Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Τέλος τα... ψέματα με τη λίστα Λαγκάρντ

Οριστικό τέλος στις προσδοκίες της κυβέρνησης για έσοδα από τη φοροδιαφυγή βάζει η παραγραφή της λίστας Λαγκάρντ και το τέλος των ελέγχων, όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο πρωθυπουργός δήλωνε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ότι η κυβέρνηση έχει κερδίσει μάχες κατά της φοροδιαφυγής και συνεχίζει τον πόλεμο...
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Προεκλογικά, στον ΣΥΡΙΖΑ υπολόγιζαν ότι από τις φορο-λίστες, όπως η λίστα Λαγκάρντ, θα μπορούσαν να εισπράξουν το ιλιγγιώδες ποσό των 40 δις ευρώ.
Πλην όμως με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το ποσό που έχει εισπραχθεί δεν ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 50 αποδίδονται στη λίστα Λαγκάρντ. Τα έσοδα αυτά προέρχονται δε κυρίως από τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και όσους έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις στις Εφορίες, πληρώνοντας το φόρο που αναλογεί χωρίς πρόστιμα και άλλες προσαυξήσεις. Ακόμη και από την περιβόητη λίστα Μπόργιανς, την οποία παρέλαβε το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ.
Το θέμα, ωστόσο, αποκτά και άλλη διάσταση, δεδομένου ότι αποκαλύπτεται ακριβώς την εποχή που η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει ένα αφήγημα, το οποίο στηρίζεται σε φοροελαφρύνσεις και άλλες παροχές. Διότι η αντικειμενική αδυναμία του Δημοσίου να εισπράξει χρήματα από τις λίστες αυτές - στην περίπτωση βεβαίως που υπάρχει φοροδιαφυγή, διότι υπάρχουν και όσες περιπτώσεις αφορούν χρήματα που νόμιμα αποκτήθηκαν και απλώς βγήκαν στο εξωτερικό - απομακρύνει την προοπτική επίτευξης του στόχου για τα έσοδα. Άρα, αντίστοιχα απομακρύνεται και η προοπτική επίτευξης του υπερπλεονάσματος, από το οποίο σχεδιάζει να δώσει τις παροχές η κυβέρνηση.
Από την ίδια κατάσταση δημιουργείται, όμως, και ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα, το οποίο αφορά κυρίως στους τόνους που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Διότι αποτέλεσε αφορμή να κατηγορηθούν πολιτικά πρώην υπουργοί (Ευάγγελος Βενιζέλος) και άλλοι να φτάσουν ακόμη και στο σημείο να καθίσουν και στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου (Γιώργος Παπακωνσταντίνου). Οι οποίοι έχουν κάθε λόγο σήμερα, με βάση την εξέλιξη των πραγμάτων, να αισθάνονται δικαιωμένοι...
thecaller.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σαν είδες μόνο το τυρί
και δε βλέπεις τι φάκα...
δίκαιο έχουν οι .....

Το Προφίλ μας