Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Στο κάμπινγκ της Πλατείας Συντάγματος

Τρεις άντρες ξάπλωναν στη γη. Ο ένας είχε για στρώμα του χαρτόνια, οι άλλοι σκονισμένα κουρέλια. Από τη διπλανή σκηνή ξεπρόβαλε ένα παπούτσι. Παρά το κροτάλισμα από το κομπρεσέρ, ο σκηνίτης δεν άλλαξε πλευρό. Οι παρεμβάσεις των συνεργείων του δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών από τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας άρχισαν χτες, όσο κοιμόταν το μικρό χωριό που έχει στηθεί στα παρτέρια της Πλατείας Συντάγματος.
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα το πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας έχει αλλάξει πολλά πρόσωπα. Τα σεντόνια, οι υπνόσακοι και το μοναδικό ράντσο της πρώτης βραδιάς έδωσαν τη θέση τους σε τέντες από καραβόπανο που δέθηκαν στα γύρω δέντρα. Μέσα σε μια εβδομάδα στήθηκαν εδώ 38 σκηνές. Φιλοξένησαν ανέργους, φοιτητές, συνταξιούχους και οικογένειες με παιδιά. Με τον καιρό τα αντίσκηνα αυξήθηκαν. Μαζί τους και οι θαμώνες. Στα μάρμαρα, στο χώμα και στα παγκάκια πλέον γέρνουν - μεταξύ άλλων - άστεγοι και μετανάστες. Έφτιαξαν μια υπαίθρια ντουζιέρα την οποία κάλυψαν με κοντραπλακέ. Κρέμασαν αιώρες, κουβάλησαν μπρίκια και καθρέφτες, εξόπλισαν το αυτοσχέδιο κέντρο πρώτων βοηθειών με ορούς, Μααλόξ και αναπηρικά καροτσάκια. Χτες το πρωί, όταν η ζέστη αγκάλιασε την κοινότητά τους, κάποιοι δροσίστηκαν στο σιντριβάνι. Ένας πότιζε τα δέντρα, ενώ κάποιος άλλος - ξυπόλητος, με κατσαρά μαλλιά, μούσια και τρεις καρδιές ζωγραφισμένες με μαρκαδόρο στην κοιλιά του - διακοσμούσε ένα νάιλον με κόκκινα αστέρια. Σε άλλο αντίσκηνο ο ιδιοκτήτης του είχε γράψει «όποιος μας κλέψει και τον δω θα τον γ…» και δίπλα, πάνω σε μια ελληνική σημαία καρφωμένη σε ένα δέντρο, διάβαζες την επιγραφή: «Ξαναγυρίστε στην ανθρωπιά».
«Η πλατεία δεν είναι χώρος κάμπινγκ», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσει με τον κόσμο που κοιμάται στην πλατεία και θα ζητήσει να μαζευτούν τα αντίσκηνα. Παράλληλα, η δημοτική αστυνομία θα επιχειρήσει να σταματήσει το παρεμπόριο από τις καντίνες και τους μικροπωλητές. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προς τον Γιώργο Καμίνη η λαϊκή συνέλευση της πλατείας - η οποία δεν απαρτίζεται μόνο από τους κατασκηνωτές - αναφέρεται: «Αν κάποιοι άστεγοι ή εξαρτημένοι καταφεύγουν εκεί (στο Σύνταγμα), είναι επειδή εκεί δεν τους καταδιώκει κανείς. Εάν η παρουσία τους προσβάλλει την αισθητική σας, σας θυμίζουμε ότι είναι τα θύματα της ανάλγητης κρατικής και δημοτικής πολιτικής». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο καθαρισμός της πλατείας δεν έχει σχέση με τις διαμαρτυρίες. «Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα των ανθρώπων για συνάθροιση», λέει ο κ. Καμίνης, και προσθέτει σχετικά με το αν θα ζητηθεί παρέμβαση της Αστυνομίας για την απομάκρυνση των σκηνών ότι «ο δήμος συνομιλεί με όλους και δεν πρόκειται να προκαλέσει ανάφλεξη». Η λαϊκή συνέλευση αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και πως προετοιμάζεται πανελλαδική διαμαρτυρία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Το πόρισμα για την έκταση των ζημιών από τα τελευταία επεισόδια στο Σύνταγμα αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων, το κόστος ξεπερνάει τα 800.000 ευρώ. Χτες, πρώτη μέρα των εργασιών, τα συνεργεία έφτιαχναν τα σπασμένα πλακάκια και τα φρεάτια στο κάτω μέρος της πλατείας. Ο 33χρονος τσέχος κατασκηνωτής Αντρέ Ντβόζακ σκούπιζε πλάι στους υπαλλήλους του δήμου. Βρίσκεται στην πλατεία από τις πρώτες μέρες της αγανάκτησης. «Είναι ωραία εδώ. Είδα ότι γεννιέται κάτι καινούριο με τις μουσικές, τα δρώμενα. Ωστόσο αν κάποιος μας ζητήσει να μαζέψουμε τις σκηνές για να καθαρίσει η πλατεία θα το καταλάβω. Η εικόνα δεν είναι ίδια με τότε που άρχισαν όλα», λέει. Αντίθετος στη μετακίνηση της κοινότητας ήταν ο Μιχάλης, οδηγός βαρέων οχημάτων, άνεργος εδώ και 20 μήνες, ο οποίος κοιμάται στα παρτέρια της πλατείας. «Γιατί να φύγουμε από εδώ; Η πλατεία ανήκει σε όλους. Μπορούμε κι εμείς να την κρατήσουμε καθαρή», είπε. Η αυτοοργάνωση της πλατείας είχε συστήσει από τις πρώτες μέρες δικές της ομάδες καθαριότητας. Εχουν κρεμάσει σακούλες σκουπιδιών στις κολόνες και μοιράζουν για τασάκια πλαστικά μπουκάλια με δυο δάχτυλα νερό.
Τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου δεν σταμάτησαν όλο αυτό το διάστημα να επισκέπτονται την πλατεία, πρωί και βράδυ. Οπως και οι τουρίστες. Περνούν καθημερινά από το Σύνταγμα και φωτογραφίζονται πλάι στα πανό, σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό. Χτες το πρωί ένα ζευγάρι Ισπανών ρωτούσε πλάι σε μια τέντα όπου ένας ιερέας έστησε υπαίθριο παρεκκλήσι με εικονίσματα και σταυρούς, αν οι τουρίστες μπροστά από τουςευζώνους ήταν διαδηλωτές. Στο κάτω μέρος της πλατείας ο Βρετανός Κιθ Νταφ παρατηρούσε μαζί με τη σύζυγό του τα αντίσκηνα. «Νομίζω ότι είναι ντροπή. Ο κόσμος οφείλει να διαμαρτυρηθεί, αλλά πρέπει να φροντίζει και για την εικόνα του μέρους», είπε.
ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αρχιλαμόγιο η Αθήνα είναι γεμάτη με άστεγους που ζούνε σε χαρτόνια τα οποία απλώνουν σε παγκάκια και λερώνουν επίσης την πόλη. Πρέπει να τους εκτελέσουν όλους για να έχουμε καθαρή πόλη σε ένα ευτυχισμένο και καθαρό ευνομούμενο κράτος. Να καθαρίσει επίσης ο Δήμος τα χιλιάδες κουτάκια από τα δακρυγόνα και τις κροτίδες των Μπάτσων γιατί λερώνουν το Σύνταγμα. Επίσης Αρχιλαμόγιο στα Προπύλαια τα τσαντήρια πάνε σύννεφο αλλά γιαυτά δεν μιλάς έτσι; Αυτή η αλήθεια δεν συμφέρει στο ΠΑΣΟΚ.

Το Προφίλ μας