Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Με αφορμή ένα διήμερο στην Κοζάνη

του Παναγιώτη Σκορδά Πριν μερικές μέρες βρέθηκα στην Κοζάνη για να πάρω μέρος σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό συνέδριο για το Ιδιωματικό Θέατρο. Οι πολύ φιλόξενοι διοργανωτές από το Θεατροδρόμιο Κοζάνης και από τον Δήμο Κοζάνης τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξενάγησαν τους συνέδρους στην καινούργια Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Στην άκρη της πόλης, όχι πολύ μακριά από το κέντρο, ο Δήμος ενέταξε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και κατασκεύασε από τα θεμέλια ένα επιβλητικό, σύγχρονο κτήριο 6800 τετραγωνικών, τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη με συνολικό κόστος 12.000.000 ευρώ.
Όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού το έργο ολοκληρώθηκε σε έξι
περίπου χρόνια και προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνει υπερσύγχρονους και άνετους χώρους τοποθέτησης βιβλίων, αναγνωστήρια, αρχειοθήκες, εργαστήρια συντήρησης, εκθεσιακούς χώρους, συνεδριακό κέντρο, ειδικές αίθουσες παιδικής βιβλιοθήκης, πωλητήριο - καφέ, κ.ά.
Καθώς ξεναγούμασταν ρωτήσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πώς σκέπτονται να λειτουργήσουν αυτές τις τεράστιες εγκαταστάσεις και πώς θα καλύψουν τα κόστη. Σας μεταφέρω τις σκέψεις του: «για την πόλη μας το κτήριο αυτό θα αποτελεί την καρδιά του πολιτισμού και της παιδείας. Υπογράψαμε ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη για να βοηθηθούμε σε διάφορα θέματα. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε για τον πρώτο χρόνο που θα υπάρχουν πολλά έξοδα μεταφοράς και τακτοποίησης του υλικού της παλιάς βιβλιοθήκης το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Δεν μας περισσεύουν χρήματα. Θεωρούμε όμως ότι προτεραιότητα μας πρέπει να είναι τα σχολειά και η βιβλιοθήκη. Σ’ αυτά επενδύουμε πολλά χρόνια τώρα. Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Η Κοζάνη χτυπήθηκε πολύ άσχημα από την κρίση. Τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν το 40%. Την ίδια στιγμή η εγκληματικότητα είναι μηδενική. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στη στοχευμένη μας πολιτική στην παιδεία και τον πολιτισμό».
Γράφω τα παραπάνω όχι μόνο για να επαινέσω και να προβάλλω αυτές τις αντιλήψεις και τις πολιτικές πρακτικές αλλά για να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις: όπως έχω σημειώσει πολλές φορές στο παρελθόν, στο νησί μας απουσιάζει μια οργανωμένη και συγκροτημένη πολιτική στον χώρο του πολιτισμού. Το αποτέλεσμα είναι να μοιράζονται μικρά και μεγάλα ποσά σε ποικίλες εκδηλώσεις καλής και κακής διασκέδασης και να μην δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα σ’ αυτά που μένουν, δηλαδή στις υποδομές και στους θεσμούς. Χωρίς όμως τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς σύγχρονους, λειτουργικούς και συντηρημένους χώρους και χωρίς θεσμούς πάνω στους οποίους γίνεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και σοβαρός προγραμματισμός θα μασάμε τις δάφνες του μακρινού παρελθόντος μας αλλά θα ζούμε σ’ ένα ανερμάτιστο παρόν, προσδοκώντας ένα αβέβαιο και άγνωστο μέλλον.
Στον τόπο μας η χάραξη μιας στρατηγικής στον πολιτισμό και στην παιδεία δεν μπορεί να περιμένει. Φαντάζομαι, ότι όσοι ασκούν εξουσία έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει γύρω τους, σε τι κινδυνεύουμε να μετατραπούμε. Θα το πω με τα λόγια του ποιητή, λίγο παραφρασμένα: εδώ είναι πεδίο βολής φτηνό/που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι.

Πηγή: emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας