Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Εισήγηση του Προέδρου του συλλόγου των υπαλλήλων της πρώην Ν.Α. Κοζάνης στη συνεδρίαση του Π.Σ


Εισήγηση του Προέδρου του συλλόγου των υπαλλήλων της πρώην Ν.Α. Κοζάνης Δημήτρη Καραθανάση, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας:
Διαμαρτυρία για την ενεργοποίηση της εφεδρείας στην Αιρετή Περιφέρεια και βήματα της ουσιαστικής Διάλυσης των υπηρεσιών.
Αξιότιμα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου
Κ .Περιφερειάρχη
Κ.κ. ηγέτες της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης 
Κ. Πρόεδρε

Με την σημερινή εισήγησή μας, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή μας για την αντιμετώπισή μας  από το Ελληνικό Δημόσιο,
όλα αυτά τα χρόνια που οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τώρα Αιρετές Περιφέρειες λειτουργούν ως θεσμός.
Η συστηματική απαξίωση και εξευτελισμός μας ως υπάλληλοι, ως άνθρωποι, αλλά και ως υπηρεσίες δεν έχει τελειωμό.
Η διάλυση των υπηρεσιών των Περιφερειών έχει ήδη ξεκινήσει και η ευθύνη που σας βαραίνει ως εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο του τόπου μας, αν δεν αντιδράσετε,  και αν δεν αναλάβετε τις ευθύνες σας, είναι τεράστια.
Θα θέλαμε να σας παραθέτουμε τα προγραμματισμένα βήματα της ουσιαστικής Διάλυσης των υπηρεσιών :
1.      Βήμα 1ο Η εφεδρεία.
Η Εφεδρεία όπως ίσως θα γνωρίζετε ξεκίνησε ήδη ΚΑΙ στην Περιφέρειά μας.
Ήδη οι πρώτοι 3 υπάλληλοι ειδοποιήθηκαν να απολυθούν λόγω αναγκαστικής συνταξιοδότησης,  ενώ άλλοι 35 ενημερώθηκαν να δηλώσουν την εργασιακή τους προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, για να ενταχθούν και αυτοί σε καθεστώς εφεδρείας ή απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης.
Η σειρά με την οποία ξεκίνησε ο νόμος της εφεδρείας είναι ότι πρώτα θα πρέπει να «φύγουν», οι υπάλληλοι ΥΕ, έπειτα οι ΔΕ κλπ.
Γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι ΥΕ & ΔΕ είναι άνω των 50 ετών γίνεται κατανοητό ότι οι Υπηρεσίες μας θα αδειάσουν πραγματικά από αυτές τις ειδικότητες
Δηλαδή :
·        Οι υπηρεσίες γενικά θα πάψουν να παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη.
·        Τα ΚΤΕΟ θα πάψουν να λειτουργούν λόγω έλλειψης τεχνικών
·        Οι τεχνικές υπηρεσίες δεν θα εκτελούν πια έργα, εκχιονισμούς κ.λ.π. λόγω έλλειψης χειριστών , οδηγών και τεχνικών
·        Τα κτηνιατρικά κέντρα δεν θα λειτουργούν χωρίς βοηθούς, νοσοκόμους - σπερματεγχύτες κ.λ.π.
·        Τα γραφεία αγροτικής ανάπτυξης χωρίς γεωτεχνικούς Δ.Ε. αναλογίζεστε το πώς θα λειτουργούν
·        Οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες θα μείνουν μόνο με οικονομολόγους οι οποίοι είναι ελάχιστοι.
·        Επίσης πλέον όλοι οι υπάλληλοι ΠΕ & ΤΕ που θα μείνουν στις υπηρεσίες θα ασκούν ακόμα περισσότερο γραφειοκρατικά καθήκοντα, παρά τεχνοκρατικά για τα οποία και προσλήφθηκαν.
Όταν λοιπόν τελειώσει το μέτρο της εφεδρείας, πραγματικά αναρωτιόμαστε για το τι «Περιφέρεια» θα έχει απομείνει να διοικείτε.

2.      Βήμα 2ο . Κατάργηση οργανικών θέσεων και μη κατάταξη μετατασσομένων υπαλλήλων από την πρώην Κρατική Περιφέρεια
Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες της Αδυναμίας (της αυτοδίκαιης κατά τα άλλα) κατάταξης υπαλλήλων στο οργανόγραμμα, της Περιφέρειας.
Εδώ και τέσσερις μήνες γίνεται ένα παιχνίδι στις πλάτες των συναδέλφων της πρώην Περιφέρειας.
Οι διαδικασίες που έπρεπε να είναι θέμα λίγων ημερών για να τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα και οι μεταταγμένοι υπάλληλοι να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους,
έμπλεξαν στην δαιδαλώδη γραφειοκρατία των Υπουργείων με αποτέλεσμα και μετά την ψήφιση του νόμου 4024/2011 που αφορά την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, η κατάσταση να έχει φτάσει σε τέλμα, και οι συνάδελφοι στα όρια νευρικής κρίσης.
Εδώ να σημειώσουμε ότι η τροποποίηση οργανισμού που στη δική μας περιφέρεια δεν εγκρίνεται, για την περιφέρεια Αττικής Δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ (Τεύχος Β’ αρ. 2494 4/11/11) και μάλιστα μετά την ψήφιση του νόμου 4024/2011 που καταργεί τις ούτως ή άλλως ελάχιστες κενές οργανικές.

3.      Βήμα 3ο Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις υπηρεσίες μας προς τρίτους.
Σας ενημερώνουμε πως έχουν ήδη ξεκινήσει να αφαιρούνται αρμοδιότητες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, για να δοθούν σε ιδιώτες.
Συγκεκριμένα :
·        Από τη διεύθυνση Υγείας
·        Από τη διεύθυνση Ανάπτυξης
·        Από τη διεύθυνση Εμπορίου
·        Από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος
·        Από τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.
Κατ’ αυτό τον τρόπο όμως καταλύεται στην ουσία το κοινωνικό κράτος, μιας και πλέον ο πολίτης θα απευθύνεται σε ιδιώτη επί πληρωμή για να του παρέχει υπηρεσία που έπρεπε να παρέχεται δωρεάν από κρατική υπηρεσία.
Εδώ να κάνουμε και την εξής παρατήρηση: Αν λόγω της συνεχούς αφαίρεσης αρμοδιοτήτων, ο ρόλος της Αιρετής Περιφέρειας μετατραπεί σε επιτελικό, τότε πιο το νόημα της ύπαρξής της, τη στιγμή που επιτελικό ρόλο ασκούν σήμερα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις;

4.      Ελέω της δήθεν Κατάργησης της Γραφειοκρατίας, στην ουσία προωθείται η ανομία και η ασυδοσία. Και αυτό γιατί συνδυάζεται η κατάργηση της γραφειοκρατίας με την αφαίρεση προαπαιτούμενων νομιμοποιητικών εγγράφων.
Το πρόβλημα όμως στο Ελληνικό δημόσιο, δεν είναι τα νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά η έλλειψη δομών (πληροφορικής κ.λ.π.), ώστε το φυσικό, ή το νομικό πρόσωπο που αιτείται οποιαδήποτε υπηρεσία από το δημόσιο
να μπορεί αυτόματα να ελέγχεται μέσω των δομών, και όχι μέσω των εγγράφων που τώρα απαιτείται να προσκομίσει.
Κατ αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετείται ΑΜΕΣΑ.
Αντ αυτού όμως προχωράμε σε λογικές FAST TRACK και οτιδήποτε άλλο ΦΑΣΤ ….
5.      Βήμα 5ο . Το Υπέρογκο δημόσιο –Είναι η Αιρετή Περιφέρεια Υπερστελεχωμένη?
Καταγγέλλουμε τα ασύστολα ψεύδη περί υπέρογκου και σπάταλου δημόσιου τομέα στη χώρα μας.
Είναι μία τακτική που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της κατάργησης του κράτους σε όφελος συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδος.
Το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έναντι του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας ανέρχεται στο 14%. Με στοιχεία ΟΟΣΑ 2007
Αντίστοιχα στις ΗΠΑ τη μητέρα του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς, οι Δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονται στο 14,1% του συνολικού εργατικού δυναμικού τους και μάλιστα με εργαλεία και κρατικές δομές που εμείς ούτε φανταζόμαστε.

Αξιότιμα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου

Τα τελευταία 16 χρόνια με τη λειτουργία του ΑΣΕΠ το Ελληνικό Δημόσιο απορρόφησε το καλύτερο έμψυχο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό από την αγορά.
Τυπικά προσόντα όπως γνώση αγγλικών, γνώση υπολογιστών, αλλά και πολυετή εργασιακή εμπειρία ήταν προαπαιτούμενα για όλους τους προσληφθέντες υπαλλήλους ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ.
Το κράτος λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια, ζήτησε και πήρε τους καλύτερους από κάθε ειδικότητα, αλλά επειδή δεν ήξερε τι να μας κάνει φρόντισε:
·        Να μας απαξιώσει με τις συνεχείς επιθέσεις εναντίων μας από πολιτικούς, παπαγαλάκια ΜΜΕ κ.λ.π.,
·        Να μας εξαθλιώσει μισθολογικά
·        Να μας βγάλει στην ουσία ανίκανους να προσφέρουμε αυτό για το οποίο προσληφθήκαμε.
           
Πέρα από όλα αυτά υφιστάμεθα και την πιο ανηλεή και βάναυση επίθεση που μπορεί να δεχτεί εργαζόμενος.
Έχουμε μπει κι εμείς στο ίδιο τσουβάλι με όλους τους υπαλλήλους στο Δημόσιο και κατηγορούμαστε νυχθημερόν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

Αξιότιμα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου

Οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες της Αιρετής Περιφέρειας είναι τα εργαλεία που διαθέτετε για να βοηθήσετε την τοπική κοινωνία να βγει από το  τέλμα που έχει περιέλθει, και να ξαναμπεί σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Ζητάμε την προσοχή, την υποστήριξη και την αμέριστη συμπαράστασή σας, και ηθικά αλλά και χρηματικά .
Γι αυτό λοιπόν ζητάμε να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:
1)      Ενέργεια 1η : Το υπηρεσιακό συμβούλιο να πάρει θέση με ψήφισμα προς τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό που να ζητά :
a)      Την εξαίρεση των υπηρεσιών της Αιρετής Περιφέρειας από το μέτρο της εφεδρείας, τη στιγμή που καλά-καλά δεν έχει ακόμα καταρτιστεί το οριστικό οργανόγραμμα της περιφέρειας.
b)      Την αυτοδίκαιη κατάταξη των μεταταχθέντων υπαλλήλων από την πρώην Περιφέρεια σε αντίστοιχες νέες οργανικές θέσεις.
c)      Την ανάκληση της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων στο υπάρχον οργανόγραμμα, καθότι δεν έχει καταρτιστεί ακόμα καν το οριστικό οργανόγραμμα της Περιφέρειας.
d)      Να δοθεί ένα τέλος στη διαρροή αρμοδιοτήτων από τις υπηρεσίες μας προς ιδιώτες.
2)      Ενέργεια 2η : Για την έμπρακτη προώθηση των θέσεών μας όπως θα καταγράφονται στο ψήφισμα, ζητάμε να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να γίνει παράσταση μικτής αντιπροσωπείας μελών του συλλόγου υπαλλήλων,  σε συνεργασία με τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Παπαϊορδανίδη τουλάχιστον που διατελούν μέλη του Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ. προκειμένου να υπάρξουν συναντήσεις :
a)      Με το Προεδρείο της ΕΝ.ΠΕ.
b)      Με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλο
c)      Με εκπροσώπους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
d)      Με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών.

Ευχαριστούμε

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου

Δημήτρης Α. Καραθανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας