Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

ai-vreS: Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων η τοποθέτηση δύο πινακίδων που θα αναγράφουν: "Καλώς ήρθατε στη μαρτυρική πόλη των Σερβίων"

Η απόφαση: 

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, το οποίο συνεδρίασε διά περιφοράς τη Δευτέρα 26/10/20 εγκρίθηκε ομόφωνα η τοποθέτηση δύο πινακίδων που θα αναγράφουν "Καλώς ήρθατε στη μαρτυρική πόλη των Σερβίων" και θα έχουν φόντο τη Βασιλική του Βυζαντινού λόφου του Κάστρου Σερβίων. 

Το ιστορικό: 

Το Τοπικό Συμβούλιο Σερβίων έγινε αποδέκτης της δωρεάς δύο πινακίδων που θα αναγράφουν "Καλώς ήρθατε στη μαρτυρική πόλη των Σερβίων" και θα έχουν φόντο τη Βασιλική του Βυζαντινού λόφου του Κάστρου Σερβίων του κ.

Παύλου Ζουλιάμη στη μνήμη της μητέρας του Ροζίτας. 

Για λόγους οδικής ασφάλειας και σύμφωνα με τον ΚΟΚ οι πινακίδες πρέπει να τοποθετηθούν εντός του πολεοδομικού ιστού όπου το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι 50 χλμ/ώρα και να είναι σε ασφαλή απόσταση από το τέλος του οδοστρώματος. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σερβίων εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλίο προς ψήφιση.

 Η τοποθεσία:

Oι πινακίδες που θα τοποθετηθούν είναι δύο (2), θα έχουν φόντο τη Βασιλική του Βυζαντινού λόφου του Κάστρου των Σερβίων και θα αναγράφουν ευκρινώς: "Καλώς ήρθατε στη μαρτυρική πόλη των Σερβίων".  Θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχα δύο σημεία όπως φαίνεται παρακάτω:



Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδας:

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Σερβίων είναι μέλος του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδας με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 203/24-10-2012 μετά από ενέργειες του τότε Δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλου. Το δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδας περιλαμβάνει 56 Δήμους και 53 χωριά. 

Στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του δικτύου για τη διετία 2019-2021 Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας -καθ΄υπόδειξη του Προέδρου και των μελών της Γ.Σ.- ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης (στην πόλη του υπήρξε κατά την κατοχή μια ακόμη τραγωδία, γνωστή ως “Μπλόκο της Κοκκινιάς”) με το πενταμελές προεδρείο να συμπληρώνεται από τον Δήμαρχο Διστόμου, Γιάννη Σταθά, (αντιπρόεδρος Δ.Σ.) τον Δήμαρχο Ανωγείων Κρήτης, Σωκράτη Κεφαλογιάννη και την Δήμαρχο Δήμου “Νικολάου Σκουφά” Ηπείρου, Ροζίνα Βαβέτση.

 

 Μαρτυρική πόλη ή χωριό είναι αυτό που κατά την διάρκεια της κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέστη συγκλονιστικό ολοκαύτωμα και μεγάλη καταστροφή με εκτελέσεις κατοίκων τους ή με πυρπόληση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ή σε άλλες περιπτώσεις από τον ιταλικό ή τον βουλγαρικό στρατό στην βόρεια Ελλάδα

Σκοπός του Δικτύου είναι η διατήρηση της μνήμης, η ανάδειξη των Ολοκαυτωμάτων και η διεκδίκηση των οφειλομένων ακόμη γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, αλλά και την διατήρηση της μνήμης εκείνων των θυσιών και η ανάδειξη μηνυμάτων, όπως της ειρήνης, της καταδίκης του ναζισμού, της καταδίκης του πολέμου, μηνυμάτων φιλίας και συναδέλφωσης των λαών και παράλληλα την ανάδειξη του κάθε ενός ολοκαυτώματος ξεχωριστά.

 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη "μαρτυράει" αυτήν η πόλη. Ανεργία, έλλειψη υποδομών, μηδέν επαγγελματικές ευκαιρίες, φυγή όλων των δημόσιων υπηρεσιών κλπ. Όσοι έφυγαν δεν θέλουν να ξαναγυρίσουν και όσοι έμειναν ψάχνουν τον τρόπο για να φύγουν. Δεν είμαστε πλέον πόλη, χωριουδάκι γίναμε τα τελευταία 5 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Τι γραφικότητες είναι αυτές εν έτει 2020; Οι "μαρτυρικές" πινακίδες λείπουν από τον τόπο...

Ανώνυμος είπε...

Ας μου επιτραπεί να κάνω μια πρόταση σε ότι αφορά την πινακίδα. Προτείνω λοιπόν να γράφει:Καλώς ήρθατε στη μαρτυρική τότε και τώρα πόλη των Σερβίων.

Ανώνυμος είπε...

παιδιά τα Σέρβια είναι πόλη;;;;; με 2500-3000 κατοίκους; όσους έχει ο Κρόκος;

Ανώνυμος είπε...

Εγω θα ελεγα, καλως ηρθατε στην πολη που εξ αιτίας της μαρτυρούν τα υπολοιπα χωριά....Αυτο δεν ηθελαν; Δημαρχο απο τα Σερβια.

Ανώνυμος είπε...

Μαζί με τα χωρία που είναι δίπλα στην πόλη των Σερβίων όπως Κρανιδια, Αυλές, Λάβα, Καστανιά και Πλατανόρεμα ίσως να ξεπερνάει για λίγο τους 3000 πλέον μόνιμους κατοίκους.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΉ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΩΜΟΠΟΛΗ. ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Μια κωμόπολη με μηδέν υπηρεσίες και με δημότες που ακόμη και για super market πηγαίνουν στην πόλη της κοζάνης. Οσο για λιανεμπόριο και εστίαση, μπράβο στους ιδιοκτήτες που τα κρατάνε ακόμη ανοιχτά.

Ανώνυμος είπε...

Η οποία ζει από τα χωριά. Γιατί οι ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ..λιντλ Κοζάνη Θεσσαλονίκη και ξερό ψωμί.μεχρι κουλούρι αγοράζουν από το λιντλ

Το Προφίλ μας