Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

O «τελευταίος» κόφτης στη χώρα του «ποτέ»

Του Γιώργου Καρελιά
Για να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για το πού οδεύουμε στη σημερινή Ελλάδα, υπάρχει μια ασφαλής μέθοδος. Κοιτάζουμε τι λένε ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του και ετοιμαζόμαστε για το αντίθετο.  
Σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Μπίσμαρκ, «τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται μετά το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές». Οι κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ στα προεκλογικά ψέματα («αυταπάτες» επί το αριστερότερον). Αλλά έχουν βαλθεί να σπάσουν και το μετεκλογικό ρεκόρ, αν και τέτοιο δεν (πρέπει να) υπάρχει.

Συνήθως οι νικητές των εκλογών προσγειώνονται στην πραγματικότητα. Οι σημερινοί χρειάστηκε να περάσουν από την (πρώτη μετεκλογική) φάση των, κυβερνητικών τους πλέον, ψευδαισθήσεων, που διήρκεσε έως τον Ιούλιο του 2015. Εκτοτε προσγειώθηκαν καλύτερα. Απόδειξη ότι ψηφίζουν τον ένα μνημονιακό νόμο μετά τον άλλο, πουλάνε («αξιοποιούν» επί το αριστερότερον) δημόσια περιουσία, εγκαινιάζουν αγωγούς που άλλοτε κατήγγελλαν και πάει λέγοντας. Σε ένα δεν άλλαξαν καθόλου:
δίνουν σταθερά διαβεβαιώσεις που ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν. Δηλαδή, συνειδητά λένε ψέματα. Και, σπάζοντας τον κανόνα του Μπίσμαρκ, δεν τα λένε ΠΡΙΝ, αλλά ΜΕΤΑ τις εκλογές, τώρα που ξέρουν από μέσα όλα τα δεδομένα. Γι’ αυτό, το κυβερνητικό (τους) ψέμα είναι δυο φορές ψέμα.
Σταχυολογώ πρόχειρα:
  • Είπαν: το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από τις 9.100 ευρώ (εδώ). Και έπεσε. Και ο υπουργός παραμένει στη θέση του.
  • Είπαν: πρέπει να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα (εδώ). Και με λίγες μέρες διαφορά το ακριβώς αντίθετο (εδώ).
  • Είπαν (στο εγχώριο πόπολο): δεν θα μειωθεί καμιά σύνταξη. Και αμέσως μετά (αρμοδίως και ειλικρινέστερα): Μειώνουμε τους συντελεστές αναπλήρωσης (εδώ).
Μόλις χθες (Τετάρτη) είχαμε μπαράζ νέων διαβεβαιώσεων. «Είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα». «Ο κόφτης δεν είναι κόφτης, αλλά δημοσιονομική διόρθωση χωρίς μέτρα». «Ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ». Οι πρώτες διαβεβαιώσεις είναι των οικονομικών υπουργών (εδώ και εδώ). Το «ποτέ» του Πάνου Καμμένου (εδώ).
Και να θες να είσαι αισιόδοξος δεν μπορείς, αφού μετά από κάθε διαβεβαίωση γίνεται το αντίθετο. Μπορεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που τα άκουσαν αυτά, να τα πίστεψαν και να ψηφίσουν σήμερα και μεθαύριο και με τα δυο χέρια, αλλά οι υπόλοιποι ας ετοιμαζόμαστε.
Περιέργως, αυτή τη φορά μόνο ο κ. Καμμένος λέει την αλήθεια. Το «ποτέ» που είπε ισχύει, αφού ο «κόφτης» δεν αφορά τις δαπάνες του υπουργείου του. Ετσι, μπορεί να κόβονται αυτομάτως, αν χρειαστεί, μισθοί, συντάξεις, δαπάνες για νοσοκομεία και σχολεία, αλλά οι θηριώδεις αμυντικές δαπάνες θα μείνουν στο δυσθεώρητο ύψος τους. Είναι το τίμημα για να συνεχίσει την αγαστή σύμπλευσή του αριστεροδεξιό συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖA-ΑΝΕΛ.
Συμπέρασμα: όπου ακούς πολλά «τελειώνουμε», να λες «αρχίζουμε». Και το «ποτέ» δεν είναι για σένα. Για σένα είναι ο κόφτης.
Γ. Καρελιάς-protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας