Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Δάνεια- "μαϊμού" στα Γρεβενά

του Χρήστου Βήττα από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
Χορό εκατομμυρίων έστησαν στα Γρεβενά επιτήδειοι, παίρνοντας παράνομα κτηνοτροφικά δάνεια για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές μονάδες και εκτροφές ζώων.
Η μεγάλη κομπίνα στήθηκε το 2008, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση για “χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις”. Τότε στα γκισέ της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας των Γρεβενών δημιουργήθηκαν ουρές, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος έσπευσαν να πάρουν ζεστό χρήμα που μοιράζονταν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όλοι ήταν εφοδιασμένοι με μία ψευδή βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία κατείχαν κτηνοτροφικές μονάδες και διατηρούσαν ζώα για πάχυνση. Με τη βεβαίωση αυτή η ΑΤΕ μοίρασε άφθονο χρήμα, χορηγώντας άτοκα δάνεια πενταετούς διάρκειας. Τα δάνεια χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το επιτόκιο ήταν επιδοτούμενο κατά 100% από το δημόσιο. Εκτιμάται ότι το ύψος της απάτης ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Η… διαδρομή του σκανδάλου
Η… σύμπτωση στην υπόθεση είναι ότι όλες οι ψευδείς -όπως αποδείχτηκαν βεβαιώσεις- έφεραν την υπογραφή του διευθυντή της διεύθυνσης κτηνιατρικής της νομαρχίας Γρεβενών, Διονυσίου Λόλα, ενώ όλα τα δάνεια τα υπόγραψε ο υποδιευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος της ΑΤΕ, Ευάγγελος Σχοινάς.

Ο αρμόδιος ελεγκτής της ΑΤΕ, Ιωάννης Τέκος, που μετέβη από την Αθήνα στα Γρεβενά και διενήργησε τον έλεγχο, με δήλωσή του στη “ΜτΚ”, αποκαλύπτει το μέγεθος του σκανδάλου: “Ολόκληρος ο νομός Γρεβενών είναι ένα απέραντο χοιροστάσιο”, είπε, αλλά η φράση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με το νόμο το ύψος της δανειοδότησης καθορίζεται από τον αριθμό και τις κατηγορίες των ζώων, ενώ οι “χοιρομητέρες” δίνουν μεγαλύτερο δάνειο. Ειδικότερα: για χοιρομητέρες εντατικής εκτροφής δίνεται δάνειο 400 ευρώ ανά ζώο, για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής 300 ευρώ/ζώο, για μοσχάρια 150 ευρώ/ζώο, για χοιρομητέρες υπαίθριας εκτροφής 100 ευρώ/ζώο και για αιγοπρόβατα 10 ευρώ ανά ζώο. Ο Ι. Τέκος υπογράμμισε ότι “σχεδόν όλοι όσοι πήραν δάνειο εμφάνιζαν ότι εκτρέφουν χοιρομητέρες”. Ο λόγος είναι προφανής: Για τις χοιρομητέρες η δανειοδότηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Γι’ αυτό δηλώθηκαν περί τις 5.000 χοιρομητέρες, ενώ στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούσαν τις 500. Ο ελεγκτής της ΑΤΕ πρόσθεσε επίσης ότι “στη διεύθυνση κτηνιατρικής Γρεβενών υπέγραφαν βεβαιώσεις δύο κτηνίατροι.  Όλες οι ψευδείς βεβαιώσεις έφεραν την υπογραφή του Δ. Λόλα, ενώ οι βεβαιώσεις του δεύτερου κτηνίατρου ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα”.

Καταπέλτης το πόρισμα
Το πόρισμα είναι καταπέλτης, καθώς προκύπτει ότι “από τα 201 δάνεια που δόθηκαν στο νομό Γρεβενών τα 96 είναι παράνομα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ι. Τέκος “έριξε στα μαλακά” τον υποδιευθυντή της ΑΤΕ Γρεβενών, Ε. Σχοινά, που υπέγραψε όλα τα δάνεια. Είπε ότι “η τράπεζα αρκέστηκε στη βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας, που είναι η διεύθυνση κτηνιατρικής υπηρεσίας Γρεβενών”. Ωστόσο, σημειώνεται η πρόβλεψη του νομοθέτη, σύμφωνα με την οποία, ναι μεν ο ακριβής αριθμός και το είδος των ζώων προκύπτουν βάσει πρόσφατης βεβαίωσης της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας, όμως ορίζεται ασφαλιστική δικλείδα για το πιστωτικό ίδρυμα που θα χορηγήσει το δάνειο, το οποίο θα πρέπει να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων στη βάση δεδομένων που τηρείται στον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ ή στη γενική διεύθυνση κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό δεν έγινε από την ΑΤΕ Γρεβενών, αν και θα μπορούσε πολύ εύκολα μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων.

Ολιγωρία
Αξιοσημείωτη είναι η πρωτοφανής ολιγωρία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Γρεβενών, η οποία δεν παρενέβη, αν και “βοούσε” ο κόσμος για το σκάνδαλο και ήδη είχε κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά. Χρειάστηκε εντολή εισαγγελέα για να αρχίσει η νομαρχία εσωτερική έρευνα, την οποία διενήργησε ο γενικός διευθυντής Γιάννης Καμαρούλης. “Συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία και τα παραδώσαμε στο πρωτοδικείο Γρεβενών. Πράγματι υπήρχαν ψευδείς βεβαιώσεις. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφανθεί για το μέγεθος του προβλήματος”, είπε ο Γ. Καμαρούλης, προσθέτοντας: “Μετά τη δικαστική απόφαση θα κινηθούμε και διοικητικά, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους”.  Όταν ρωτήθηκε ο κ. Καμαρούλης, γιατί ολιγώρησε η νομαρχία και δεν προχώρησε αμέσως σε ΕΔΕ, απάντησε με νόημα: “Αυτό είναι θέμα του νομάρχη. Ο νομάρχης είναι αυτός που έπρεπε να δώσει εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης”. Ο ίδιος ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης υποστήριξε ότι “δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση”, ενώ πρόσθεσε ότι “οι αρμόδιες υπηρεσίες που ρωτήθηκαν μας διαβεβαίωσαν ότι όλα έγιναν νόμιμα”.

Ενήμερος ο υφυπουργός
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο κτηνοτρόφος που αποκάλυψε την μεγάλη απάτη έστειλε επιστολές στον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη και στον τότε διοικητή της ΑΤΕ Δημήτριο Μηλιάκο. Με τις επιστολές τους ενημέρωνε για το “μεγάλο φαγοπότι” στο νομό Γρεβενών και ζητούσε την παρέμβασή τους. Κατήγγειλε επίσης ότι “δεχόταν απειλές για τη ζωή του και την περιουσία του”. Ο καταγγέλλων παρουσιάστηκε στις 10/6/2008 στο Α.Τ. Γρεβενών, ζητώντας προστασία. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο συμβάντων εκείνης της ημέρας, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του κτηνοτρόφου, “άτομα που πήραν κτηνοτροφικά άτοκα δάνεια χωρίς να έχουν αυτό το δικαίωμα, απειλούν ότι θα βάλουν μπράβους για να κάνουν ζημιά στον ίδιο και στην περιουσία του”.

Κάποιοι έπαιρναν παράνομες προμήθειες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία οι παρανομούντες έπαιρναν προμήθεια για κάθε παράνομο δάνειο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση γυναίκας, που με βάση τη βεβαίωση έπρεπε να πάρει δάνειο 28.000 ευρώ, αλλά πήρε 24.000.
Το πάρτι με τα δάνεια-μαϊμού δεν θα είχε αποκαλυφτεί αν ένας πραγματικός δικαιούχος, ο Παναγιώτης Μαρκόπουλος, που διατηρεί οργανωμένη μονάδα εκτροφής αγελάδων, δεν έκανε τη σχετική καταγγελία. Όπως κατήγγειλε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Γρεβενών ο εν λόγω κτηνοτρόφος από τον Άγιο Γεώργιο του δήμου Ηρακλειωτών, στις 7/2/2008, που πήγε στην ΑΤΕ Γρεβενών να πάρει το νόμιμο δάνειό του, είδε διάφορους γνωστούς, φίλους, συγχωριανούς και άλλους κατοίκους του νομού, οι οποίοι “μυρίστηκαν ζεστό χρήμα” και έσπευσαν, αν και δεν διατηρούσαν κτηνοτροφικές μονάδες. Μετά την καταγγελία στον εισαγγελέα, ο δικαστικός λειτουργός υπέβαλε αυτεπάγγελτα μήνυση κατά πολίτη των Γρεβενών, που έλαβε δάνειο προσκομίζοντας ψευδή βεβαίωση. Η δίκη επρόκειτο να γίνει τον Ιανουάριο τρέχοντος έτους, αλλά αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο. Επίσης, ο καταγγέλλων κτηνοτρόφος υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά του διευθυντή κτηνιατρικής υπηρεσίας Γρεβενών, Δ. Λόλα, του υποδιευθυντή της ΑΤΕ Γρεβενών, Ε. Σχοινά (στο μεταξύ συνταξιοδοτήθηκε), κάθε άλλου υπαλλήλου της κτηνιατρικής υπηρεσίας και της ΑΤΕ Γρεβενών, καθώς και άλλου πιστωτικού ιδρύματος που εμπλέκεται, των φυσικών προσώπων που έλαβαν παράνομα δάνεια με επιδότηση του ελληνικού δημοσίου. Γίνεται αντιληπτό ότι η δικαιοσύνη έχει πολλή δουλειά μπροστά της, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη στο πρωτοδικείο Γρεβενών κλήθηκαν για κατάθεση ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο Δ. Λόλας, ένας ακόμη κτηνίατρος, ο Ε. Σχοινάς και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας