Του Δημήτρη Ζιούζιου
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στάθηκε αρωγός στην ανάπτυξη της χώρας με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερο από 40 χρόνια. Για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων έγιναν πολλές θυσίες της περιοχής σε στρεμματική γη, στην ποιότητα του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.
Σήμερα βιώνουμε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση και μεταβαίνουμε σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής ενέργειας. Δυστυχώς όμως αυτό το νέο άναρχο μοντέλο αφήνει πίσω του τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.Η εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) χωρίς σχέδιο και έχοντας το οικονομικό όφελος λίγοι και εκλεκτοί, υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την Δυτική Μακεδονία η οποία φιγουράρει ήδη στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως, αν αξιοποιήσουμε ένα μικρό ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από τις ΑΠΕ προς την κοινή ωφέλεια και επιδοτήσουμε τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε στέγες, ομάδες παραγωγών και ενεργειακές κοινότητες θα δώσουμε μια ευκαιρία στην περιφέρεια μας για ανάπτυξη. Αν λοιπόν από την παραγόμενη ενέργεια δώσουμε δωρεάν ρεύμα:
· στις δημόσιες και δημοτικές υποδομές όπως το δημαρχείο, την περιφέρεια, τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σχολεία, πανεπιστήμιο κτλ. θα εξοικονομήσουμε οικονομικούς πόρους για άλλες δράσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών και θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
· στις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα στηριχτούν εμπράκτως, αφού θα έχουν μειωμένη τη δαπάνη κατανάλωσης ρεύματος και θα πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις στην περιοχή δίνοντας νέες θέσεις εργασίας.
· στον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Με την μείωση της δαπάνης ρεύματος, τα περιθώρια κέρδους θα είναι μεγαλύτερα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Επιπλέον, οι ΤΟΕΒ αλλά και μικρές ομάδες παραγωγών θα πρέπει να μπορούν να εγκαταστήσουν τις δικές τους μονάδες ΑΠΕ ώστε να μηδενίσουν το κόστος ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωτογενής τομέας θα γίνει πιο ελκυστικός.
· στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Με την επιδότηση της ενέργειας, σε συνάρτηση με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω θα σταματήσουμε την μετανάστευση των νέων και θα αυξήσουμε έμμεσα το εισόδημα των νοικοκυριών.
Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται από την Κυβέρνηση να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης της μεταλιγνιτική μετάβασης. Η διεκδίκηση της Ενεργειακής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει από τον Περιφερειάρχη σε συνεργασία με τους δημάρχους και φυσικά έχοντας στο πλευρό τους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μπορεί και πρέπει να γίνει πρότυπο Ενεργειακής Δημοκρατίας. Το κεντρικό κράτος το οφείλει στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας που τόσα χρόνια μόχθησαν για την παραγωγή ενέργειας μέσω του λιγνίτη.
Ζιούζιος Δημήτρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου