Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Νίκος Ζηκόπουλος : 10 προτάσεις για την ανάδειξη του δημοτικού διαμερίσματος Ελλησπόντου Δήμου Κοζάνης

του Νίκου Ζηκόπουλου,
Δρέπανο, 04-07-2010
          Από την 1η Ιανουαρίου η περιοχή του Ελλησπόντου θα αποτελεί το πιο δυνατό και ουσιαστικό κομμάτι του Ενιαίου Δήμου Κοζάνης. Έχοντας στο έδαφός του την ναυαρχίδα της ΔΕΗ, τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αποκτά πλέον πάρα πολλά πλεονεκτήματα και προοπτικές ανάπτυξης. Αυτά που προσφέρει η περιοχή μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτά που έπρεπε να είχε στη διάθεση των κατοίκων της. Όμως ποτέ δεν είναι αργά, ακόμη και σήμερα μπορούμε να ξεκινήσουμε μία νέα στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων και χάραξης πρότυπων και ιδανικών σχεδιασμών για την μετατροπή της ενεργειακής καρδιάς της Ελλάδας σε περιοχή πρότυπο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.
Οδικό δίκτυο – Συγκοινωνίες
1.    Οι δρόμοι στον σημερινό Δήμο Ελλησπόντου χρειάζονται αναβάθμιση.



Το Νομαρχιακό και επαρχιακό δίκτυο της περιοχής χρειάζεται επιδιόρθωση και σε πολλές περιπτώσεις διαπλάτυνση. Επίσης, πρέπει να αναβαθμιστεί το δίκτυο που περνά από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι αγρότες της περιοχής, παράλληλα και με το σχεδιασμό που έχουμε για αναβάθμιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Η περιοχή χρειάζεται ένα παραδεκτό οδικό δίκτυο για να μπορεί κάθε κάτοικος να προσεγγίζει οποιαδήποτε περιοχή. Ο ενιαίος Δήμος Κοζάνης έχει την υλικοτεχνική δυνατότητα να το υλοποιήσει.

2.    Αναπτύσσουμε την επικοινωνία με την πόλη της Κοζάνης βάζοντας συχνά δρομολόγια, το λιγότερο κάθε 45 λεπτά με όλους τους οικισμούς της περιοχής, ώστε όλες οι ηλικίες πολιτών να μπορούν να εξυπηρετηθούν είτε για την εργασία τους, είτε για τις καθημερινές τους ανάγκες. Κανένας κάτοικος δεν πρέπει να νιώθει απομονωμένος. Αξιοποιούμε τα ανάλογα κοινοτικά και Εθνικά προγράμματα για την οργάνωση των συγκοινωνιών στην περιοχή.
Εργασία – Απασχόληση μέσω της αγροτικής ανάπτυξης
3.    Η περιοχή έχει πάρα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στα επίπεδα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, είτε στα ορεινά του μέρη, είτε στα πεδινά. Παράλληλα, χρειάζεται να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους ανέργους να αποκτήσουν αρκετά στρέμματα γης, έστω και με απαλλοτριώσεις, ώστε να αναπτύξουν πρότυπες μονάδες παραγωγής, βασισμένες σε μεθόδους που χρησιμοποιούνται ήδη στο εξωτερικό. Ο Δήμος θα είναι δίπλα στους νέους ανέργους που θέλουν να ασχοληθούν με την πραγματική οικονομία. Με εξασφάλιση των παροχών όπως ηλεκτροδότηση, νερό, οδικό δίκτυο και διευκόλυνση για τον καθαρισμό, θα είμαστε δίπλα σε κάθε νέο που έχει την βούληση να δημιουργήσει στον τόπο του. 

4.    Κανένας νέος δεν πρέπει να φύγει από την περιοχή αλλά να δημιουργήσει στον τόπο του και να ζήσει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Στόχος μας πρέπει να είναι μία δυνατή κοινωνία νέων που να δημιουργούν και να εργάζονται εδώ. Γι’ αυτό και πρέπει να πιέσουμε περαιτέρω τη ΔΕΗ να εξασφαλίζει εργασία σε όλους τους νέους της περιοχής. Θέσεις εργασίας χρειάζονται. Οι περικοπές στην επιχείρηση πρέπει να γίνουν από αλλού και όχι από τους εργαζόμενους. Προσωπικά, δεσμεύομαι να διεκδικήσω από τη ΔΕΗ συμφωνία που να εξασφαλίζει όλους τους κατοίκους οι οποίοι πλήττονται από την περιοχή. Η ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα και υποχρέωση μας είναι να το πετύχουμε.

Αξιοποίηση εδαφών με δημιουργία θέσεων εργασίας

5.    Τα εδάφη που έχουν καταστραφεί από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ πρέπει να αποκατασταθούν. Σε διάλογο με την τοπική κοινωνία έχουμε να συζητήσουμε πολλές προτάσεις για την αξιοποίηση τους, που σημειοτέον η αξιοποίηση πρέπει να δημιουργήσει τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας. Η τεχνοτροπία και η πείρα των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, μπορούν να συμβάλουν στην αρμονική ομαλοποίηση της όλης κακής κατάστασης.

Καθημερινότητα και συνθήκες διαβίωσης
6.    Ως ενιαίος Δήμος Κοζάνης οφείλουμε να πιέσουμε τη ΔΕΗ ώστε να σεβαστεί την υγεία των πολιτών της περιοχής. Οφείλει, σύμφωνα  βέβαια και με τις προτροπές των παγκόσμιων οργανισμών, να σεβαστεί τους περιβαλλοντολογικούς όρους. Παρόλα αυτά εμείς πρέπει να προλαμβάνουμε καταστάσεις επιβάλλοντας την ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου υγείας στην περιοχή, ώστε οι πολίτες να έχουν τουλάχιστον τις βασικές υπηρεσίες υγείας και εκτάκτων αναγκών. Θα πρέπει οι πολίτες να νιώθουν τη στοιχειώδη ασφάλεια.

7.    Ανάπτυξη πάρκων και πρασίνου στην περιοχή, ώστε οι πολίτες να έχουν σημεία ξεκούρασης και ανάπαυλας, όσο μπορεί αυτό βέβαια να απαλύνει τις κακουχίες από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από πράσινες υποδομές για τον ελεύθερο χρόνο τους.

8.    Δημιουργία σύγχρονου δικτύου νερού για όλες τις περιοχές του Δήμου, που έχουν ανάγκη και σήμερα δεν υδροδοτούνται κανονικά. Ο νέος Δήμος έχει τις δυνατότητες να το υλοποιήσει.

9.    Διάδοση και διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής με ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων και της εκμάθησης ανάλογων μαθημάτων στα σχολεία.

10.   Μετατροπή της περιοχής σε περιοχή πρότυπο αειφόρου – πράσινης και οικολογικής ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με προτάσεις και ιδέες που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού.  
Πηγή: kozani.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας