Της Άννας Διαμαντοπούλου*
Αναθεώρηση άρθρου 16 του Συντάγματος, τέλος. Το
κυβερνών κόμμα, με «παρδαλή» πλειοψηφία, αποφάσισε πως, για άλλα δέκα
χρόνια, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη όπου ο πολίτης δεν θα
έχει δικαίωμα επιλογής στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα στη χώρα του. Το
δικαίωμα αυτό θα συνεχίσει να το ασκεί εκτός Ελλάδος. Για άλλα δέκα
χρόνια, οι νέοι θα σπουδάζουν στις γειτονικές χώρες, η προσέλκυση ξένων
φοιτητών στην Ελλάδα θα είναι ανέκδοτο, λαμπροί επιστήμονές μας θα
συνεχίζουν να διδάσκουν σε ξένα ΑΕΙ, τα κάθε λογής κολέγια θα
αναγνωρίζουν, ελέω Ε.Ε., επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά δεν θα
διακινδυνεύουν επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Το δημόσιο
πανεπιστήμιο (περήφανο για τις εξαιρέσεις του) θα ασφυκτιά κάτω από τον
αποπνικτικό έλεγχο και τον σχεδιασμό του κράτους, χωρίς δικαίωμα
ανάπτυξης, συνεργασιών και ισότιμης συμμετοχής στον διεθνή ανταγωνισμό.
Η
αντίδραση της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος,
παρέα με τη Χρυσή Αυγή, δείχνει το αναχρονιστικό και, εντέλει, βαθύτατα
αντιλαϊκό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ οι πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα να
στείλουν τα παιδιά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, η
κυβέρνηση αρνείται τον εκσυγχρονισμό και την άμιλλα μεταξύ των δημόσιων
ΑΕΙ και, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να δημιουργηθούν μη κρατικά και μη
κερδοσκοπικά ιδρύματα, που θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά, κυρίως των
οικονομικά ασθενεστέρων, σε μια υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση. Η
χώρα χάνει ακόμα μία ευκαιρία, ενώ ο κόσμος ζει στους ρυθμούς της
ψηφιακής εποχής.
Ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να
αποφασίσει στις μεσολαβούσες εκλογές για το άρθρο 16 και το περιεχόμενο
των αλλαγών. Βάζει έτσι τη σφραγίδα της συντήρησης και του αναχρονισμού,
κόντρα στην πρόοδο του λαού μας. Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα
«προοδευτικά» μέτωπα και άλλα παραμύθια.
* Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου είναι πρόεδρος του Δικτύου για τη
Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρ. επίτροπος Ε.Ε., πρ.
υπουργός.
4 σχόλια:
άσε μας κυρία μου, που διαγκωνίζεσαι τελευταία για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., συντασσόμενη με κάθε θέση του Μητσοτάκη.
Τριάντα δημόσια(30)Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) είχε επί θητείας σου η χώρα μας. Και τώρα γίνεται προσπάθεια - δια των συνενώσεων - σμίκρυνσης του αριθμού τους. Και δυναμώνοντάς τα (τα νέα που συγχωνεύονται). Από που και ως που προκύπτει ότι χρειάζεται και άλλα η χωρα μας; Για τους εκλεκτούς; Ενδυνάμωση απαιτείται των δημοσίων Πανεπιστημίων, κάτι που για σένα, την περίοδο της υπουργίας σου στο Παιδείας, ήταν άγνωστη λέξη!
Στόχος κάθε προοδευτικού πολιτικού, αλλά και πολίτη δεν θα πρέπει να είναι η με κάθε τρόπο ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, αλλά ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας εκπαίδευσης, η θεμελίωση αυστηρών κανόνων ελέγχου και ποιότητας, όπως ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως απαίτησε πρόσφατα, το 2015, το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ώστε να καταπολεμηθεί η εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Θα πρέπει να είναι επίσης στόχος του ένα σύγχρονο, δυναμικό, εξωστρεφές δημόσιο Πανεπιστήμιο που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την κοινωνία και για τη χώρα. Αυτό θα πρέπει να χτίσουμε και εδώ έγκειται η διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας που δεν το έχει κατορθώσει. Κάθε άλλη πρόταση δήθεν στο όνομα της άμιλλας και της προόδου είναι εκ του πονηρού.
Στο άρθρο της κ.Διαμαντοπούλου και στα σχόλια των ανωνύμων, δέν θα κάνω καμία κριτική, απλώς θα εκφράσω τήν προσωπική μου άποψη. Σπούδασα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού στήν Ιταλία,και μάλιστα στήν διάρκεια που στήν Ελλάδα είχαμε δικτατορία, οταν η φυγή τών Ελλήνων προς το εξωτερικό ήταν πάρα πολύ δύσκολη.Εδώ πρέπει όμως να ερωτήσω δημόσια, γιατί οι κυβερνώντες νύν και πρώην, τα δικά τους παιδιά τά στέλλουν σε ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, ιδιωτικά Δημοτικά, ιδιωτικά Γυμνάσια, ιδιωτικά ΚολΛέγεια, και αφού τελειώσουν τις βασικές προκαταρτικές σπουδές τους, τα στέλλουν μετά σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού? Πού είναι η ΕΛΙΤ τών ιδιωτικών Πανεπιστημίων?Δέν θα γράψω κανένα βιογραφικό μου σημείωμα, μόνον τονίζω ότι όπως σέ όλα τά κράτη της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης υπάρχουν και λειτουργούν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, έτσι κάποτε πρέπει να καθιερωθεί και στήν Ελλάδα για να 1ον. Οικονομικά νά μήν αιμορραγεί η οικονομία μας στέλλοντας τα παιδιά μας στο εξωτερικό, 2ον να έλθουν ξένοι φοιτητές φέροντας συνάλλαγμα βοηθώντας τήν οικονομία μας, 3ον θα γνωρίσουν τόν πολιτισμό μας, 4ον όλο και περισσότεροι θα μάθουν τήν γλώσσα μας , τήν ιστορία μας τά ήθη καί έθιμα τις παραδόσεις μας κ.λ.π. κ.λ.π.Πού είναι λοιπόν το παράλογο¨?Και ΄κατι άλλο, γιατί γράφετε σάν ανώνυμος, και δέν έχετε τό θάρρος να εκφράσετε τήν γνώμη σας και τήν κριτική σας επωνύμως? Ζούμε πλέον στον 21ον αιώνα και η ελευθερία του λόγου είναι σαφέστατη .Γιατί δέν θέλουν και στήν Ελλάδα τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια? Ενα πρέπει να διευκρνίσω ΝΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΣΥΔΟΤΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ,Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και μετά όλα τα άλλα.
Μ αυτή σας τη στάση Κ. Διαμαντοπουλου καταφέρατε το 2009 να έρθετε κόντρα με την νεολαία του τότε κόμματος σας, πιστεύω να καταλάβατε ότι κανένας φοιτητής δεν το θέλει αυτό παρά μόνο εσείς οι πολιτικοί!
Δημοσίευση σχολίου