Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«Μνημόνιο» για τους χρεωμένους Δήμους!

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Tη διαδικασία κατάρτισης των κριτηρίων για την ένταξη των 58 υπερχρεωμένων δήμων σε καθεστώς μνημονίου αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δώσει λύση στο εν λόγω πρόβλημα που αντιστοιχεί σε χρέος 1,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στο εν λόγω «μνημόνιο» ενδέχεται να θεσπιστεί απαγόρευση προσλήψεων για τους υπερχρεωμένους Δήμους, αλλά και σύναψης νέων δανείων.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι βρέθηκαν άλλωστε στο επίκεντρο προχθεσινής σύσκεψης στο ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της οποίας, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, αλλά και ο συντοπίτης μας υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, ενημερώθηκαν από δημάρχους προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα. Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, αλλά και ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος.
Από το υπουργείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προκρίνεται η επιλογή «να μην μπουν στο ίδιο τσουβάλι όλοι οι δήμοι», αλλά να υπάρξει μια διαβάθμιση στην αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων, με την αναλυτική καταγραφή των χρεών τους, των ετήσιων δανειακών τους υποχρεώσεων, αλλά και των βεβαιωμένων εσόδων τους.
Πιέσεις για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων άσκησε και το ΔΝΤ μετά το πρόσφατο περιστατικό με τους δήμους Ζωγράφου και Αχαρνών, όταν λόγω της μη εξόφλησής δανειακών υποχρεώσεών τους προς ξένες τράπεζες το Ταμείο απείλησε, έστω και προσχηματικά, να μην εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
Τέλος, στόχος τόσο του υπουργείου όσο και των δήμων, είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των τελευταίων με την έγκριση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις τους.
Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Λόγο», ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας φάνηκε να διαφωνεί με κάποιες από τις επιλογές του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «εγώ δεν βλέπω προσλήψεις ούτως ή άλλως, καθώς όλα αυτά είναι φούσκες. Περιμένω από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να σκύψει επάνω στα πραγματικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και εννοώ πως δεν είναι δυνατόν να αγνοεί το κράτος τις ψηφισμένες με Νόμο της Βουλής υποχρεώσεις του προς τους Δήμους και την αυτοδιοίκηση, η οποία καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να κάνει τα πρώτα της βήματα στο νέο, «Καλλικρατικό τοπίο. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε υποχρεώσεις έργα ενταγμένα σε προγράμματα, χωρίς να γράφουμε τα αντίστοιχα ποσά στις απαιτήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας