Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Τι είναι ο νόμος της Σαρίας; Πώς εφαρμόζεται

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Στην κυριολεξία σημαίνει το «καθαρό μονοπάτι προς το νερό» 

Οι Ταλιμπάν, στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου, διαμήνυσαν σε κάθε τόνο ότι θα κυβερνήσουν το Αφγανιστάν εντός του πλαισίου του νόμου της Σαρίας, μια δέσμευση η οποία προκαλεί ανησυχία σ’ όλο τον δυτικό -και όχι μόνο- κόσμο.

Από το 1996 έως το 2001, όταν οι εξτρεμιστές βρίσκονταν και πάλι στην εξουσία (ακουλούθησε η εισβολή και η κατοχή από τον αμερικανικό στρατό), η τήρηση του νόμου της Σαρίας ισοδυναμούσε με βάναυσες τιμωρίες, όπως δημόσιες εκτελέσεις και λιθοβολισμοί. 

Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς είναι η Σαρία;

Στην ουσία, πρόκειται για το νομικό σύστημα του Ισλάμ. Προέρχεται τόσο από το Κοράνι (το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων) όσο κι από τον φετφάς (ο δημόσιος λειτουργός που δίνει τη νομική ερμηνεία για το Κοράνι). 

Στην κυριολεξία, βέβαια, η λέξη Σαρία σημαίνει το «καθαρό μονοπάτι προς το νερό».

Για πολλούς Μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, ο νόμος της Σαρίας λειτουργεί εν είδει ενός συστήματος αξιών, από τον τρόπο προσευχής έως τις δωρεές προς τους άπορους.

Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα εγχειρίδιο, το οποίο περιγράφει το πώς οι πιστοί πρέπει να ζουν με βάση τις διδαχές του Αλλάχ. Από το αν μπορούν να πιουν μία μπύρα μετά τη δουλειά έως το πώς πρέπει να «τρέξουν» την οικογενειακή τους επιχείρηση.

Τι σημαίνει στην πράξη;

Ο νόμος της Σαρίας, όπως είναι φυσικό, δεν εφαρμόζεται σ’ όλες τις μουσουλμανικές χώρες. Τηρείται κυρίως, σε όσες δεν έχουν κοσμικό κράτος ή σε όσες ελέγχονται από θεοκρατικά καθεστώτα.

Ακόμη και στις χώρες που εφαρμόζεται, βέβαια, παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις, καθώς οι διαφορετικές ερμηνείες του νομικού συστήματος συνεπάγονται και διαφορετικοί νόμοι – τιμωρίες.

Όσον αφορά την περίπτωση των Ταλιμπάν, πρόκειται για μία οργάνωση, η οποία ακολουθεί την πιο αυστηρή ερμηνεία της Σαρίας, κάτι το οποίο δύναται να επιφέρει σκληρές τιμωρίες για τους παραβάτες, όπως η θανατική ποινή, ο δημόσιος λιθοβολισμός, οι ακρωτηριασμοί, ο απαγχονισμός, το μαστίγωμα κ.α..

Όλα όσα, δηλαδή, είχαμε δει και στα τέλη του 20ου αιώνα στο Αφγανιστάν, όταν οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την εξουσία. Σήμερα, βέβαια, δεσμεύονται ότι η διακυβέρνηση θα είναι λιγότερο σκληρή και περισσότερο ανεκτική.

Ωστόσο, πόσοι πιστεύουν ότι οι εξτρεμιστές θα τηρήσουν τον λόγο τους, ιδίως όταν τα φώτα της κοινής γνώμης απομακρυνθούν από τη χώρα της κεντρικής Ασίας;

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας