Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ‘’Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου’’ στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με Επιμνημόσυνη δέηση και ανάγνωση σύντομου ιστορικού στην Ακολουθία του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε (19-5-2016) η εκδήλωση για την ‘’Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου’’ στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.     

Η συγκίνηση στα πρόσωπα του εκκλησιάσματος ήταν φανερή στην επιμνημόσυνη δέηση. ‘’Θυμηθήκαμε και τους δικούς μας νεκρούς, τα καμένα σπίτια, σχολεία και εκκλησιές, θυμηθήκαμε το πολύ κρύο, το χιόνι και τα καμένα χωριά μας από τους Γερμανούς το Δεκέμβριο του 1943’’, έλεγαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες.

Ακολούθησε το κέρασμα στο αρχονταρίκι και η ανάλογη με το θέμα συζήτηση. 

Με τον Εσπερινό και την επιμνημόσυνη δέηση μεταφέραμε στο παρόν το μαρτυρικό παρελθόν για να προσκυνήσουμε σ’ αυτό τον αναστημένο Χριστό και να ανάψουμε ευλαβικά ένα κεράκι στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, στα θύματα αυτής της επαίσχυντης πράξης του τουρκικού κράτους.

Συγχρόνως για να τονίσουμε την αξία και την
ανάγκη της αγάπης και του διαλόγου με ειλικρίνεια και τόλμη, για τα όσα άθλια έχουν διαπραχθεί,  για τον εντοπισμό και την αναγνώριση των αιτιών, αλλά και την άρση τους, για την αποφυγή παρόμοιων απεχθών πράξεων στο μέλλον. Και για την, χωρίς επιφυλάξεις και κρυφά σχέδια, άγια συνεργασία και συνύπαρξη των λαών και των εθνών της γης.

Το μίσος (ίσως να) ερμηνεύει τον κόσμο, την αγριότητα και την αθλιότητά του, δε μπορεί όμως να αλλάξει τον κόσμο, δε μπορεί να τον κάνει καλύτερο. Οι χριστιανοί ξέρουμε (μας το είπε ο Χριστός) ότι η αγάπη μόνο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και μόνο αυτή (η αγάπη) μπορεί να οδηγήσει το ανθρώπινο γένος στην ενότητά του. Όσοι (φατρίες και σπείρες) υποδαυλίζουν το (εθνικιστικό, ταξικό, τοπικιστικό) μίσος υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Συντηρούν και αυξάνουν την ασχήμια.   

Οι χριστιανοί μαθαίνουμε από την Εκκλησία να συγχωρούμε, αλλά θα πρέπει και η Τουρκία να μάθει να συμπορευτεί με τη συγχώρεση και να αναγνωρίσει (έπρεπε πρώτη αυτή, ας το κάνει τώρα) τη Γενοκτονία. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πρέπει να γίνει και από τα κράτη όσα  που συνέργησαν στη Γενοκτονία, αλλά και από τα υπόλοιπα της γης. Η πράξη αυτή θα ήταν μια τρανή απόδειξη καταδίκης της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και του μίσους, που οδήγησαν στο παρελθόν σ’ αυτήν την αθλιότητα. Το ανθρώπινο γένος δεν μπορεί και δεν πρέπει να βιώσει ξανά στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
20-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας