Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Στο επίκεντρο τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Το καίριο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων διαφόρων τμημάτων των ΤΕΙ απασχόλησε την σύνοδο των προέδρων των ιδρυμάτων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, υπό το πρίσμα της συζήτησης του υπουργείου Παιδείας με φορείς για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης στη χώρα και ειδικότερα το «συμμάζεμα» στα περιφερειακά ιδρύματα, ανώτατα και ανώτερα.
Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Χαραλαμπίδης επεσήμανε πως «τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί και εκκρεμούν. 

Την ίδια στιγμή, τα κολλέγια πλέον δια νόμου έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα στις χώρες από όπου εκδίδονται τα πτυχία τους, στα αντίστοιχα επιμελητήρια. Εφόσον αποκτήσουν εκεί επαγγελματικά δικαιώματα κάποια στιγμή θα τους αναγνωριστούν και εδώ». Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα γίνει μια κοινή συνεδρίαση των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ για να συζητηθεί το θέμα, ενώ οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν άμεση αναγνώριση και επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος η συνάντηση και ότι βάσει του νόμου τα επαγγελματικά δικαιώματα που εκκρεμούν θα βγαίνουν μόνο μέσω ΣΑΠΕ ή ένα ανάλογο όργανο το οποίο δεν θα παίξει αποφασιστικό ρόλο. Κύριο ρόλο θα έχει το υπουργείο το οποίο σύμφωνα με δέσμευσή του θα προχωρήσει στην κατοχύρωση.
Από την πλευρά τους οι πρόεδροι επιφυλάσσονται για κάθε μελλοντική ενέργεια, λένε πως θα περιμένουν να δουν πως θα προχωρήσει η δέσμευση του υπουργείου, ενώ δεν αποκλείουν στο μέλλον και ειδικότερα με την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού εξαμήνου αν το ζήτημα δεν έχει λυθεί να προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα όπως κλείσιμο των ιδρυμάτων, παραιτήσεις των διοικήσεων ή κάτι ανάλογο, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει ακόμα αποφασιστεί.
Εντωμεταξύ τα ΤΕΙ αναμένεται να έρθουν σε πιο μειονεκτική θέση, μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση ή και συγχωνεύσεις τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός αναμένεται να επηρεάσει και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Όπως τονίζει ο κ. Χαραλαμπίδης «αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που υπάρχει και είναι και δική μας σκέψη ένα συμμάζεμα των γνωστικών αντικειμένων και τμημάτων. Συζητάμε ήδη το πώς θα προχωρήσουμε από δω και πέρα».
Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τις διοικήσεις των ιδρυμάτων είναι η τρίτη κατά σειρά περικοπή του προϋπολογισμού του ΤΕΙ κατά 10% (πράγμα που σημαίνει 30% στο σύνολο των μέχρι τώρα περικοπών), γεγονός για το οποίο ο κ. Χαραλαμπίδης κρούει ήδη των κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας μάλιστα πως από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά κινδυνεύει άμεσα η λειτουργία του παραρτήματος του ΤΕΙ στα Γρεβενά λόγο έλλειψης κονδυλίων και αδυναμία κάλυψης των απαραίτητων θέσεων διοικητικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας