Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα;...

Στα σενάρια για μια δραστική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που συζητούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και με τους ιδιώτες επενδυτές, έχει προστεθεί και πρόταση για ένα «σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο θα υποστηριχθεί από τους εταίρους, με στόχο την έξοδο της χώρας από την ύφεση. Οπως ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές, οι συζητήσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ επικρατεί αισιοδοξία ότι το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα,
ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Το «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις είναι η στάση που θα κρατήσουν οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν ότι θα θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», κάτι που, προς στιγμήν, αρνείται να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία φοβάται τον κίνδυνο «ντόμινο».

Η συνάντηση της ΡώμηςΟι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι, χθες, στη συνάντηση που έγινε στη Ρώμη μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτών επενδυτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και του προέδρου της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, Βιτόριο Γκρίλι, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Ειδικότερα, από τις συζητήσεις προέκυψε ότι είναι εφικτή μια σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας.
Και τα δύο σενάρια, που τις τελευταίες μέρες κυριαρχούν στις συζητήσεις, φαίνεται ότι οδηγούν σε μια σημαντική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Το ΔΝΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ, καλεί την ΕΚΤ να εγκρίνει το πακέτο των 30 δισ. ευρωομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο για ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Το πρώτο προβλέπει το δανεισμό της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), προκειμένου η χώρα να επαναγοράσει ομόλογά της από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία. Το δεύτερο βασίζεται στην πρόταση της γερμανικής τράπεζας Commerzbank για ανταλλαγή των ομολόγων στο 70% της ονομαστικής τους αξίας, με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών με επιτόκιο 3,5%, που θα έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης. Δηλαδή ένα «κούρεμα» της τάξης του 30%, με αντάλλαγμα τη διασφάλιση του υπόλοιπου 70%.
Η υιοθέτηση της πρότασης της γερμανικής τράπεζας θα οδηγήσει σίγουρα σε υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Φαίνεται, ωστόσο, ότι και η πρόταση για δανεισμό της Ελλάδας από το ΕΤΧΣ μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους, λόγω της απομειωμένης τιμής και της μαζικής αγοράς.
Αποφυγή της υποβάθμισης
Σε κάθε περίπτωση, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες αποφυγής της υποβάθμισης, ενώ, εάν αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των πιθανών επιπτώσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα παρακάμψουν ή όχι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Είναι προφανές ότι μια σημαντική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα προέλθει μόνο με την υιοθέτηση ενός εκ των προαναφερόμενων δύο σεναρίων. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, με βάση τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, θα είναι μικρής εμβέλειας, που δεν οδηγεί σε διαχείριση του ελληνικού χρέους ούτε διασφαλίζει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Για έξοδο από την ύφεσηΕπίσης, ότι στο «τραπέζι» βρίσκεται, τις τελευταίες ώρες, και μια σημαντική πρόταση, με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, πέρα από το ότι θα μπορούσε να έχει τη μορφή δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής 30 έτη.
Τα δάνεια, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης, θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, που είναι και το ζητούμενο.
Ενδεικτική του διαφορετικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στην Ευρωζώνη είναι και η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ο οποίος υποστήριξε, χθες, ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, στις αρχές του χρόνου, που το Eurogroup αναζητεί πλέον συνολική λύση στην κρίση δημόσιου χρέους, και όχι προσωρινές λύσεις και ημίμετρα.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας