Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ ΚΟΖΑΝΗΣ: Άρχισαν οι εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα του χωριού

Άρχισαν από σήμερα οι εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο Μεσόβουνο Κοζάνης για να τιμηθούν οι νεκροί από την πυρπόληση του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
Στις εκδηλώσεις παραβρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος και παρακολούθησε το απόγευμα εκδήλωση που έγινε στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου, στη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για το ολοκαύτωμα του χωριού.

Οι κάτοικοι του χωριού, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παύλος Παραστατίδης, που είναι και δημιουργός του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε, παρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το αρχείο του Κόμματος,  τρία ιστορικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών, κορνιζαρισμένα. Το πρώτο είναι έγγραφο της  15/10/1941 πριν από την εκτέλεση των Μεσοβουνιωτών με συστάσεις για κατάθεση των όπλων. Το δεύτερο είναι η εντολή για την εκτέλεση των 157 ανδρών στις 23/10/1941. Και το τρίτο  έγγραφο – έκθεση του  Απρίλη του  1944 περί της «ανταρτοκομμουνιστικής δράσεως εις την περιοχή του νομού Κοζάνης», όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην εκτέλεση των 112 γυναικόπαιδων και την καταστροφή για δεύτερη φορά του χωριού.
Ο Παύλος Παραστατίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις θηριωδίες των Ναζί, στην ιστορία αγώνων του λαού του τόπου του και στην σημασία του ιστορικού ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε. Όπως είπε «θέλουμε να αναδείξουμε μια πορεία, έναν αγώνα και μέσα από αυτό να μεταλαμπαδεύσουμε και να μεταδώσουμε τα ιδεώδη που πίστεψαν αυτοί οι αθώοι και υπέροχοι άνθρωποι  και τους οδήγησαν στην αθανασία. Να ανεβάσουμε όλοι μαζί το σκαλί του πολιτισμού. Έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτούμε και να διεκδικούμε η ιστορία του μαρτυρικού αυτού τόπου να διδάσκεται στα σχολεία.
Το Μεσόβουνο ήταν μεταξύ των πρώτων χωριών της Ελλάδας που με απόφαση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, οι κάτοικοί του πήραν τα όπλα κατά των κατακτητών. Το Μεσόβουνο είναι ένα από τα μαρτυρικά χωριά της χώρας που έκαψαν οι ναζί, όχι μία αλλά δύο φορές. Το πρώτο ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου έγινε στις 23 Οκτώβρη του 1941 οπότε σκότωσαν 157 άνδρες. Στις 24 Απρίλη του 1944 θύματα της θηριωδίας των ναζί έπεσαν 112 γυναικόπαιδα.
Η κεντρική εκδήλωση τιμής θα γίνει αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί.

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας