Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Φωτογραφική προκήρυξη από τον πρώην περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και κουμπάρο του Καραμανλή προκειμένου να αναλάβει το έργο η ιδιωτική εταιρεία P.A.S.S. DEFENCE

από το epirusgate.blogspot.com 
Ένα ακόμη παράδειγμα - απόδειξη της φαυλότητας που κυριαρχούσε στη θητεία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. είναι και αυτό με την αποναρκοθέτηση περιοχών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα ύψους 4.5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε περιοχές του Γράμμου και είχε χαρακτηριστεί μεγάλης σημασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που υπάρχουν για τον άνθρωπο στο «θέατρο των μαχών του εμφυλίου».
Ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κίρκος κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και «υπόγειες διαδρομές» που εντοπίστηκαν μετά από Ένορκη Διοικητική Εξέταση την οποία διέταξε για το θέμα, το πόρισμα της οποίας στάλθηκε στον εισαγγελέα.Σύμφωνα με τον κ. Κίρκο το έργο αυτό αντί να το αναλάβει ο Στρατός Ξηράς με το Τάγμα Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς (ΤΕΝΞ), δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία (P.A.S.S. DEFENCE) με αμοιβή 4,5 εκατ. ευρώ, χωρίς, όμως, να υπάρξει αποτέλεσμα και στο σκέλος της τεχνικής βοήθειας του Ε' Κοινοτικού Πακέτου Στήριξης.
Στο πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης διαπιστώνεται ότι το έργο της αποναρκοθέτησης δεν έχει παραληφθεί από τον καθ' ύλην αρμόδιο, δηλαδή τον Στρατό Ξηράς, γιατί δεν το επιτρέπει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις αποναρκοθετήσεις. Μάλιστα, εντοπίστηκαν «υπόγειες διαδρομές» και προσυνεννοήσεις μεταξύ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της εταιρείας που ανέλαβε το έργο.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», ο πρώην περιφερειάρχης Ανδρέας Λεούδης και... κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού με επιστολή του προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης εξουσιοδοτεί συγκεκριμένο ιδιώτη, για να προετοιμάσει και να υποβάλει την πρόταση υλοποίησης του έργου για λογαριασμό της περιφέρειας. «Συμπτωματικά» τον ίδιο ιδιώτη εξουσιοδοτεί ένα χρόνο αργότερα και ο ανάδοχος, για να καταθέσει την προσφορά του στο διαγωνισμό της περιφέρειας! Για να το πούμε με απλά λόγια, ο ιδιώτης που ανέλαβε να συντάξει την πρόταση με τις προδιαγραφές της Περιφέρειας, αναλαμβάνει να καταθέσει και την... προσφορά της εταιρείας.«Στα τεύχη δημοπράτησης υπήρχαν όροι οι οποίοι θεωρήθηκαν «φωτογραφικοί», προκειμένου να επιλεγεί η συγκεκριμένη εταιρεία. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι ένας από τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό ήταν «ο υποψήφιος ανάδοχος να έχει συνολικό κύκλο εργασιών για τις τελευταίες τρεις διαχειριστικές χρήσεις μεγαλύτερο από το 200% του προϋπολογισμού του υπό ανάθεση έργου», απαίτηση που κάλυπτε ακριβώς η εν λόγω εταιρεία», συνεχίζει η εφημερίδα.Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι, παρά την καθιερωμένη πρακτική, ο διαγωνισμός δεν κηρύχθηκε άγονος, παρότι δήλωσε συμμετοχή μόνο ένας ενδιαφερόμενος.Επιπλέον, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, τα πρακτικά της επιτροπής Διενέργειας, Αξιολόγησης και Εισήγησης για την ανάθεση έργου φέρουν παραποιημένες υπογραφές!Για την αποναρκοθέτηση του Γράμμου, το έργο δεν έχει παραληφθεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν όπως είπε ο Γ. Κίρκος, ενώ δεν είχε την ολική έγκριση και εποπτεία της αρμόδιας υπηρεσίας του στρατού. 
Μερικά στοιχεία του προγράμματος
Μόλις τον Μάρτιο του 2008 άρχισε η καταγραφή και σήμανση των παλαιών ναρκοπεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της αποναρκοθέτησης (P.A.S.S. DEFENCE) εντόπισε 222 ναρκοπέδια (!) ενώ, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, υπάρχουν ακόμη πολλά «σιωπηλά», κυρίως σε ορεινές και δύσβατες περιοχές. Από τα 222 ναρκοπέδια, τα 168 βρίσκονταν στις ορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων και 54 στον Νομό Θεσπρωτίας. Στην Καστοριά βρέθηκαν 165 νάρκες και πυρομαχικά σε 55 στρέμματα, ενώ ο αριθμός ανέβηκε κατά πολύ στην περίπτωση των Γρεβενών όπου εντοπίστηκαν 1.650 ευρήματα σε 148 στρέμματα.Στις περιοχές του Μετσόβου και του Ανηλίου μάλιστα, βρέθηκαν και δόθηκαν για καταστροφή σε πυροτεχνουργούς του Στρατού 1.267 νάρκες και πυρομαχικά- ήταν θαμμένες στα ναρκοπέδια περισσότερα από 60 χρόνια.Τα στοιχεία αφορούν το 90% του συγκεκριμένου έργου που είχε ολοκληρωθεί ενώ ο τελικός αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος. 
Τα ναρκοπέδια στο Γράμμο και το Βίτσι 
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Διεθνές Παρατηρητήριο Ναρκών από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχουν υποψίες για 41 περιοχές με θαμμένες νάρκες και πολεμικό υλικό που είναι επικίνδυνο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Πολλές από τις ναρκοθετημένες ζώνες, στις οποίες περιλαμβάνονται περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου αλλά και νησιά του Αιγαίου είναι αχαρτογράφητες, γι' αυτό τον λόγο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθαριστούν.Τα περισσότερα ξεχασμένα ναρκοπέδια βρίσκονται στον Γράμμο και το Βίτσι, θέατρο άγριων συγκρούσεων την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. 
Σύμφωνα με την αναφορά του Διεθνούς Παρατηρητηρίου, περισσότερα από 40 χιλιάδες στρέμματα γης σε αυτά τα δύο βουνά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα με νάρκες.Μόνο το 2005, πριν την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος, εκκαθαρίστηκαν επτά περιοχές, έκτασης 421.966 τετραγωνικών μέτρων, από τις οποίες αφαιρέθηκαν και καταστράφηκαν 11 νάρκες κατά προσωπικού, 3 αντιαρματικές νάρκες και 558 κατάλοιπα πολέμου.
Το 2006, ο Γενικός Περιφερειάρχης Ανδρέας Λεούδης, δήλωσε ότι «ένας τεράστιος αριθμός θαμμένων ναρκών, χειροβομβίδων, βλημάτων και όλων των ειδών εκρηκτικά έχουν εγκαταλειφθεί στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας