Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο υπονοήσατε ότι δεν θα πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, αλλά ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης επιμέρους μονάδων της επιχείρησης. Ποιες είναι οι προθέσεις σας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η διάθεση του 17% της ΔΕΗ είναι απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία δεν έχει αλλάξει. Ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2012, και ο καλύτερος τρόπος είναι με την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Εναλλακτικά, μπορούμε να δούμε και την πώληση μεριδίων στις θυγατρικές της ΔΕΗ.

Όμως, πριν από αυτό, το βασικό ζητούμενο είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και επενδύσεις που αυξάνουν το εισόδημα και την τεχνογνωσία στην χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί στη Βουλή, αυτή την εβδομάδα, ένα νομοσχέδιο που ενισχύει σημαντικά το ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενισχύει την προστασία των καταναλωτών, διαχωρίζει τις λειτουργίες της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρισμού από τον κύριο κορμό της ΔΕΗ, και προχωρά στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ – των υποδομών – από τη ΔΕΠΑ – την εμπορία – στην αγορά φυσικού αερίου ενόψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Επιπλέον προχωράμε – όπως είναι και υποχρέωσή μας στην ΕΕ — στην πρόσβαση στην παραγωγή λιγνίτη σε τρίτους χωρίς διακρίσεις ολοκληρώνοντας τις επόμενες εβδομάδες τις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Είναι, λοιπόν, μια σειρά από βήματα, που μας οδηγούν στους στόχους μας και που διασφαλίζουν ότι το κράτος διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο στην αγορά και έχει κυρίαρχο λόγο στα κρίσιμα δίκτυα υποδομής της χώρας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχωράτε άμεσα στην «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων. Υπάρχουν ωστόσο εκείνοι οι μηχανισμοί που θα αποτρέψουν την δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό ακριβώς είναι το βασικό ζήτημα, η ελαχιστοποίηση της δυνατότητας για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Και σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη γίνει δουλειά από το ΥΠΕΚΑ, η οποία θα επιταχυνθεί, ώστε να γίνει σαφές και ξεκάθαρο ότι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα που θα παρουσιάσουμε, τις επόμενες εβδομάδες, είναι μια πραγματική – και όχι κατ’ επίφαση – “κόκκινη γραμμή”.
Θα είναι στη λογική της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, θα έχει μία λογική «καρότου και μαστιγίου», θα κάνει διακρίσεις (πχ αποκλείοντας τη ρύθμιση αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές, αλλά αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα ολόκληρων αυθαίρετων οικισμών), και θα έχει «περιβαλλοντικό ισοδύναμο».
Για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στη δόμηση προφανώς χρειάζεται σαφής πολιτική και σχεδιασμός γης, σχέδια πόλης, να υπάρχει ταυτότητα και σαφές πλαίσιο για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Αυτή είναι μια δουλειά που, ήδη, προχωράει με τα χωροταξικά σχέδια και με την επιτάχυνση των διαδικασιών για να προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες και τα ειδικά χωροταξικά και σχέδια πόλεων. Είναι, ήδη, σε εξέλιξη η νομοθετική διαδικασία για την αλλαγή της πολεοδομίας, τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών, την αναθεώρηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού – όπου σήμερα η ερμηνεία του τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται είναι πηγή που θρέφει την αυθαιρεσία.
Άρα, οι συνθήκες είναι πια ώριμες και μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία ρύθμιση υφιστάμενων αυθαιρέτων, στο βαθμό που δεν ξεφεύγουμε από τις πρόνοιες του Συντάγματος και, παράλληλα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα γενιά αυθαιρεσιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβεβαιώνετε τους πολίτες ότι θα κατεδαφίσετε όσα αυθαίρετα δεν μπουν στην ρύθμιση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προφανώς, οι αυθαιρεσίες χρειάζονται και ένα πειστικό μηχανισμό ελέγχου και καταστολής. Στο σχεδιασμό μας είναι η άμεση αναθεώρηση του πλαισίου για τις κατεδαφίσεις – διότι με το ισχύον πλαίσιο κανένας δεν έχει λόγο να φοβάται την κατεδάφιση.
Αλλάζουμε τους χρόνους και τις διαδικασίες. Και πέρα από αυτό, η εκτός ρύθμισης διατήρηση και μεταβίβαση αυθαιρέτων θα γίνει πρακτικά αδύνατη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κάποιοι λένε ότι «γκρεμίζετε» την πολιτική της προηγούμενης υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη…

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ξέρω ότι υπάρχει αυτή η συζήτηση, όμως είναι απολύτως ανυπόστατη. Η Τίνα Μπιρμπίλη, εκτός από φίλη, υπήρξε και η “ψυχή” του προγράμματος μας για την Πράσινη Ανάπτυξη. Ως Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει αφήσει πίσω της ένα πολύ σημαντικό έργο, στο οποίο βασιζόμαστε και συνεχίζουμε.
Άλλωστε, σας θυμίζω ότι, εκτός από εμένα, η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέμεινε αμετάβλητη. Άρα, δεν γκρεμίζουμε τίποτα, αντιθέτως προχωράμε και εξελίσσουμε την πολιτική μας και στοχεύουμε το ΥΠΕΚΑ να αποτελέσει καταλύτη στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε πόσο καιρό από την στιγμή που θα συσταθεί ο φορέας υδρογονανθράκων θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο Ιόνιο και το Λιβυκό πέλαγος;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στο νομοσχέδιο, που συζητάμε από αυτή την εβδομάδα στην Βουλή, γίνεται ένα πάρα πολύ σπουδαίο βήμα για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην χώρα μας.
Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να πω πόσο ακριβώς χρόνο θα χρειαστούν οι έρευνες, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, για πρώτη φορά, θα υπάρξει ένας φορέας που θα μπορεί να εγγυηθεί ότι η συζήτηση για την αναζήτηση υδρογονανθράκων γίνεται σε μια συνεκτική και επιστημονικά και θεσμικά άρτια βάση.
Από εκεί και πέρα, η έναρξη των εργασιών θα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και εφόσον έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει με τα πετρελαιοκίνητα; Θα αρθεί η απαγόρευση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε ανακοινώσει ότι θα εξετάσουμε την άρση της απαγόρευσης. Ήδη, οι εισηγήσεις που δεχόμαστε δείχνουν ότι οι λόγοι που επέβαλλαν στο παρελθόν την απαγόρευση τεχνολογικά σήμερα δεν υφίστανται. Άρα, εφόσον έχουμε όλες τις αναλύσεις στα χέρια μας, θα προωθήσουμε το θέμα της άρσης της απαγόρευσης με το συναρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της Κερατέας έχει κολλήσει;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχω δεχτεί σειρά εισηγήσεων με εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες και μελετώ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το έργο είναι κρίσιμο για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων και πρέπει να προχωρήσει. Όμως, είμαι εξίσου σίγουρος ότι μπορεί να προχωρήσει με τη συναίνεση και στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που βρίσκεστε σε μία σχετική απόσταση πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον χώρο της οικονομίας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως και από την προηγούμενη θέση μου, έτσι και από αυτή, προσπαθώ να διαχωρίζω αυτά που πρέπει να κάνουμε ως Κυβέρνηση και ως χώρα, γιατί τα χρειάζεται η Ελλάδα, για να ξεφύγει από τα προβλήματά της από αυτά που δεν εξαρτώνται άμεσα από τις δικές μας μόνο αποφάσεις, αλλά έχουν να κάνουν με το ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης.
Ως προς το πρώτο σκέλος, είμαι αισιόδοξος στο βαθμό που βλέπω ότι όλοι εργαζόμαστε – από το πόστο ευθύνης μας – να ξεπεράσουμε τα δημοσιονομικά αδιέξοδα, να βάλουμε φρένο στα ελλείμματα, να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη.
Ως προς το δεύτερο σκέλος, βλέπω ότι η συζήτηση στην ΕΕ για νέες αποφάσεις, όπως για την ενίσχυση της ανάπτυξης, για τη συνολική διαχείριση του θέματος του χρέους εξελίσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση, συνεπώς έχω λόγους να πιστεύω ότι θα έχουμε θετικότερες εξελίξεις και εκεί. Δεν θα ισχυριστώ ότι η περίοδος που έρχεται μπροστά μας είναι εύκολη, αλλά δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αποτύχουμε – το χρωστάμε στους πολίτες για να πιάσουν οι θυσίες τους τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όσο μένουμε συνεπείς στο πρόγραμμα και στους στόχους μας τόσο θα κρατάμε αυτόν τον κίνδυνο μακριά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το νέο δανειακό πρόγραμμα πρέπει να ψηφισθεί με 151 ψήφους;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άλλο η ανάγκη ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης γύρω από το πρόγραμμα και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και άλλο η αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή. Θα επιδιώξουμε το πρώτο, όμως αρκούν 151 ψήφοι, για να εγκριθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε τις επιθέσεις που δέχονται συνάδελφοί σας από το ΠΑΣΟΚ από «αγανακτισμένους» γιατί ψήφισαν το μεσοοπρόθεσμο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε όλα τα πολιτικά στελέχη από όλους τους χώρους. Θεωρώ ότι οι μεν οργανωμένοι προπηλακισμοί είναι δείγμα φασισμού, οι δε πραγματικά αυθόρμητες εκδηλώσεις με ανησυχούν πολύ γιατί δείχνουν έναν ευρύτερο εκτροχιασμό στις στάσεις και στις συμπεριφορές συμπολιτών μας. Πού ήταν όμως, όλοι αυτοί οι «αγανακτισμένοι» τα περασμένα χρόνια; Γιατί δεν αντέδρασαν τότε, στις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση;
Αντίστοιχα, θεωρώ ότι η απόλυτη ισοπέδωση, οι μούντζες στη Βουλή και οι κρεμάλες προσβάλλουν βαθύτατα όλες τις κατακτήσεις μας ως κοινωνία. Κάποιοι πήγαν εξορία, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους, για να μπορεί να λειτουργεί το κοινοβουλευτικό μας σύστημα – με όλες του τις ατέλειες και όλα τα προβλήματα. Κατανοώ απολύτως την αγωνία, τη διαφωνία και την αντίδραση – απολύτως. Αλλά η επιλογή μας είναι ανάμεσα σε έναν δύσκολο δρόμο και ένα δρόμο απόλυτης καταστροφής. Μπορεί κάποιοι να μας ωθούν στον δεύτερο δρόμο, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε αυτή την επιλογή.


Ερωτήσεις αναγνωστών

Σπύρος Γιακουμάκης
Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή αποτεφρωτηρίου νεκρών στην Ελλάδα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γνωρίζετε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ταχθεί υπέρ των αποτεφρωτηρίων. Η αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει υπογραφεί και στο βαθμό που αφορά σε εγκρίσεις από το ΥΠΕΚΑ, έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος κατασκευής εξαρτάται από την ωριμότητα του έργου στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βαγγέλης Τριαντάφυλλος
Τι γίνεται με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»; Δεν έχει εκταμιευθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχουν τα χρήματα για όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τράπεζες και θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διάθεση των ποσών εντός των ημερών.

Βασίλειος Μαγουλάς
Αν κάποιος έχει πληρώσει το κόστος ανέγερσης και διατήρησης για ένα αυθαίρετο θα πληρώσει ξανά;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα επιχειρούμε να δώσουμε μια δίκαιη λύση που διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες που θα μπουν στην ρύθμιση. Είναι λογικό και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για διαφορετικές κατηγορίες πολιτών, που έχουν ήδη καταβάλει πρόστιμα ή που έχουν μπει σε κάποιες από τις ρυθμίσεις του παρελθόντος στο βαθμό που η νέα ρύθμιση παρέχει πρόσθετες εξασφαλίσεις π.χ. απαλλαγή από κατεδάφιση για το ρυθμιζόμενο ακίνητο.

Τάσος Καβαδέλλας
Πότε θα γίνει υποχρεωτική η γενική ηλιακή θέρμανση νερού για τα διαμερίσματα των νέων πολυκατοικιών;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η θέρμανση του νερού είναι πράγματι από τις πλέον ενεργοβόρες λειτουργίες στο επίπεδο της κατοικίας, ειδικά για τις παλαιότερες οικοδομές. Ήδη, ενθαρρύνουμε την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας σε κάθε μορφή οικιακής χρήσης για όλες τις οικοδομές – είναι ήδη μία από τις πιο διαδεδομένες επιλογές αρκετών κατασκευαστών και ιδιοκτητών – και υπάρχει ήδη η υποχρέωση στις νέες κατασκευές το 60% της θέρμανσης του νερού να προέρχεται από ηλιακή ενέργεια, εκτός και αν υπάρχουν ειδικές απαγορεύσεις, όπως παραδοσιακοί οικισμοί ή εγκαταστάσεις που αξιοποιούν άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η καθολική υποχρέωση για μια τέτοια εγκατάσταση είναι στα θέματα που εξετάζουμε, αλλά η απόφαση θα πρέπει να είναι συνάρτηση του άμεσου κόστους που μια τέτοια απόφαση θα έχει για τους πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας