Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

To συγκινητικό μήνυμα του πιλότου F-16 "η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι ιδεώδη ακατάλυτα που θα θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές Ψυχές. Ψυχές τολμηρές πέρα από τις δυνάμεις τους ριψοκίνδυνες εν γνώση τους και αισιόδοξες στις δυσκολίες. Χρόνια πολλά Ελλάδα"

«Να θυμάστε το πιο λακωνικό και ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές, ΟΧΙ»: το μήνυμα αυτό έστειλε πιλότος F-16 κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, προκαλώντας συγκίνηση στους απανταχού Έλληνες.

 

«Ελληνίδες Έλληνες,
από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, να θυμάστε το πιο λακωνικό και ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές, ΟΧΙ.

Ένα μήνυμα που θυμίζει σε όλους ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι ιδεώδη ακατάλυτα που θα θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές Ψυχές. Ψυχές τολμηρές πέρα από τις δυνάμεις τους ριψοκίνδυνες εν γνώση τους και αισιόδοξες στις δυσκολίες.


Χρόνια πολλά Ελλάδα»

 

 

είπε ο πιλότος, την ώρα που πετούσε στον ελληνικό ουρανό.

 

Διαφορετικός ο εορτασμός φέτος λόγω κορωνοϊού

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είναι φέτος πολύ διαφορετικός, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δεν πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, ωστόσο υπήρξαν διελεύσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από όλη την έκταση της ελληνικής επικράτειας, καθώς και ελλιμενισμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε λιμάνια της χώρας περιλαμβάνουν οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο ελλιμενισμός των μονάδων του ΠΝ θα γίνει χωρίς δυνατότητα επιβίβασης επισκεπτών λόγω κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ:

- Διέλευση 4 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και 9 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού θα πραγματοποιηθεί πάνω από το Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνου (10:30 π.μ.)

- Διέλευση 4 Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, 6 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 του Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιηθεί πάνω από την πλατεία Συντάγματος, κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, (10:40 π.μ.).

Ζεύγη μαχητικών F-16 θα πετάξουν πάνω από :

- Πολύγυρο, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά.

- Κιλκίς, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, 'Αρτα, Πρέβεζα, Άκτιο, Λευκάδα, Μεσολόγγι,

- Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Κατερίνη, Βόλο, Σκύρο, Σάμο, Πάτμο, Κάλυμνο, Ερμούπολη,

- Χανιά, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κάσο, Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο,

- Πάτρα, Κόρινθο, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, Καλαμάτα, Πύργο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Άραξο.

Περαιτέρω 4 Mirage 2000-5, θα πετάξουν πάνω από Θήβα, Λειβαδιά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Λαμία και Χαλκίδα ενώ ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, θα πετάξουν πάνω από Κατερίνη, Λάρισα, και Βόλο.

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκονται ελλιμενισμένες ως εξής:

- Φρεγάτες σε Θεσσαλονίκη και Κάρπαθο.

- Ταχέα περιπολικά κατευθυνομένων βλημάτων σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Χίο, Ρόδο, Καστελόριζο, Ερμούπολη.

- Κανονιοφόροι σε Λήμνο, Λέσβο, Λέρο και

- Παράκτια περιπολικά σε Σάμο και Κω.

Η ομάδα Ζεύς

H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» (F-16 Demo Team), σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα προβάλλει την μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδείξεων είναι τύπου F-16C Block 52+.

 cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας