Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Τρεις σημαντικές επιτυχίες

του Κώστα Γιαννακίδη από το protagon.gr
Η ανυπαρξία αντιπολίτευσης κάνει δύσκολη τη ζωή του δημοσιογράφου που υποχρεώνεται σε μία, σχεδόν εμμονική, παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Δηλαδή τι να πεις για την αντιπολίτευση; Να πέσεις δίπλα στο ένα σώμα και να ακούς το ροχαλητό ή δίπλα στο άλλο και να ηχογραφείς τον επιθανάτιο ρόγχο; Δεδομένου του κυβερνητικού έργου, που εξελίσσεται σε «Όσα παίρνει ο άνεμος», ο δημοσιογράφος δεν πλήττει.
Πλην όμως κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως μη αντικειμενικός. Προσπαθώντας, λοιπόν, να τηρήσω τα προσχήματα, καταγράφω τρεις πρόσφατες κυβερνητικές επιτυχίες.
Πρέπει να ήταν ο Τσακαλώτος ή ο Σταθάκης. Μπορεί, βέβαια, να ήταν και οι δύο. Καμιά φορά για κάτι τέτοιο δεν αρκεί μόνο ένας αν και, συνήθως, αυτό το αποτέλεσμα είναι προϊόν μοναχικής διαδικασίας. Θα έχετε αντιληφθεί ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι προϊόν γκάφας με ιδεοληπτική επένδυση. Τους κάρφωσε ο Μοσκοβισί, αλλά τις τελευταίες μέρες φουντώνει και η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις διαπραγματεύσεις του Αυγούστου, το οικονομικό επιτελείο, είπε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι θα επιβάλει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και θα μαζέψει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ -στην πραγματικότητα δεν θα πάρει περισσότερα από 40. Οι εκπρόσωποι των θεσμών απόρησαν. Οι δικοί μας τους είπαν ότι αυτό συνάδει και με την ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε εκείνες τις μέρες ο Δημήτρης Παπαδημούλης πανηγύρισε, στο twitter, γράφοντας ότι πρόκειται για μέτρο που πλήττει τους προνομιούχους. Σήμερα, που λέτε, υπάρχουν άνθρωποι, με άποψη για τα της διαπραγμάτευσης, που στοιχηματίζουν ότι όταν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα, στην κυβέρνηση δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι θα φορολογήσουν αγρίως και τα φροντιστήρια. Στο μυαλό τους είχαν το Κολλέγιο Αθηνών και τη Σχολή Μωραΐτη. Το αποτέλεσμα το είδαμε αποτυπωμένο στο πρόσωπο του Νίκου Φίλη. «Υπάρχουν καλά νέα» είπε. Τα «καλά νέα» είναι η επιβολή κλιμακούμενου φόρου. Δεν μένει παρά να βγει η Γεροβασίλη για να πανηγυρίσει. Τι θα μπει στο ταμείο; Θα το δούμε. Μπορεί να μπει κάτι, από τα ιδιωτικά σχολεία, όμως ίσως χαθούν πολλά περισσότερα από τα φροντιστήρια που, ούτως ή άλλως, έχουν μία ροπή προς την «αμοιβαία διευκόλυνση» γονέων και καθηγητών. Το χαριτωμένο της υπόθεσης είναι ότι προτιμήθηκε η επιβάρυνση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τη φορολόγηση του βοδινού κρέατος. Κοινώς, όπως είπε ο Στέφανος Μάνος, προστατεύθηκαν οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί κτηνοτρόφοι. Διεθνισμός.
Με τη διαδικασία του επείγοντος εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο. Το ΕΣΡ το χαρακτήρισε αναχρονιστικό καθώς αντιμετωπίζει το ψηφιακό περιβάλλον με αναλογική οπτική. Ας δεχτούμε την κυβερνητική διαρροή περί μεροληψίας του οργάνου -είναι, λέει, η μαμά της Ζωής που ξεσπαθώνει κατά Παππά. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα βάλει το χέρι του λαού στην τσέπη και στον λαιμό αυτών που ελέγχουν την ενημέρωση. Εντάξει. Σενάριο. Επιχειρηματίας διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό και δεν θέλει να μπει στη δημοπρασία για τις άδειες, ούτε να υποστεί τον φόρο επί των διαφημίσεων που επιβάλλεται σε μία αναιμική αγορά. Τι κάνει; Κλείνει τον σταθμό, πετάει τα κλειδιά στον Παππά και ταυτοχρόνως εκπέμπει το ίδιο πρόγραμμα από δορυφόρο. Εν ανάγκη, αντί να τα δίνει σε άδειες και σε φόρους, επιδοτεί την αγορά δορυφορικών πιάτων. Μακροπρόθεσμα ίσως και να συμφέρει.
Το Μαξίμου διαμηνύει κατηγορηματικά και με σθένος ότι η Γενική Γραμματέας Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου δεν πρόκειται να παραμείνει στη θέση της, καθώς αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη. Η κ. Σαββαΐδου έχει πενταετές συμβόλαιο, άφησε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και αν φύγει, πρέπει να αποζημιωθεί με 250.000 ευρώ. Αλλιώς δεν φεύγει. Η κυβέρνηση, όμως, χτυπάει με δύναμη το πόδι και απαιτεί να φύγει το συντομότερο δυνατό. Η κ. Σαββαΐδου έχει μία εξήγηση για αυτό: «Η αναφορά από μερίδα του Τύπου σε δήθεν παραβάσεις μου εγείρει ερωτηματικά, καθώς συμπίπτει χρονικά με μνημονιακές δεσμεύσεις για τη μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής (μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου 2015), την θεσμοθέτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ (μνημονιακή δέσμευση διαρκούς χαρακτήρα), καθώς και την ψήφιση των διατάξεων για την μη άσκηση ποινικής δίωξης των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων και του Γενικού Γραμματέα». Αυτό διαβάζεται και ως «θέλουν να με διώξουν για να ελέγχουν έσοδα και φοροδιαφυγή με δικό τους άνθρωπο, αφού αυτός ο τομέας αποτελεί μία από τις συστατικές ουσίες της εξουσίας». Σοβαρά; Πρωτάκουστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας