Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Δεν είναι αποδεκτό να παρακολουθούμε το τραίνο των επενδύσεων ΑΠΕ με επιβάτες ξένους

Από το  https://www.tharos.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ:

Δεν  είναι αποδεκτό να παρακολουθούμε το τραίνο των επενδύσεων ΑΠΕ με επιβάτες ξένους 

ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Ο  Γιώργος  Αμανατίδης  γνωρίζει καλά   τα προβλήματα του τόπου.  Η μακροχρόνια πορεία  του στην Αναπτυξιακή Κοζάνης       είναι συνυφασμένη   με το  σχεδιασμό και υλοποίηση   προγραμμάτων από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, με έργα  για την  προστασία και ανάδειξη του Περιβάλλοντος, την αναζωογόνηση της Υπαίθρου, τη στήριξη της Επιχειρηματικότητας, της Καινοτομίας και της Εξωστρέφειας και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Για  αυτά κλήθηκε να δώσει  έναν αγώνα από άλλο μετερίζι .  Η  τωρινή συγκυρία   με  την  πανδημία  και  την  επακόλουθη οικονομική κρίση  χρειάζεται  ανθρώπους  που έχουν μάθει  να αγωνίζονται.  Να  αξιοποιούν τις ευκαιρίες  και  να  ανοίγουν δρόμους  στα αδιέξοδα.    Για όλα αυτά  μιλήσαμε  μαζί του.

Η συνέντευξη  

Πως ένας  τεχνοκράτης σαν κι εσάς αντιμετωπίζει την πολιτική.  Όπου   η  σύνεση συναντιέται  με τη ρευστότητα, το απρόβλεπτο,  τη φαντασία  και  πολλές φορές τον ανορθολογισμό;

 

Κατά την προεκλογική περίοδο ανέφερα συχνά ότι, τα ζητήματα πολιτικής δηλαδή πολιτικών επιλογών έχουν έντονη τεχνική διάσταση. Αυτό το υποστηρίζω πλέον με μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω και της ενεργού μου εμπλοκής ως Βουλευτή.

Στο χέρι μας είναι να βελτιωθούν οι όροι άσκησης της πολιτικής και αυτό περνά μέσα από τη γνώση και τον ορθολογισμό. Και βέβαια ξεκινάμε από τη βασική αρχή ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Αρκεί το εφικτό να είναι χρήσιμο, παραγωγικό, να λύνει προβλήματα και να δίνει προοπτικές.

 

Οι  νέες ιδέες και οι καινοτομίες   ήταν  η κύρια  ασχολία σας   για χρόνια.  Τώρα  η Κοζάνη χρειάζεται  καινοτόμες ιδέες    για να κάνει το επόμενο βήμα   στην πολυαναμενόμενη μετάβαση   στη  μεταλιγνιτική περίοδο.   Πρακτικά πράγματα.  Την ενέργεια  θα  την αναλάβουν οι μεγάλοι. Για τους μικρούς και τους μεσαίους τι μένει;

 

Αναφέρεστε ασφαλώς στην ανάγκη ύπαρξης ορθολογικού σχεδιασμού που να έχει στο επίκεντρο το τοπικό ανθρώπινο και παραγωγικό δυναμικό, τα οποία άλλωστε αποτελούν και το υποκείμενο των αλλαγών.

Θα πρέπει να έχουμε δύο κατευθύνσεις:

 1η Η μετεξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου στη βάση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και των δυνατοτήτων της περιοχής μας ως γεωμορφολογικού χώρου. Η ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων με παράλληλη διαφοροποίηση θα πρέπει να υποστηριχθεί με τα απαραίτητα έργα υποδομής, την επιστημονική στήριξη και τα κίνητρα, κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

2η Η συνέχιση και η περαιτέρω ενίσχυση της περιοχής μας ως το ενεργειακό κέντρο της χώρας με υποδομές, δομές, γνώση και επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν όχι μόνον τους ξένους μεγάλους επενδυτές αλλά και τους κατοίκους – πολίτες της περιοχής.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν διατάσσονται και υπακούουν στους κανόνες της αγοράς. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις στήριξης των συμπολιτών μας ακόμα και σε συνεργασία με επενδυτές εκτός της περιοχής μας.

Σειρά προτάσεων προς τούτο παρουσίασα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Όπως είναι φυσικό δεν είναι αποδεκτό να παρακολουθούμε το τραίνο των επενδύσεων ΑΠΕ με επιβάτες ξένους επενδυτές χωρίς να κάνει στάση και στην περιοχή μας.

Ενδεικτικά αναφέρω:

α) την ανάγκη συμμετοχής των επενδυτών/πολιτών της περιοχής στα μεγάλα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ/ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ σε συνεργασία με την RWE

β) την ανάγκη παραχώρησης ενεργειακού χώρου για τους τοπικούς επενδυτές στους υποσταθμούς των ΑΗΣ της περιοχής

γ) την ανάγκη συνεργασίας με τους μεγάλους επενδυτές και τη δωρεάν παραχώρηση από αυτούς ενεργειακού χώρου δηλ. ισχύος στον υποσταθμό τους για υλοποίηση φωτοβολταϊκών χωρίς επιβάρυνση, από ενεργειακές κοινότητες ή ομάδες πολιτών της περιοχής.

 

Έτσι ενημερωτικά η προετοιμασία  για τη  μετάβαση στη  μεταλιγνιτική εποχή έγινε, ή αφήσαμε  να πέσουμε  στα  βαθιά και να μάθουμε να κολυμπάμε;

Η «μετάβαση» είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Απαιτεί ισχυρό συντονισμό, σχέδιο, θεσμικό πλαίσιο, χρόνο, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ώρα τους.

Η περιοχή έχει το ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει το σχέδιο που είναι γνωστό ως Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), θεσμοθετήθηκε το μεταβατικό πρόγραμμα και σταδιακά η προσπάθεια που ξεκίνησε γίνεται συνολική προσπάθεια των φορέων, των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης.

Θα είμαι όμως ειλικρινής, ο χρόνος είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος για το στόχο που όλοι συμφωνούμε, δηλαδή τη μετάβαση σε ένα μοντέλο παραγωγικής ενέργειας που επηρεάζει την περιοχή μας θετικά σε ό, τι αφορά στο περιβάλλον αλλά, μεταβατικά, αρνητικά στα θέματα της απασχόλησης και της δημιουργίας εισοδήματος.

 

Αυτό το εδαφικό για το οποίο γίνεται  πολύς λόγος τελευταία, είναι  η  αποκατάσταση  των  εδαφών  που καταστράφηκαν από τις εξορύξεις λιγνίτη, ο καθορισμός  νομοθετικά χρήσης γης  ώστε να μην υπάρχουν οι αντιδράσεις για  τις ΑΠΕ ή και κάτι άλλο; 

 

Το εδαφικό σχέδιο προσδιορίζει το χώρο, θέτει κανόνες, βάζει προτεραιότητες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για χωροταξικό σχεδιασμό και ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Θα είμαι όμως ειλικρινής, ο χρόνος είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος για το στόχο που όλοι συμφωνούμε, δηλαδή τη μετάβαση σε ένα μοντέλο παραγωγικής ενέργειας που επηρεάζει την περιοχή μας θετικά σε ό, τι αφορά στο περιβάλλον αλλά, μεταβατικά, αρνητικά στα θέματα της απασχόλησης και της δημιουργίας εισοδήματος.

 

Η ανεργία  για τους  νέους είναι ένα μόνιμο πρόβλημα στην περιοχή.  Το  brain drain μας στέρησε  τους  καλύτερους. Υπάρχει αντίδοτο και ποιο;

 

Το αντίδοτο είναι η δημιουργία προϋποθέσεων και ευκαιριών για απασχόληση με μόνιμες θέσεις και ικανοποιητικό εισόδημα. Η αγάπη για τον τόπο τους και η νοσταλγία που διακατέχει τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό, από μόνα τους,  δεν αποτελούν τη «δύναμη επιστροφής» που χρειάζονται.

Πόλο έλξης και αιτία για επιστροφή των νέων επιστημόνων μας θα αποτελέσουν οι μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις που ευελπιστούμε ότι θα δρομολογηθούν στην περιοχή μέσα από την αξιοποίηση του χώρου και τη συνδρομή δέσμης ισχυρών κινήτρων για την επιχειρηματικότητα που ήδη κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η έγκρισή τους.

Η περιοχή  δοκιμάστηκε από την πανδημία του κορονοϊού.  Βρισκόμαστε  στην τελευταία φάση, ελπίζουμε δηλαδή.  Πως βλέπετε  την επόμενη μέρα  στο Κοζανίτικο επιχειρείν;

 

Η περιοχή μας δοκιμάζεται διπλά ενώ είχε ευάλωτο τον παραγωγικό κορμό της. Σε ότι αφορά στην αντίδραση μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ήταν πιο θετική από άλλες περιοχές αν δεν είχαμε να προσπεράσουμε, επιπρόσθετα, το σκόπελο της επίδρασης της απολιγνιτοποίησης τουλάχιστον άμεσα και θα ήθελα να πιστεύω πρόσκαιρα.

 

Υπάρχει  ετοιμότητα στο εργατικό δυναμικό της περιοχής  να  αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία; Είναι οι νέοι  έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις νέες εργασιακές συνθήκες;  

 

Οι νέοι μας είναι ικανοί και η περιοχή μας θα δείξει την ανθεκτικότητά της. Η επανεκκίνηση της οικονομίας στην περιοχή θα έχει το βλέμμα στη μετάβαση και στις ευκαιρίες που αυτή θα προσφέρει. Λίγες στην αρχή (μικρές επενδύσεις ΑΠΕ, μεγάλα δημόσια έργα κατά την κατασκευή), περισσότερες στη συνέχεια από την προσδοκώμενη υλοποίηση μεγάλων παραγωγικών επενδύσεων που θα αξιοποιήσουν τα προς θεσμοθέτηση ειδικά κίνητρα.

Ενδεικτικά αναφέρω τη θετική οικονομική επίδραση που μπορεί να έχει η υλοποίηση πχ 1000 μικρών φωτοβολταϊκών από πολίτες της περιοχής μας. Είναι βέβαια γνωστό ότι δεν δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας, δημιουργούν όμως εισοδήματα. Για το θέμα αυτό παρουσίασα αναλυτικά τις σκέψεις μου σε συναντήσεις με αρμόδιους, στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και δημόσια στην κοινωνία.

 

Με δυσκολίες πολλές  τα νοσοκομεία μας αντιμετώπισαν τις έκτακτες συνθήκες.  Ποια  είναι  τα  σχέδια   για  την  περιοχή  στο κομμάτι της υγείας;  

 

Οι δομές υγείας της περιοχής μας ανταποκρίθηκαν θετικά, όπως και εσείς αναφέρετε στην ερώτησή σας, χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό τους, τις υποδομές που διαθέτουν αλλά και στην άρτια αντιμετώπιση της πρόκλησης της πανδημίας από τις διοικήσεις τους.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι πιο επιθετικό και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι έντονη. Όπου δεν επαρκούν οι δομές της περιοχής αναζητείται συμπληρωματικότητα και συνδρομή από τις δημόσιες δομές του συνόλου της Υγειονομικής Περιφέρειας μέχρι και τη Θεσσαλονίκη. Η χώρα, η ευρύτερη περιοχή και η περιοχή μας αποτελούν μία «ενιαία δομή, ένα ενιαίο σύστημα υγείας» που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη-ασθενή.

Η προγραμματιζόμενη υλοποίηση (φάση διαγωνισμού) των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και οι ολοκληρωθείσες επεκτάσεις στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης, καθιστούν την περιοχή ασφαλή και θα είναι ακόμη ασφαλέστερη όταν στελεχωθούν πλήρως με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό που θα αξιοποιεί και τον σύγχρονο  εξοπλισμό που διαθέτουν.

Η συμπληρωματική δράση των Κέντρων Υγείας και των λοιπών δομών δημιουργεί ένα πλέγμα υπηρεσιών ισάξιο των αναγκών και των πολιτών της περιοχής μας.

Πόλο έλξης και αιτία για επιστροφή των νέων επιστημόνων μας θα αποτελέσουν οι μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις που ευελπιστούμε ότι θα δρομολογηθούν στην περιοχή μέσα από την αξιοποίηση του χώρου και τη συνδρομή δέσμης ισχυρών κινήτρων για την επιχειρηματικότητα που ήδη κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η έγκρισή τους.

Η  ανθρωπότητα κάνει  το επόμενο βήμα και η χώρα μας το ίδιο. Η περιοχή μας  σπρώχνεται μαζί με όλα αυτά  σε μια  επώδυνη αλλαγή  του  παραγωγικού της μοντέλου είστε αισιόδοξος για την  επιτυχή έκβαση;

 

Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη και θέλει το χρόνο της για να ωριμάσει. Δεν αναφέρομαι μόνον στην απολιγνιτοποίηση αλλά στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για μια συνολική αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου στη βάση των πορισμάτων της Έκθεσης Πισσαρίδη και του Προγράμματος Ανάπτυξης της χώρας μας.

Η διοικητική ανασυγκρότηση, η κοινωνία της πληροφορίας, η ψηφιακή διακυβέρνηση, οι αλλαγές στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνική πρόνοια, η προστασία του περιβάλλοντος και η συνεχής κινητικότητα αφορούν και στην περιοχή μας η οποία, εκ των πραγμάτων, βρίσκεται σε φάση μετάβασης.

Πιστεύω στις δυνάμεις και στην ικανότητα των συμπολιτών μας που θέλουν τις ευκαιρίες και τα μέσα να ανταπεξέλθουν παραγωγικά. Σε αυτό όλοι έχουν ρόλο: η Κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση, η Κοινωνία των Πολιτών και οι πολίτες που θα πρέπει να γνωρίζουν, να συμμετέχουν ενεργά και να επενδύουν στον τόπο τους.

 

Ας σας ζητούσαμε να κλείσετε με μια  ευχή  για τον τόπο. Ποια θα ήταν αυτή;

 

Όσο γρήγορα αναπτύχθηκε η ανεργία και το brain drain τόσο πιο γρήγορα να αναστραφεί αυτή η πορεία, με πολίτες ασφαλείς και υγιείς σε μία περιοχή που εξελίσσεται και βελτιώνεται συνεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας