Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Μια αναπάντεχη επίσκεψη στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Ήταν αναπάντεχη, ευχάριστη και τιμητική η επίσκεψη του απλού, ασκητικού και αγίου Μοναχού παπα-Ιλαρίωνα από το Μοναστήρι της Λαριούς στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (και Μονής Αγίου Ιλαρίωνος, γνωστού στην περιοχή μας ως το Μοναστήρι της Λαριούς) αρχιμ. Ιλαρίων Καραγιάννης
επισκέφτηκε (2-8-2018) τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού για να προσκυνήσει το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, που φιλοξενείται οικοδεσποτικά στο Ναό του στο Βελβεντό, από την 30η Ιουλίου μέχρι την 19η Αυγούστου 2018.  

Ο κόσμος τον αγαπά, τον χαίρεται, τον αποκαλεί με σεβασμό ‘’παπα-Ιλαρίωνα’’ και ζητά την ευχή του. Τον γνώρισα την άνοιξη του 1977, ως εφημέριος τότε της Αιανής. Είδα και διαπίστωσα όλα αυτά τα χρόνια τα αισθήματα σεβασμού του λαού της Αιανής, του Τσαρτσαμπά και της Κοζάνης προς το πρόσωπό του. Και δικαίως.  

Η επίσκεψη του παπα-Ιλαρίωνα (και της συνοδείας του) συνέπεσε την ώρα που ψάλαμε το Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα στην Παναγία, στην Αρτοκλασία. Ο π. Κωνσταντίνος προσκάλεσε τον Γέροντα, εκείνος ασπάστηκε το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω και με τη χαρακτηριστική πηγαία μεταλλική φωνή του έψαλε το ‘’πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν….’’. Εκτός από ευχάριστα τα συναισθήματα ήταν και συγκινητικά.

Ο (μη έχων ‘’ύφος’’ με τα συναφή) Γέροντας παπα-Ιλαρίων της Λαριούς έψαλε τα Απολυτίκια: του Αγίου Νικάνορος ‘’Νίκην είληφας, άφθαρτον στέφος’’, της Αγίας Τριάδος ‘’Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών’’, του Αγίου Ιλαρίωνος ‘’Ταις των δακρύων σου ροαίς’’.

Και τα  Μεγαλυνάρια: της Παναγίας ‘’Και σε μεσίτριαν έχω, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν’’ και του Αγίου Νικάνορος ‘’Χαίροις των Σερβίων ο ιατρός, Γρεβενών το κλέος, και Κοζάνης ο βοηθός, χαίροις ο προστάτης των σε τιμώντων πόθω, Νικάνορ Καλλιστράτου, φωστήρ πολύφωτε’’.







Και άκουσε από εμάς το Μεγαλυνάριο του Αγίου Διονυσίου: ‘’Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε’’.

Στο τέλος απηύθυνε απλό παρακλητικό και συγγνώμης λόγο και μοίρασε τον άρτο (της αρτοκλασίας) στο εκκλησίασμα.

Ο παπα-Ιλαρίων, μας έφερε τη Χάρη του Θεού από το Μοναστήρι της Λαριούς και από το προσωπικό του βίωμα, φορέας της οποίας είναι.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος (3-8-2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας