Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Πανηγύρισε το Ιερό Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Κουβουκλιώτη, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Πανηγύρισε (21 και 22-2-2024) με την τέλεση των καθιερωμένων ι. Ακολουθιών και με τη συμμετοχή του ιερού Κλήρου και πολλών πιστών, το Ιερό Μητροπολιτικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Κουβουκλιώτη του εξ Αντιοχείας, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Το Ι. Εξωκλήσι βρίσκεται απέναντι από τον ΝΟΚ (κάτω από τη Νεράιδα) στις όχθες του απάνεμου γλυκού λιμανιού της λίμνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου.

 

Η ι. πανήγυρη περιελάμβανε: Εσπερινό με Αρτοκλασία. Όρθρο, Θεία Λειτουργία με ευλόγηση κολλύβων εορταζόμενου Αγίου. Γιορταστικό κέρασμα στον υπόγειο χώρο.

 

Τις ι. Ακολουθίες τέλεσαν οι πατέρες:  πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, μετέφερε στο λαό την ευλογία και την πατρική αγάπη του Σεβασμιωτάτου και κήρυξε τον θείο λόγο κάνοντας αναφορά στο ιστορικό και θεολογικό πλαίσιο του βίου και της δράσης του Οσίου Βαραδάτου (790 με 794 μ.Χ. περίπου) στην Αντιόχεια, ένα από τα 5 Χαλκηδόνεια-Πρεσβυγενή Πατριαρχεία. Οικον. π. Αθανάσιος Παπαϊωάννου Εφημέριος Ίμερας και Αύρας. Οικον. Νικόλαος Κανταρτζής Εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων. Οικον. Λάζαρος Βασδέκης Εφημέριος Λευκάρων και Νεράιδας και νέος Εφημέριος του Ι. Μητροπολιτικού Εξωκλησιού Άγιος Βαραδάτος Κουβουκλίων. Πρεσβ. Κωνσταντίνος Παραλής Εφημέριος Καστανιάς (άνω και κάτω) και Λάβας.

 

Έψαλαν οι ψάλτες: Μιλτιάδης Ηλιάδης, Αχιλλέας Καγιόγλου, Αναστάσιος (Ανέστης) Παπαδόπουλος. Διακονητής: Αναστάσιος Αμπατζόγλου.

 

Στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν πιστοί από τις πλησιέστερες Ενορίες και από την Πτολεμαΐδα. Παρών και ο πρώην Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας και νυν αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

 

Την εορταστική καλοσυνάτη δεξίωση (όπως οι εκκλησάρηδες σε όλα τα Εξωκλήσια – φιλότιμοι, πιστοί και συνεργατικοί οι εκκλησάρηδες!) ετοίμασε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο: Νίκος Τσιπραηλίδης, Μιχάλης Θωμίδης, Νίκος Βουτσίδης, Ανδρονίκη Καραπακλίδου.

 

Απολυτίκιον. Ήχος γ’. Θείας Πίστεως.

Θείοις σκάμμασι, της εγκρατείας, σκεύος γέγονας, της απαθείας, Βαραδάτε Αγγέλων συνόμιλε, και Παρακλήτου την χάριν δεξάμενος, πάσι παρέχεις ταχείαν βοήθειαν. Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

23-2-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας