Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Νίκος Λαζαριώτης: Μνήμες Ιστορίας

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΤΡΙΤΗ 31/07/2018

Ομόφωνα έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου Λαζαριώτη Νίκου. Η πρόταση ήταν η εξής :

«Στην κεντρική πλατεία των Σερβίων έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του νεοκλασικού διατηρητέου κτιρίου.

Το κτίριο αυτό σήμερα είναι χωρίς ταυτότητα με άγνωστη την ιστορική σημασία του για την οποία κηρύχτηκε διατηρητέο.

Σαν Σερβιώτης και κάτοικος Σερβίων επιθυμώ να κάνω μια μικρή δωρεά για την διατήρηση ζωντανής της μνήμης και της ιστορίας αυτού του τόπου.

Καταθέτω συγκεκριμένη πρόταση και παρακαλώ να τεθεί για συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

1.            Κατασκευή και τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας στο αναστηλωμένο διατηρητέο  κτίριο της κεντρικής πλατείας Σερβίων. Στη μαρμάρινη πλάκα θα αναγράφονται τα εξής :

ΜΝΗΜEΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Στο κτίριο αυτό στεγάζονταν στην κατοχή το ναζιστικό Γερμανικό Φρουραρχείο.
Δυο Σερβιώτες πατριώτες οι :
ΚΟΥΝΕΤΗΣ  ΚΩΣΤΑΣ
ΜΕΓΑΡΕΑΣ  ΝΙΚΟΣ
με την προτροπή του χαρισματικού ηγέτη της Εθνικής Αντίστασης Μητροπολίτη  Σερβίων και Κοζάνης  Ιωακείμ τον Φλεβάρη του 1943 κατέβασαν τη σβάστικα και ύψωσαν την Ελληνική σημαία.
Ακολούθησε στις 6 Μάρτη 1943 το ολοκαύτωμα των Σερβίων και η ολοκληρωτική πυρπόληση τους από τα Ιταλικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής.

2.            Τοποθέτηση στο μπαλκόνι του κτιρίου  μεταλλικών στηριγμάτων  μαζί με τον  ιστό  και  την Ελληνική σημαία.

Το κόστος κατασκευής και τοποθέτησης θα καλυφθεί με προσωπική μου δαπάνη.» 

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Λαζαριώτη ρωτήστε και κανένα παλιό κάτοικο που ζούσε τότε να σας αφηγηθεί το περιστατικό, καταρχήν δεν συστεγάζονταν το γερμανικό φρουραρχείο στο κτήριο του Ράπτη, στεγαζόταν στο φυτώριο στην είσοδο τον Σερβίων (υπάρχουνε και σχετικές φωτογραφίες σε λευκώματα του ΜΟΣ) η όλη δύναμη των γερμανών ήταν 6 άτομα, ένας Λοχίας και 5 φαντάροι. Αφού ο τότε Νίκος Μεγαρέας κατέβασε την σημαία την πέταξε στα σκουπίδια, η φρουρά των γερανών το πληροφορήθηκε μετά 2-3 μέρες οπότε και ανέβηκε ο Γερμανός λοχίας με την μηχανή στην κεντρική πλατεία και ζήτησε πληροφορίες που πήγε η σημαία. Τον απαντήσανε τότε πως την κατεβάσανε για να την πλύνουν. Ο Λοχίας αργότερα βρήκε την σημαία πεταμένη στα σκουπίδια την μάζεψε, χαιρέτησε τιμητικά και έφυγε (βλέπετε ακόμα και τα φασισταριά την σέβονται την σημαία ενώ οι δήθεν αριστεροί εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ αγωνιστές την καίνε κάθε μέρα με τις θεωρίες και τα πιστεύω τους περί παγκοσμιοποιήσης, ανοιχτών συνόρων και αλληλεγγύης στους λαθρομετανάστες. Προ αποφυγή κάθε παρεξήγησης κύριε Λαζαριώτη ούτε τον φάσιμο ασπάζομαι ούτε τον Γερμανικό ζυγό, δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω την τιμή που απέδωσε ο γερμαναράς λοχίας στην ναζιστική του σημαία κάτι που δεν κάνετε εσείς οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως ξεπουλάτε την Ελλάδα καθημερινά βλέπε μνημόνια Μακεδονικό και σύντομα Αλβανικό και οτιδήποτε άλλο να φυλάξει ο Θεός.
ΥΓ: ai-vres σε παρακαλώ να δημοσιεύσεις το κείμενο.

Ευαγγελος Αγορου είπε...

Νικο ευγε για την προταση σου και Δωρεα.. καλυπτει μια απ τις πολλες ιστορικες παραλειψεις του τοπου μας.. παρεπιπτωντος μια και τον αναφερες τον Πατριωτη Μητρολιτη Ιωακειμ τα Σερβια και οι Ταγοι τους διαχρονικα απαξιωσαν μεχρι τα τωρα να τιμησουν και ονοματισουν μια Οδος να φερει το Ονομα του.

Ευαγγελος Αγορου είπε...

Νικο ευγε για την προταση σου και Δωρεα.. καλυπτει μια απ τις πολλες ιστορικες παραλειψεις του τοπου μας.. παρεπιπτωντος μια και τον αναφερες τον Πατριωτη Μητροπολιτη Ιωακειμ τα Σερβια και οι Ταγοι τους διαχρονικα απαξιωσαν μεχρι τα τωρα να τιμησουν και ονοματισουν μια Οδος να φερει το Ονομα του.

Νίκος Μπουκουβάλας είπε...

Το γερμανικό Φρουραρχείο Σερβιων τότε ήταν στο Φυτωρειο. Στον όροφο του κτιρίου Ράπτη ήταν η Κοινότητα
.

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο που το γυρίζεις στο κομματικό, χωρίς καμία πρόκληση και μάλιστα με εμπάθεια, μας οδηγείς να καταλάβουμε, ότι όλα αυτά που αναφέρεις, είναι μη αξιόπιστα.
Αυτό που καταλάβαμε είναι το που ανήκεις εσύ πολιτικά.

Νίκος Μπουκουβάλας είπε...

Στον όροφο του κτιρίου Ράπτη ήταν το Κοινοτικό Κατάστημα επί Κατοχής κ όχι το γερμανικό Φρουραρχείο, αυτό ήταν στο Φυτώριο.

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Στο μπαλκόνι του σπιτιού μου μια από τις «καρέκλες σκηνοθέτη» παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ενώ εξωτερικά είναι ίδια με τις άλλες κάτι μέσα της την κάνει ξεχωριστή. Την ημέρα που ακούγονται διάφοροι ήχοι (από αυτοκίνητα, ανθρώπους, πουλιά κ.λ.π) δεν το δίνεις σημασία. Το βράδυ όμως όταν επικρατεί ησυχία ακούγεται ένας υπόκωφος απροσδιόριστος αργόσυρτος ήχος κράτς, κράτς, κράτς. Η διάγνωση γίνεται εύκολα αν ρωτήσεις οποιονδήποτε ξυλουργό. Υπάρχει σκουλήκι (σαράκι) μέσα στο ξύλο και το πριονίζει σαν αλεύρι . Αναρωτιέσαι σ’ αυτό το ξύλο βρήκε το άτιμο να ανοίξει το εργαστήριο του πριονίσματος ; Τόσα ξύλα σαπίζουν πεταμένα εδώ και εκεί το χρήσιμο ξύλο διάλεξε . Ενώ εσύ κάνεις τις διαπιστώσεις αυτό συνεχίζει αδιάκοπα μέρα νύχτα κράτς, κράτς, κράτς , μέσα στο σκοτάδι να πριονίζει τα πόδια της πολυθρόνας. Οπότε το παίρνεις απόφαση ότι ο «εχθρός» τρόπος του λέγειν, είναι υπαρκτός αλλά ανώνυμος, αόρατος γιατί κρύβεται καλά και ξέρει ότι αν βγει στο φώς θα ψοφήσει και λες δε γαμιέται θα ασχολούμαι με ένα σκουλήκι. Έτσι και αλλιώς το σκουλήκι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, τουλάχιστον σ’ αυτή τη ζωή. Άστο να κάνει τη δουλειά του στο σκοτάδι και εγώ αραχτός στην καρέκλα να απολαμβάνω τον καφέ και να θαυμάζω το «ματωμένο» φεγγάρι αλλά και το μεγάλο Αυγουστιάτικο φεγγάρι που σύντομα έρχεται. Μέχρι να πριονιστεί όλο το ξύλο θα χρειαστεί να κάνω ανακαίνιση οπότε τα ξύλα της καρέκλας μαζί με το σκουλήκι θα καταλήξουν στο τζάκι.

Ανώνυμος είπε...

οχι μερε δνε ειναι φασιστας ο πρωτος απλα εκφραζει φασιστικες αποψεις.....
παντως ΑΒΑΠΤΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Λαζαριώτη επειδή με τις πράξεις σας πλέον κρίνεστε επικίνδυνος για τα Σέρβια, μιας και διαστρεβλώνετε την ιστορία του τόπου, αρχής γεννωμένης με την κοπή του Πλάτανου στην Κεντρική πλατεία και τώρα με τις ανακρίβειες σας λέγοντας πως στον πρώτο όροφο του κτηρίου του Ράπτη στεγάζονταν το γερμανικό φρουραρχείο σας ενημερώνω για να διαβάζετε και λίγο ιστορία πως στον πρώτο όροφο λειτουργούσε η χαρτοπαιχτική λέσχη του Μάγου ή αλλιώς του Μαγούση. Επιπλέον λόγο το ότι είχε βομβαρδιστεί το σημερινό κτήριο του δημαρχείου συστεγάζονταν μέσα στην λέσχη και το γραφείο της κοινότητας. Εσύ τώρα γράψε στην επιγραφή ότι θέλεις, και νόμιζε ότι θέλεις εγώ αναγνωρίζω την ηρωική πράξη του Μεγαρέα που ορθά έπραξε και είναι άξιος για να τιμηθεί, εσύ με τις ιστορικές αναλήθειες τι θέλεις να παραστήσεις? Φρόντισε και άλλαξε το κείμενο στην επιγραφή λέγοντας το παραπάνω γιατί θα γελάνε και τα κατσίκια μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβός την ίδια σκέψη έκανες Νίκο και όταν προωθούσες το σχέδιο ανάπλασης της πόλης, συνεχώς ο σκόρος σου φέρνει φαγούρα στα Μεσια σου. Για δες λογική !!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί κάποιος που έκοψε τον πλάτανο στην πλατεία,που ηταν υπέρμαχος του μέρους που είναι σήμερα το Πνευματικό κέντρο,που υπερασπίζεται ακόμη και σήμερα το χάλι της ανάπλασης για την πόλη μας και που σαν Αντιδήμαρχος δεν έλεγε μια καλημέρα ή ενα γειά σου να μιλάει για ιστορία και να κάνει προτάσεις και δωρεές.Κράτα τα λεφτά σου Κε Λαζαριώτη οι Σερβιώτες δεν τα χρειάζονται με τίποτα και για τίποτα.Κρίθηκες απο την κοινωνία πλέον και κάτσε στα αυγά σου.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΟ ΛΑΖΑΡΙΩΤΗ ΑΣΤΟ....ΠΕΡΑΣΕ Η ΜΠΟΓΙΑ ΣΟΥ...
ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΟΠΩΣ Σ'ΑΦΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Νικο μη μασας. Υλοποιησε την προταση σου και ασε τα σκυλια να ουρλιαζουν....Μικροψυχοι οπως παντα, αυτοι που μονο να κανουν κριτικη ξερουν.Αναρωτιεμαι γιατι καποιος απ ολους αυτους δεν το σκεφτηκε μεχρι σημερα και τωρα επεσαν να σε φανε .ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ .ΟΣΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

niko ine thema zilias ke tipota allo.ayta ta 2-3 troktika ine mono gia na kanoyn kritiki ke gia to logo oti den ine idees dikestoys.

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ: Συγχαίρω το Νίκο Λαζαριωτη για τη σημαντική του πρωτοβουλία, όμως το ιστορικό περιεχόμενο της πινακίδας θα είναι απαράδεκτο να έχει λάθη.Είναι απλό κ μη φωνασκείτε άκοπα εκατέρωθεν.

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗ ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΑΝΑΘΕΜΑΣΕ,ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο μακάκες είσαστε, επιθυμεί κάποιος να αναβαθμίσει τα Σέρβια και σεις κοιτάτε αν είναι αριστερός ή δεξιός.

Ανώνυμος είπε...

Για ποιά αναβάθμιση μιλάς ρε μακάκα,είμαστε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πόλη στον κόσμο που δεν μπορεί να μπεί λεωφορείο.Να πω και για τα άλλα;

Ανώνυμος είπε...

"η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πόλη " ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ. ΠΟΣΟ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΑΙ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι εκτός πραγματικότητας για το μοναδική;Τί εννοείς;Υπάρχουν και άλλες;Κάνω λάθος;Πες μας να καταλάβουμε γιατί έτσι που το βάζεις αφήνεις ερωτηματικά.Γίνε σαφής για να σε απαντήσω.

Το Προφίλ μας