Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Το μεγαλύτερο έργο Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Με την ολοκλήρωση του έργου σε τρία χρόνια το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας θα αποτελεί σημείο αναφοράς
Το μεγαλύτερο κτιριακό έργο της Βόρειας Ελλάδας στον τομέα της υγείας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, υλοποιείται στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο, όπου εντός του 2012 ξεκινά η κατασκευή της νέας πτέρυγας. Στο σημαντικό αυτό γεγονός έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, με την οποία αυξάνεται η χρηματοδότηση της προσθήκης της νέας πτέρυγας του Μποδοσάκειου κατά 1,6 εκ. ευρώ, ώστε η νέα κτιριακή υποδομή να παραδοθεί με τον πλήρη ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Αρχικά το έργο είχε προϋπολογισμό 8,5 εκ. ευρώ μόνο για τις κτιριολογικές εργασίες, ενώ με την υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον τα ιατρικά μηχανήματα, τα νοσοκομειακά κρεβάτια κ.λ.π., αυξάνοντας το ποσό σε 10,6 εκ, ευρώ.
Η διοικήτρια του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Τάσα Μπούρτσιου, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της από την εξέλιξη αυτή. «Κάναμε μία πολύ συγκεκριμένη, εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση στου υπουργείο Υγείας, ζητώντας να συμπεριληφθεί στην προσθήκη της νέας πτέρυγας, η χρηματοδότηση και του ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Εξηγήσαμε ότι για να μπει σε λειτουργία ένα τόσο μεγάλο έργο, πρέπει να συμπεριληφθεί και ο εξοπλισμός στο ΕΣΠΑ. Στο αίτημά μας αυτό είχαμε την πλήρη συμπαράσταση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή. Η τελική εξέλιξη ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να σημειωθεί για το Μποδοσάκειο». Να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών συνέδραμε με 650.000 ευρώ το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης.
Επίσης η διοικήτρια του νοσοκομείου εκτιμά ότι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους θα γίνει και τυπικά η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ από τη Διαχειριστική Αρχή. Στη συνέχεια προχωρά η προκήρυξη του έργου με διεθνή διαγωνισμό. Εκτιμάται ότι το έργο θα δημοπρατηθεί στο πρώτο τετράμηνο του 2012, ώστε να μπει σε φάση υλοποίησης εντός του ίδιου έτους, εάν δεν υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις, εξ’ αιτίας τυχόν ενστάσεων. Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑΝΟΜ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της οποίας το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα εξοπλισμένη πτέρυγα θα τεθεί σε λειτουργία το 2015.
Το εμβαδόν της νέας πτέρυγας είναι 4.000 τ. μ. στεγασμένος χώρος. Με την ολοκλήρωσή της το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο αναβαθμίζεται σημαντικά, καθώς περιλαμβάνει ογκολογικό τμήμα, ιατρείο πόνου, χειρουργεία ημέρας και οφθαλμικό χειρουργείο, παιδοψυχιατρικό τμήμα, χώρο για το ΤΕΙ μαιευτικής και χώρο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Στο μεταξύ πρέπει να σημειωθεί ότι επιπλέον εντάσσεται στο ΕΣΠΑ από την 3η ΥΠΕ η χρηματοδότηση ιατροβιολογικού εξοπλισμού για το Μποδοσάκειο, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού μαστογράφου, ψηφιακού ακτινολογικού και καινούργιου αξονικού τομογράφου. Επίσης, να σημειωθεί βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μποδοσάκειου Νοσοκοεμίου, έργο που έχει υλοποιηθεί κατά 50%. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι λειτουργούν ήδη οι 150 νέες θέσεις πάρκινγκ.
Με την παράδοση της πλήρως εξοπλισμένης νέας πτέρυγας, καθώς και με την ολοκλήρωση των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, το οποίο αποτελεί επαξίως τη ναυαρχίδα της υγείας στη Δυτική Μακεδονία, θα αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στον τομέα της δημόσιας υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δημοσιογράφε, δεν μας τα γράφεις καλά. εγώ κοινός πολίτης 'εμαθα πως η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ του ΠΑΣΟΚ και του ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, και ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ και του ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, επισκεύθηκαν τον ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕΡΒΙΩΝ, για να τον πάρουν γενικούς γιατρούς για να εφημερεύσουν στο ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ διότι δεν υπάρχουν ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ στο ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ και σύ μας γράφεις για προεκτάσεις και ΔΑΠΑΝΕΣ εκατομμυρίωων ΕΥΡΩ ?ΤΟ ΜΠΡΑΒΟ όμως ανήκει στον Διευθυντή του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ που το κρατά τόσα χρόνια με το μισό ΙΑΤΡΙΚΟ προσωπικό καί πιστεύω πως στα τρία χρόνια που θα τελειώσει το ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ θα διαλυθούν τα υπόλοιπα της ΚΟΖΑΝΗΣ, ΕΥΓΕ

Το Προφίλ μας