Καυτηριάζοντας τα τρία μείζονα προβλήματα της νομοθετικής παρέμβασης, στηλίτευσε το γεγονός ότι αυτή «πρώτον, έρχεται στη Βουλή περιφρονώντας την Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), δηλαδή ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια κίνηση που δεν συνάδει με τις αρχές μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης Πολιτείας. Δεύτερον, νομοθετείται χωρίς καμιά διαδικασία αξιολόγησης. Τρίτον, κινείται πολύ μακριά από τις ανάγκες των Ο.Τ.Α., της Χώρας και των πολιτών».
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε σειρά επιχειρημάτων αποδόμησης του Νομοσχεδίου, ενώ εστίασε και στο ζήτημα του εκλογικού νόμου. «Σε όλη την Ευρώπη πουθενά, μόνο με μια δυο εξαιρέσεις που αξίζουν συζήτησης, δεν υπάρχει Δήμαρχος που να είναι η μειοψηφία είτε στο Συμβούλιο είτε στους πολίτες. Παντού οι Δήμαρχοι έχουν την πλειοψηφία και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους πολίτες είτε το σύστημα είναι αναλογικό είτε πλειοψηφικό. Εδώ έκανε λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ, να θεσπίσει από τη μια Δημοτικό Συμβούλιο με απλή αναλογική, αλλά ταυτόχρονα Δήμαρχο με πλειοψηφικό σύστημα. Για να έρθει στη συνέχεια η Ν.Δ. και να διαπράξει νέο λάθος, τον Δήμαρχο του 43 %», σημείωσε.
Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των Κοινοτήτων και την ανάγκη να διεξαχθεί μια σοβαρή συζήτηση για την ύπαρξη διακριτής κάλπης εκλογής των κοινοτικών οργάνων, θέμα το οποίο, όπως ανέλυσε, απασχολεί «την ελληνική ύπαιθρο που φθίνει, συρρικνώνεται και έρχεται αντιμέτωπη με ιδιαίτερες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Όποιον κάτοικο ρωτήσουμε στην περιφέρεια, θα υπερθεμάτιζε για ξεχωριστή κάλπη, συνοδευόμενη από θεσμικά και οικονομικά εργαλεία άσκησης αρμοδιοτήτων, χωρίς κανείς να υπονοεί έμμεση δημιουργία τρίτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, τεκμηρίωσε την απόσταση του Νομοσχεδίου από τα πραγματικά προβλήματα των Ο.Τ.Α. και των πολιτών, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, τον «κίνδυνο χρεοκοπίας των Δ.Ε.Υ.Α.», αλλά και «το ψηφιακό χάσμα που δυσχεραίνει τις μεγαλύτερες γενιές, όπως στη χρήση των διαφόρων κυβερνητικών “pass”, πεδίο όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να έχει ρόλο, πέραν των όποιων μεμονωμένων πρωτοβουλιών».
«Το ΠΑΣΟΚ είμαστε ένα κόμμα ταυτισμένο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχουμε βάλει τη σφραγίδα μας σε κάθε μεταρρύθμιση. Επαναφέρουμε δυναμικά στο προσκήνιο την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση, από τις οποίες ακόμα πόρρω απέχουμε. Οι καχεκτικοί θεσμοί υπερσυγκεντρωτισμού αποτελούν την ορατή ειδοποιό διαφορά της Ελλάδας από την απαίτηση για σύγχρονο Κράτος, που έχει κατακτήσει η Ευρώπη», υπογράμμισε ο Π. Κουκουλόπουλος.
Επιπροσθέτως, περιέγραψε πως «δεν κινδυνεύουμε να κηρύξει αυτονομία καμία περιοχή, γιατί άραγε το κεντρικό πολιτικό σύστημα φοβάται και δεν εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση; Η Ευρώπη κινείται εδώ και δεκαετίες στον “αστερισμό” των πόλεων και των περιφερειών και εμείς επιμένουμε στο συγκεντρωτικό μοντέλο. Ειδικά σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μας καλεί να οικοδομήσουμε το Κράτος με βάση την ανθεκτικότητα. Θεμελιώδη προτεραιότητα, την οποία στην Ελλάδα έφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εισηγητής της ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα».
«Απαιτούνται, λοιπόν, πρωτοβουλίες ανθεκτικότητας, τις οποίες η Κυβέρνηση αδυνατεί να αναλάβει. Στερείται σχεδίου, κινείται αποσπασματικά στην κατεύθυνση υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο Μέγαρο Μαξίμου. Έκπληκτος άκουσα τον Πρωθυπουργό να καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν τους δεκατρείς υποψηφίους Περιφερειάρχες που υπέδειξε η Ν.Δ., για να έχουν, λέει, καλύτερη συνεργασία. Η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού, το Σύνταγμα έχει εντελώς διαφορετικές προβλέψεις, αυτές οι λογικές πηγαίνουν τη Χώρα πάρα πολλά χρόνια πίσω. Στην ίδια αντίληψη, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Βορίδης, προχθές ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί 7 δις για τη Δυτική Μακεδονία και “προσέξτε μην τα χάσετε, αν δεν ψηφίσετε τον εκλεκτό μας!”», επισήμανε ο Βουλευτής Κοζάνης, τονίζοντας με έμφαση ότι «αυτή την Κυριακή, οι πολίτες ψηφίζουν βάσει των ικανοτήτων εκάστου υποψηφίου και με υπέρτατο κριτήριο να μην χρειάζεται καμία τοπική κοινωνία κανένα “μακρύ χέρι” ούτε της Κυβέρνησης ούτε κανενός κόμματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου