Σε όρους λειτουργίας, το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά της εταιρείας από την ίδρυσή της, κάτι που οφείλεται κατά μείζονα λόγο στην αποτελεσματική κινητοποίηση των εργαζομένων, στη βάση ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού από τη Διοίκηση. Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τις προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας της ως βιώσιμη επιχειρηματική οντότητα, με κρίσιμη σημασία για την ευρύτερη προσπάθεια ανάταξης της Εθνικής Οικονομίας».

Η Λάρκο ελέγχεται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (κατά 55%), την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει προχωρήσει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζει αν η εταιρεία έχει εισπράξει κρατικές ενισχύσεις αλλά και επειδή το ΥΠΕΚΑ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε ανανέωση της άδειας που προβλέπει την επιστροφή του εργοστασίου της Λάρυμνας στο ελληνικό δημόσιο στις 30/6/2012 μετά από περίοδο εκμετάλλευσης 36 ετών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας