Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμένοι στη μετάφραση του δικού τους μύθου

του Λ. Χαραλαμπόπουλου από το in.gr
Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από τα λάθη και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία είναι η αδυναμία να αντιληφθούν τι σημαίνει «αναλαμβάνω την ευθύνη». 

Ήθελε δεν ήθελε τα κατάφερε ο Παύλος Πολάκης να πρωταγωνιστήσει και αυτό το Σαββατοκύριακο.
Αφορμή ο χειρισμός γύρω από τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ όπου υποστήριξε ότι ο αριθμός των νεκρών «θολώνει», κατά την πρώτη εκδοχή, «μαυρίζει» κατά τη δεύτερη, την πραγματική εικόνα που είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός
λειτούργησε άψογα.
Ο Πολάκης νομίζει ότι το «μαυρίζει» είναι μια έκφραση που αποδίδει μεγαλύτερο σεβασμό στα θύματα και δείχνει πόνο για ό,τι έγινε.
Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την ουσία της απάντησής του που ήταν ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, απλώς, όπως με προκλητικό τρόπο δήλωσε η Δούρου, της έκατσε «μια στραβή στη βάρδια» και χάλασε μια εικόνα που θα έπρεπε να ήταν καλή.
Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ίσως. Αυτή η κυβέρνηση όντως πιστεύει ότι θα έπρεπε να έχει μια καλή εικόνα.
Για την ακρίβεια είναι μια κυβέρνηση που επειδή είναι «κυβέρνηση της αριστεράς και όχι του παλαιού πολιτικού κατεστημένου της διαπλοκής» δεν γίνεται παρά να είναι καλή και κυρίως να δείχνει καλή.
Σε αυτή την αριστερή κυβέρνηση και σε αυτή την νοοτροπία δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη, παρά μόνο για «στραβές», ακόμη και εάν αυτές μεταφράζονται σε διαλυμένους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας και δεκάδες νεκρούς.
Για αυτό και ο Πολάκης θεωρεί ότι έχει το ακαταλόγιστο να λέει ό,τι του κατέβει, ακόμη και εάν έτσι κατορθώνει το σχεδόν απίστευτο να υποχρεώνεται ένας εν ενεργεία αναπληρωτής υπουργός να καταβάλει αποζημίωση για «ηθική βλάβη» σε συνδικαλιστή, με αφορμή τα όσα είχε γράψει ο υπουργός στο Facebook.
Αυτός είναι ο μύθος αυτής της κυβέρνησης και αυτόν δυσκολεύεται να μεταφράσει στην πραγματικότητα.
Πιο σωστά να καταλάβει ότι είναι μύθος και όχι πραγματική πολιτική κατεύθυνση.
Με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια, σε εκείνο το σύνορο ανάμεσα στην βλακεία και τη σοφία όπου ακούγονται οι μεγάλες αλήθειες, το είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος των… οικολόγων στην κυβέρνηση Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι το αναλάβει κάποιος την ευθύνη δεν σημαίνει ότι φταίει κιόλας.
Την ίδια ώρα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός, ένας από τους στενότερους συμβούλους του υποτίθεται, εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης, θεωρεί ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να χυδαιολογεί ενάντια στα ΜΜΕ που κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή κάνουν κριτική και θέτουν ερωτήματα.
Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης η εικόνα του τραγέλαφου να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση «εμπάργκο» στον Σκάι με αφορμή υποτίθεται fake news για επικείμενη «καρατόμηση» των αρχηγών της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος και λίγες μέρες μετά να έχουμε αντικαταστάσεις των αρχηγών από το ΚΥΣΕΑ!
Εκτός και εάν δεν τους άλλαξαν κι αυτούς επειδή είχαν ευθύνη και έφταιγαν, αλλά για να πάνε νωρίτερα διακοπές…
Μέσα σε όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας να πρέπει να χαράξει πολιτική σε ένα τοπίο όπου αναδεικνύονται σε «παίκτες» ο Νίκος Παππά που αφού έστειλε τους δορυφόρους να… κυνηγούν εμπρηστές, μετά την έκανε με γοργά πηδηματάκια από το προσκήνιο για να μην φθαρεί κι άλλο και ο Τζανακόπουλος που χρεώνεται μια προσπάθεια επικοινωνιακού χειρισμού που κάποτε θα διδάσκεται στις σχολές Επικοινωνίας και ΜΜΕ ως παράδειγμα προς αποφυγή.
Το αποτέλεσμα είναι ό,τι κάνουν από εδώ και πέρα να φαντάζει χειρισμός και όχι «έμπρακτη συγγνώμη», απόπειρα μετάθεσης και όχι ανάληψης ευθυνών, προσπάθεια να συγκαλύψουν λάθη και όχι να αλλάξουν πραγματικά τα πράγματα.
Στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν τους χτυπάνε κάποιοι ορατοί και αόρατοι «εχθροί». Τους γυρνάει την πλάτη μια κοινωνία που έχει φοβηθεί το μάτι της.
Αντί να «αντεπιτίθενται», καλό είναι να κάτσουν να σκεφτούν τι ακριβώς δεν πάει καλά και με το αφήγημά τους και με τον τρόπο που ασκούν την εξουσία.
Και κυρίως να ακούσουν την οργή της κοινωνίας. Δεν θα είναι ευχάριστο, αλλά θα είναι διδακτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας