Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ψήφισμα Συλλόγων Εργαζομένων στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, εκπρόσωποι των Δ.Σ. των συλλόγων εργαζομένων στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού της Δυτικής Μακεδονίας, συναντηθήκαμε στην όμορφη Βλάστη Εορδαίας του νομού Κοζάνης. Η συνάντηση γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σκοπό έχει την ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωσης, τον συντονισμό των δράσεων και την σφυρηλάτηση της ενότητας των συναδέλφων ώστε να αντιμετωπίζουμε από κοινού και αποτελεσματικά τα προβλήματά τους και να συμβάλλουμε στην επίλυση και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας.
 
Η συνάντηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα. Από την συνάντηση προέκυψε το ακόλουθο ψήφισμα:
 
 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Α’ ΒΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
 
1. Τα υψηλά ποσοστά, πανελλαδικά αλλά και στην Δυτική Μακεδονία,  συμμετοχής στην αποχή-απεργία από την «αξιολόγηση» (ποσοστό κοντά στο 80%  δίνουν το στίγμα της αποφασιστικότητας και της ενότητας των συναδέλφων. Είμαστε υπέρ και στηρίζουμε την πραγματική, αντικειμενική αξιολόγηση των υπαλλήλων προς όφελος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αδυνατούμε να νομιμοποιήσουμε  διαδικασίες που καταστρατηγούν τον ίδιο το Ν. 4369/2016 που ψήφισε η κυβέρνηση. «Αξιολόγηση» με υποστελεχωμένες υπηρεσίες, με συναδέλφους που ασκούν πολλαπλά και διαφορετικά μεταξύ τους καθήκοντα, με Ο.Ε.Υ. που είναι παντελώς παρωχημένοι, με ανύπαρκτες ή προσχηματικές αναθέσεις καθηκόντων, με προσχηματική αξιολόγηση «από τα κάτω», με προϊσταμένους που δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ αλλά αξιολογούν τους υφισταμένους, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί. Είναι άδικη, προσχηματική και εξυπηρετεί μόνο μνημονιακές δεσμεύσεις για περικοπή θέσεων εργασίας.
 
2. Είναι άμεσα αναγκαία η επικαιροποίηση των Ο.Ε.Υ. (οργανισμών εσωτερικών υπηρεσιών) των ΟΤΑ Α’ Βαθμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε παροχή υπηρεσιών και πλήθος/ ειδικότητες εργαζομένων. Άμεση επικαιροποίηση και ανάθεση καθηκόντων στους συναδέλφους  ώστε να είναι εφικτή η άριστη προσφορά υπηρεσιών, η ανάθεση και η ανάληψη ευθυνών και η δυνατότητα του πολίτη να εξυπηρετείται άμεσα και με συνέπεια. Θυμίζουμε ότι οι Ο.Ε.Υ. τροποποιήθηκαν υπό ασφυκτικές χρονικές πιέσεις και με την ανάληψη πλήθους νέων αρμοδιοτήτων από τους Δήμους με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» το 2011.
 
3.  Θεωρούμε δεδομένο το «ξεπάγωμα» του μισθολογίου που έχει παγώσει κάθε μισθολογική πρόοδο από 01.01.2018 (ν. 4354/2015) καθώς και την απελευθέρωση της «προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης» (κάτοχοι μεταπτυχιακών, διδακτορικών κλπ). Οι περικοπές έχουν φέρει σε ασφυκτική κατάσταση τους συναδέλφους ενώ δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι δεν παρέχονται δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα Πάσχα και άδειας στους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους.
 
4.  Είναι άμεσα απαιτητή η μισθολογική αναγνώριση για τα χρόνια προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα που έχουν ήδη αναγνωριστεί βαθμολογικά (πδ 69/2016) ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και η άνιση μισθολογική μεταχείριση υπαλλήλων. Υπενθυμίζουμε ότι η προϋπηρεσία εκτός δημοσίου μοριοδοτείται από τον ΑΣΕΠ ενώ πολλοί συνάδελφοι προσελήφθησαν με διαγωνισμούς όπου αυτή η προϋπηρεσία ήταν αναγκαίο προσόν.
 
5. Δυστυχώς ακόμα και παρά τον μεγάλο φόρο αίματος που έχουν πληρώσει οι δημοτικοί υπάλληλοι, εξακολουθούν να υπάρχουν δήμοι οι οποίοι δεν παρέχουν τα αναγκαία μέσα προστασίας και  εκπαίδευση στους συναδέλφους. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι καλούνται να εκτελέσουν επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες με κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους. Ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 97 του Ν. 4483/2017.
 
6. Από το καλοκαίρι έχει ψηφιστεί αλλά ακόμα υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι ΔΕΝ λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινή εργασίας όπως προβλέπεται  από το άρθρο 98 του νόμου 4483/2017. Ένα άρθρο που νομοθετήθηκε έπειτα από μεγάλο αγώνα της ΠΟΕ-ΟΤΑ και στο οποίο περιλήφθησαν και ειδικότητες που δεν ελάμβαναν το εν λόγω επίδομα. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η κωλυσιεργία σε κάποιες-ευτυχώς λίγες- περιπτώσεις οφείλεται και σε συναδέλφους. Τους καλούμε ΑΜΕΣΑ να εφαρμόσουν την νομοθεσία.
 
7. Ζητούμε την άμεση κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4387/2016 που αφορούν τις συντάξεις χηρείας ( νέα σύνταξη χηρείας στον επανυπολογισμός σύνταξης του θανόντος και 50% επί του επανυπολογισμού και ηλικιακά όρια με βάση τα οποία η σύνταξη χηρείας διακόπτεται προσωρινά μέχρι τα 67 έτη ή και οριστικά).
 
Οι σύλλογοι εργαζομένων στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού θα εξακολουθήσουν να παραμένουν μπροστάρηδες στους αγώνες για να παραμείνουν δημόσια τα κοινωνικά αγαθά, για την αξιοπρέπεια και το μέλλον των παιδιών μας. Με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα θα αντισταθούμε και θα νικήσουμε απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΙΚΑΜΕ
 
                                    Βλάστη Εορδαίας, 10/10/2017
 
Οι σύλλογοι: Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Εορδαίας, Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Κοζάνης, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κοζάνης, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ν. Καστοριάς, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ν. Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας