Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον λαό οι κυβερνητικές θέσεις στη Μέση Ανατολή

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), εκφράζει την αντίθεσή της στην πολιτική της κυβέρνησης και στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών για το παλαιστινιακό πρόβλημα και τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα στηρίζουν τον θύτη, την κατοχική δύναμη, το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και οι ευθύνες τους είναι μεγάλες. Η ιστορία δεν άρχισε με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, όπως ισχυρίζονται. Η βάση του προβλήματος είναι η πολύχρονη ισραηλινή κατοχή που έχει στοιχίσει πάνω από 100.000 νεκρούς Παλαιστίνους και σήμερα ζούμε πραγματική γενοκτονία. 27.000 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων το 70% είναι παιδάκια και γυναίκες, δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενοι, 65.000 τραυματίες και προσπαθούν  να το κρύψουν.

Δεν πέρασε στους λαούς η προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα των Παλαιστινίων ως τρομοκρατία. Και σ' όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, εκφράζεται μαζική αλληλεγγύη, αναπτύσσονται συγκλονιστικές κινητοποιήσεις που στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.

Η ΕΕΔΥΕ στήριξε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ να καταδικαστεί το κράτος του Ισραήλ για τη γενοκτονία στη Γάζα, παλεύει για τον τερματισμό της σφαγής και της κατοχής, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν από το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος και όχι προτεκτοράτο που ετοιμάζει το Ισραήλ, και οι σύμμαχοί του. Γιατί το σχέδιο που προωθείται είναι άκρως επικίνδυνο. Προβλέπει διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ή την παρουσία ξένων, ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ακόμα και την εγκατάσταση εποίκων. Επίσης, ο όρος της εξάλειψης της Χαμάς που μπαίνει για την κατάπαυση του πυρός, είναι επικίνδυνος. Αυτό καταγράφεται σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και έχουν μεγάλες ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Ο όρος αυτός ακυρώνει κάθε λύση, ακόμα και εκεχειρία ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα,  είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί έχει συγκεντρωθεί τεράστια δύναμη πυρός. Δημιουργούνται προϋποθέσεις για γενικότερη ανάφλεξη και η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά τη συγκρότηση της επιχείρησης "Φρουρός της Ευημερίας" με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με τις πυραυλικές επιθέσεις κατά της Υεμένης, στο όνομα της αντιμετώπισης των Χούθι και της προστασίας της ναυσιπλοΐας. Οι εξελίξεις επιδρούν στο διεθνές εμπόριο και η κατάσταση θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί με τον τερματισμό της ισραηλινής σφαγής και της κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

 Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στη στήριξη του Ισραήλ και στην Ερυθρά Θάλασσα, να ακυρωθεί τώρα η κυβερνητική απόφαση για αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην περιοχή, "στο στόμα του λύκου", για τη στήριξη των ευρωατλαντικών σχεδίων και τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη πολλαπλασιάζονται με ασύλληπτους ρυθμούς. Δεν έχει καμία βάση η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των ναυτεργατών. Η θέση των ναυτεργατών είναι να μην μπαίνουν τα πλοία σε εμπόλεμες ζώνες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πληρωμάτων, για τα εφοπλιστικά κέρδη.

Καταγγέλλουμε τη δήλωση του υπουργού Αμυνας, του κ. Δένδια, για τη διάθεση του στρατηγείου της Λάρισας για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα. Παλεύουμε για την απεμπλοκή της χώρας, για την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από ιμπεριαλιστικές αποστολές. Ο ελληνικός στρατός δεν έχει καμία δουλειά έξω από τα σύνορα.

 Οι τυμπανοκρουσίες για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-35, αποκρύπτουν την ουσία, ότι η αγορά υπηρετεί ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και όχι την άμυνα της χώρας, βαθαίνει την εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στοιχίζει δεκάδες δισ. ευρώ στον λαό που υποφέρει. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ απαντάνε πως η νέα «αγορά του αιώνα» ΔΕΝ αφορά την άμυνα της χώρας αλλά τη συμμετοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Τα F35 ΔΕΝ αγοράστηκαν για την προστασία των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας! Αλλά για να «τονωθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια και οι αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ», Αντ. Μπλίνκεν (Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ).

Και όλα αυτά την ώρα που το δυσβάσταχτο κόστος - θα ξεπεράσει τα 8,6 δισ- θα φορτωθεί ξανά στον λαό.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Το κόστος για την αγορά 40 F-35 ισούται με:

- Την λειτουργία 2.000 νέων δημοτικών σχολείων.

- Την λειτουργία 70 νέων νοσοκομείων!

                                              ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΙΡΗΝΗΣ  ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας