Αναλυτικά δεδομένα για τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό εκατομμυρίων
εφήβων εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ.Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), τα δεδομένα αφορούν όλους τους εφήβους που εμβολιάστηκαν έως και τις 16 Ιουλίου 2021. Συνολικά πρόκειται για 8,9 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 12-17 ετών.
Μεταξύ αυτών των εφήβων αναφέρθηκαν στο σύστημα φαρμκοεπαγρύπνησης VAERS 9.246 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών (παρενεργειών). Οι περιπτώσεις αυτές κατανέμονται ηλικιακά ως εξής:
- 5.376 (το 58,1%) στις ηλικίες 12-15 ετών
- 3.870 (το 41,9%) στις ηλικίες 16-17 ετών
Οι συνολικά 8.382 περιπτώσεις (το 90,7%) ήταν μη-σοβαρές παρενέργειες. Οι πιο συχνές ήταν:
- Ζαλάδα (το 20,1% των περιπτώσεων ή 1.862 έφηβοι)
- Λιποθυμικά επεισόδια (το 13,3% ή 1.228 έφηβοι)
- Πονοκέφαλος (το 11,1% ή 1.027 έφηβοι)
Τα λιποθυμικά επεισόδια ήταν πιο συχνά στα κορίτσια που έκαναν εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Από τα κορίτσια που λιποθύμησαν, το 16,3% ανέφεραν άγχος για τις βελόνες.
Οι σοβαρές παρενέργειες
Σοβαρές παρενέργειες αναφέρθηκαν σε συνολικά 863 εφήβους από τα 8,9 εκατομμύρια. Στο 70% των περιπτώσεων ήταν αγόρια. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 863 εφήβους (το 56,4%) ανέφεραν πόνο στο στήθος, ενώ 397 παρουσίασαν φλεγμονή στην καρδιά (μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα).
Συνολικά, δηλαδή, από όλες τις παρενέργειες (σοβαρές και μη σοβαρές) που αναφέρθηκαν στο VAERS, το 4,3% ήταν φλεγμονή στην καρδιά.
Ανάμεσα στις παρενέργειες που αναφέρθηκαν στο VAERS συμπεριλαμβάνονταν και 14 θάνατοι. Οι τέσσερις αφορούσαν εφήβους 12-15 ετών και οι 10 αφορούσαν εφήβους 16-17 ετών.
Οι θάνατοι αυτοί εξετάστηκαν από τους γιατρούς των CDC, αλλά δεν βρέθηκε καμία αιτιολογική συσχέτιση με τα εμβόλια. Και αυτό γιατί οι αιτίες θανάτου ήταν ετερόκλητες (π.χ. δύο έφηβοι αυτοκτόνησαν, ένας πέθανε από βαριά βακτηριακή λοίμωξη, δύο άλλοι από πνευμονική εμβολή κ.λπ.). Κανένας θάνατος δεν σχετιζόταν με φλεγμονή στην καρδιά (μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα).
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συχνότερες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ανάλογα ευρήματα, εξ άλλου, είχε και επιμέρους ανάλυση, με ένα σύστημα αυτοαναφοράς των παρενεργειών (v-safe) στο οποίο εθελοντικά συμμετείχαν 66.350 από τους εφήβους.
Η μυοκαρδίτιδα από COVID-19
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι πολύ σπάνιες οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anne Hause, επιδημιολόγος στα CDC.
Στις σοβαρές παρενέργειες ανήκει η μυοκαρδίτιδα η οποία όμως αντιμετωπίζεται, πρόσθεσε. Ωστόσο και ο ίδιος ο κορωνοϊός προκαλεί μυοκαρδίτιδα, σύμφωνα με άλλη μελέτη. Μάλιστα τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στους ανεμβολίαστους εφήβους που νοσούν από COVID-19 είναι 21 φορές περισσότερα στα κορίτσια, σε σύγκριση με τα περιστατικά στα εμβολιασμένα.
Αντίστοιχα, η μυοκαρδίτιδα από COVID-19 στα ανεμβολίαστα αγόρια είναι 6 φορές συχνότερη απ’ ό,τι μετά τα εμβόλια εναντίον της νόσου.
Τα στοιχεία των CDC δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report. Στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός στις ηλικίες 16-17 ετών έχει αρχίσει από τον Δεκέμβριο 2020 (το εμβόλιο Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε εξ αρχής για τις ηλικίες άνω των 16 ετών). Στα παιδιά 12-15 ετών το ίδιο εμβόλιο εγκρίθηκε στις 10 Μαΐου 2021. Και στις δύο περιπτώσεις το εμβόλιο έλαβε Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA), η οποία ισχύει έως σήμερα.
Φωτογραφία: iStock
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου