Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Εκδήλωση στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού στην Ποντοκώμη

Εκδήλωση πραγματοποίησαν η ΚΟΒ Ποντοκώμης του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Κοζάνης στην μνήμη των πεσόντων αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την Κυριακή 26 Αυγούστου.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Στολτιδή Νώντα μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ 

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών. Κατάθεση στεφάνου έγινε από τον Πρόεδρο του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Κοζάνης Τσαμπούρη Θόδωρο.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και το πένθιμο εμβατήριο "Επέσατε Θύματα"
 
 
Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Στολτιδή Νώντα μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: "




Bρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες, την προσφορά, τις θυσίες της Ποντοκώμης,  των κατοίκων αυτού των ηρωικού χωριού, την ιδιαίτερη συμβολή και προσφορά τους στον τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ του ΔΣΕ. Με σεβασμό υποκλινόμαστε σε όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους, που αγωνίστηκαν κατά των εισβολέων κατακτητών κατά της εκμετάλλευσης. Που πάλεψαν ή στήριζαν τους αντάρτες στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες, στην παρανομία. Εκείνους και εκείνες που κράτησαν ηρωική στάση με το όπλο, ή τα χωνιά και την προκήρυξη, που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, τις απεργίες, στα σαμποτάζ. Αυτούς που συνέχισαν ξανά με το όπλο στο χέρι με το ΔΣΕ.....
....
Ο ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, Ο ΔΣΕ είναι τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού-εργατικού κινήματος και παρακαταθήκη του αγώνα του ΔΣΕ. Το ΚΚΕ έδωσε συνολικά στους λαϊκούς αγώνες και συγκεκριμένα στα χρόνια της κατοχής χιλιάδες από τα καλύτερα παιδιά του. Δημιούργησε πρότυπα στάσης ζωής, καλλιέργησε στην πράξη το μαζικό ηρωισμό. Η ιστορία του Κόμματός μας, η ιστορία της τάξης μας είναι γραμμένη με αίμα σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη την Ελλάδα :
Η Ποντοκώμη, ήταν από την ίδρυσή της χωριό με προοδευτικούς ανθρώπους, οι Γερμανοί την έκαψαν τρείς φορές. Την περίοδο 41-49,εδωσε πολλά θύματα, όπως τους εκτελεσμένους από τους Παοτζήδες το 1943 που βρίσκονται σε αυτό το μνημείο. Γνώρισε ο λαός της Ποντοκώμης, εξορίες, δολοφονίες, φυλακές ,στρατοδικεία, αλλά αντιστεκόταν. Για το ποιος ήταν ο αιμοδότης αυτής της εποποιίας φτάνει να αναφέρουμε ότι εδώ υπήρχε κομματική οργάνωση εκείνη την περίοδο με 120 μέλη...

...
Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν η κορυφαία μορφή που πήρε η ταξική πάλη στη χώρα μας τον 20ο αιώνα. Ο ένοπλος αγώνας του ΔΣΕ ήταν δίκαιος, λαϊκός, αντιιμπεριαλιστικός και διεθνιστικός. Ενώ για τις εγχώριες αστικές δυνάμεις και τους ξένους ιμπεριαλιστές πατρόνες τους ήταν άδικος, αντιλαϊκός, αντιδραστικός πόλεμος εναντίον του λαού για να αποκατασταθεί η κυριαρχία τους που κλονίστηκε από τον λαϊκό απελευθερωτικό αγώνα κατά τη διάρκεια της κατοχής που κορμός του ήταν το ΚΚΕ. Αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν προσπαθεί η αστική τάξη της χώρας μας, αλλά και διάφοροι οπορτουνιστές, ψευτοαριστεροί και ανανήψαντες να τον παρουσιάσουν σαν μια αταξική αδελφοκτόνα σύγκρουση, στην οποία «όλοι έφταιγαν».....

...
Τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για την εργατική τάξη και το λαό μας. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα σημάνει και ανακούφιση για το λαό έχουμε πλέον εμπειρία από τα ψέματα τους. Τα ψηφισμένα μέτρα για την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου θα σημάνει νέα εξαθλίωση. Ενώ μέχρι το 2060 μας έχουν δέσει με μεγάλα πλεονάσματα και διαρκή λιτότητα. Ο ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου κλείνουν η συρρίκνωση της αξιοποίηση του λιγνίτη συνεχίζεται μετατρέποντας την περιοχή σε κόλαση της ανεργίας. Αυτό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
Σε αυτό το μέλλον έχουν βάλει την υπογραφή τους το σύνολο των αστικών δυνάμεων. Όλοι μαζί ψήφισαν το μνημόνιο. Όλοι συμφωνούν στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για να κρύψουν αυτή τους την ταύτιση σε αυτά που καθορίζουν τη ζώη του λαού στήνουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές όπως αυτό της προόδου από τη μία και της συντήρησης από την άλλη.  Πρόοδος είναι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ την Ε.Ε. Αυτό θεωρούν ως προοδευτικό οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασαν να καταγγέλλουν το Κόμμα μας με αφορμή της στάση του για τη συμφωνία των Πρεσπων για το Σκοπιανο ότι ξεχνάει τα σλαβόφωνα παιδία του Δ.Σ.Ε. Λες και τα παιδία αυτά πολέμησαν για τα ιδανικά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε
Οι αντίπαλοί μας δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούν με το ότι το ΚΚΕ άντεξε σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης και αντέχει. Αυτό φοβούνται σε μια περίοδο που μετά από 7 δεκαετίες τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πιο έντονα. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο πηγών και μεταφοράς ενέργειας οξύνονται. Και η χώρα μας είναι στο μάτι του κυκλώνα. Γέμισαν τη χώρα με βάσεις του ΝΑΤΟ και σχεδιάζουν και άλλες. Έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των ΝΑΤΟΙκων σχεδίων στα Βαλκάνια και μπλέκουν το λαό μας σε επικίνδυνα μονοπάτια. Άλλοι καλούν το λαό να επιλέξει άλλον ιμπεριαλιστή λες και υπάρχει καλός και κακός ιμπεριαλισμός. Η σύμπλευση το τελευταίο διάστημα της Ρωσίας με την Τουρκία δείχνει ότι επιβεβαιώνεται ότι μιλάμε για λυκοσυμμαχίες που στήνονται με μόνο μέλημα τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Ας θυμηθούμε ότι πριν ένα διάστημα οι Τούρκοι κατέρριψαν ρώσικο μαχητικό.
Ξέρουν καλά ότι η δίνη του πολέμου μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της εξουσίας τους γι’αυτό προετοιμάζονται μιλώντας για εθνική ενότητα.....

....
Έχουμε την πεποίθηση ότι πραγματική και ουσιαστική τιμή στην ιστορία του ΕΜΑΣ του ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ του ΔΣΕ και γενικότερα στην ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, αποτελούν τόσο η διδαχή από αυτήν, όσο και η εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ακριβώς γι' αυτό η κριτική μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα της λαθολογίας, αλλά και του οπορτουνιστικού εξωραϊσμού, που αρνείται να βγάλει συμπεράσματα από το ιστορικό παρελθόν....

...
Το Κόμμα μας κλείνει φέτος 100 χρόνια ζωής.
Ετσι ακριβώς όπως το 'γραψε ο ποιητής. Τρία κόκκινα γράμματα που πυκνώνουν τη ζωή χιλιάδων αγωνιστών, τόσο αυτών που έπεσαν στη μάχη, όσο κι αυτών που συνεχίζουν: «Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».
Διανύοντας ήδη το 2018, κρατάμε από την Ιστορία τη βασική διαπίστωση ότι «το ΚΚΕ ιδρύθηκε το 1918, ως ώριμος καρπός της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, κάτω και από την επίδραση της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917 στη Ρωσία. Είναι το συνειδητό, οργανωμένο, πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης που έχει στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».
Στο σύνολό του, το 2018 σηματοδοτεί την πορεία ενός αιώνα στον οποίο το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση. Με το βλέμμα στραμμένο στον αιώνα που διανύουμε ως αιώνα νέων επαναστάσεων, ακουμπάμε στην 100χρονη πορεία μας, για να αναδείξουμε την εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητά του.
Οπλισμένοι με το Πρόγραμμα που εγκρίθηκε στο 19ο Συνέδριο και τις Αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου, γιορτάζουμε τα 100χρονα όχι απλά με καταγραφή της ιστορικής διαδρομής, αλλά με προβολή των στόχων μας στα πιο μικρά και στα πιο μεγάλα.
 Σήμερα χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την εδραίωση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, ικανό να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Συνεχίζουμε λοιπόν, κόντρα στο πείσμα των καιρών. Τώρα με μεγαλύτερη επιμονή και δράση, διδασκόμενοι από το παράδειγμα των αγωνιστών του ΕΑΜ των  θρυλικών μαχητών του και μαχητριών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ για να δικαιωθούν τα όνειρά μας μια ώρα αρχύτερα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας