Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού / Τμήμα Ζωγραφικής: Από τη ζωγραφική στα κόμικς: μια μέρα αφιερωμένη στην 9η Τέχνη

Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού / Τμήμα Ζωγραφικής
Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Βελβεντού
 
Από τη ζωγραφική στα κόμικς: μια μέρα αφιερωμένη στην 9η Τέχνη

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

Το Τμήμα Ζωγραφικής του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού και η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Βελβεντού παρουσιάζουν, την Τρίτη 7 Αυγούστου, δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 9η Τέχνη, τα κόμικς, με τη συμμετοχή του βραβευμένου εικονογράφου Θανάση Πέτρου και του συγγραφέα Γιάννη Παλαβού.
Το απόγευμα της Τρίτης 7 Αυγούστου, στις 18:00, η ιστορία, η φιλοσοφία και οι βασικές αρχές σχεδιασμού κόμικς θα αναλυθούν σε ένα σεμινάριο δημιουργίας κόμικς από τον Θανάση Πέτρου, που απευθύνεται σε μαθητές αλλά και σε κάθε φιλότεχνο που ενδιαφέρεται για την 9η Τέχνη. Το ίδιο βράδυ, στις 20:30, ο συγγραφέας Γιάννης Παλαβός και ο εικονογράφος Θανάσης Πέτρου, δύο εκ των δημιουργών του graphic novel Γρα-Γρου (Ίκαρος, 2017), θα παρουσιάσουν το κόμικς τους, εξηγώντας βήμα προς βήμα τη διαδικασία γένεσης και ολοκλήρωσης ενός graphic novel.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη φιλόξενη αυλή του Τμήματος Ζωγραφικής του Μ.Ο.Β., στο κέντρο του Βελβεντού, και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναλυτικά για τις δύο εκδηλώσεις

Σεμινάριο δημιουργίας κόμικς με τον Θανάση Πέτρου
Τρίτη, 7 Αυγούστου, 18:00

Πότε και πώς γεννήθηκε η 9η Τέχνη; Ποιες είναι οι αρχές δημιουργίας ενός κόμικς; Τι είναι το ντεκουπάζ; Τα κόμικς είναι ζωγραφική ή λογοτεχνία; Πώς συνεργάζεται ο εικονογράφος με τον σεναριογράφο; Ποια εφόδια πρέπει να διαθέτει ένας δημιουργός κόμικς; Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα γύρω από τη δημιουργία ενός κόμικς θα αναλύσει ο βραβευμένος κομίστας Θανάσης Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικονογράφους και καθηγητής Σχεδιασμού Κόμικς στον ΑΚΤΟ. Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε μαθητές, όσο και σε κάθε φιλότεχνο με ενδιαφέρον για την 9η Τέχνη.

Γρα-Γρου: χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ πραγματικού και φανταστικού
Τρίτη, 7 Αυγούστου, 20:30

Το graphic novel Γρα-Γρου των Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού (σενάριο) και του Θανάση Πέτρου (σχέδιο), σε μουσική του Μιχάλη Σιγανίδη, εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις Ίκαρος και, έχοντας αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερου Κόμικς και το Βραβείο Σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά κόμικς της τελευταίας δεκαετίας. Το Γρα-Γρου αφηγείται τις ιστορίες μιας ομάδας ταξιδιωτών που φτάνουν στο περίφημο ομώνυμο εστιατόριο στην Καστανιά Ημαθίας, στο Βέρμιο. Η πλοκή συνδέει την τοπική ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής με το σήμερα, μέσα από μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και φαντασίας. Το ατμοσφαιρικό στοιχείο ενισχύεται από την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε για την έκδοση ο Μιχάλης Σιγανίδης.
Στην παρουσίαση, ο Γιάννης Παλαβός και ο Θανάσης Πέτρου θα αναλύσουν τα στάδια της δημιουργίας του Γρα-Γρου, από την αρχική ιδέα ως τη συγγραφή του σεναρίου, την εικονογράφηση, την επιμέλεια και την έκδοση.

Βιογραφικά συντελεστών

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία, Κοινωνιογλωσσολογία και δημιουργία κόμικς. Από το 2005 ως το 2011 εργάστηκε στο περιοδικό 9 της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Από το 2012 διδάσκει στον ΑΚΤΟ. Έργα του: Ο τυμπανιστής και οι φίλοι του (Βιβλιοπέλαγος, 2008). Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά, σε σενάριο του Δημήτρη Βανέλλη (Τόπος, 2011). Το πτώμα, σε σενάριο των Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Jemma Press – καλύτερο εξώφυλλο 2011 στα Comicdom Awards και έπαινος στην κατηγορία Εικονογράφηση εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ (στη γαλλική γλώσσα Le Croque-mort, εκδ. Steinkis, 2015). Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες, σε σενάρια του Δημήτρη Βανέλλη – καλύτερο κόμικς 2012 στα βραβεία Comicdom Awards. Actors – έπαινος στην κατηγορία Εικονογράφηση βιβλίου και εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ, (Cartoonark, 2013). Η Μεγάλη βδομάδα του πρεζάκη (Τόπος, 2015) σε σενάριο του Δ. Βανέλλη, βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Μ. Καραγάτση. Στη μάχη του Μαραθώνα (Πατάκης, 2015) και Στη μάχη των Θερμοπυλών (Πατάκης, 2016), κόμικς σε σενάρια της Κατερίνας Σέρβη. Αμανίτα μουσκάρια, σε σενάριο του Παύλου Μεθενίτη (Γνώση, 2016).

Ο Γιάννης Παλαβός γεννήθηκε το 1980 στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Α.Π.Θ. και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο. Έγραψε τις συλλογές διηγημάτων Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες (Intro Books, 2007) και Αστείο (Νεφέλη, 2012), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο αναγνώστης. Επίσης, έγραψε με τον Τάσο Ζαφειριάδη το σενάριο του κόμικς Το πτώμα (Jemma Press, 2011), που εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου. Μετέφρασε έργα των Τομπάιας Γουλφ, Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ, Φλάννερυ Ο’ Κόννορ και Ουίλλιαμ Φώκνερ.

Αποσπάσματα κριτικών για το Γρα-Γρου

«Μια πρωτότυπη ιστορία, που αναμειγνύει με μαεστρία στοιχεία του φανταστικού με πραγματικά ιστορικά γεγονότα, ιδανικό παράδειγμα της νέας εποχής του ελληνικού κόμικ».
Lifo

«Είναι φανερό πως το ελληνικό graphic novel δεν έχει τίποτε να ζηλέψει, με την περιπλοκότητα της αφηγηματικής σύνθεσης και την υψηλή ποιότητα της εικονογραφικής τεχνικής του, από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και αμερικανικές παραγωγές. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο».
Ο Αναγνώστης

«Μια ιστορία που συνδυάζει χορταστικά και ισορροπημένα στοιχεία ρεαλισμού και φαντασίας».
Η Καθημερινή

«Οι συντελεστές του graphic novel επιλέγουν εύστοχα να αναπτύξουν μια ατμοσφαιρική ιστορία, η οποία έχει βαθύτατες ρίζες στην ελληνική παράδοση και ξεχειλίζει από σεβασμό στην ελληνική επαρχία. Συνδυάζοντας στοιχεία φαντασιακού, κυρίως με την προσθήκη του μυστήριου και παράξενου γεφυριού, απογειώνουν την ιστορία και από κοινότοπη την ανάγουν σε σπουδαία».
Diastixo.gr


Πληροφορίες:
Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού
Τ: 24640 31088
E-mail: movelvendou@gmail.com

Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Βελβεντού
Τ: 24640 32563
E-mail: pevvelventou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας