Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Μια ανόητη πρόταση


Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Διάβασα ότι ο Στ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε πως θα μείνει στην πολιτική μέχρι τα 60 του και ότι μεταξύ των άλλων καινοτομιών που εισηγείται είναι και ο περιορισμός του δικαιώματος εκλογής στο βουλευτικό αξίωμα μόνο για δύο φορές. Προσωπικά, καθόλου δεν με απασχολεί αν και πότε θα αποχωρήσει από την πολιτική ο άλλοτε συνάδελφος, αλλά για όσο θα ασχολείται με το αντικείμενο, καλό θα είναι οι προτάσεις του να διαθέτουν ένα μίνιμουμ σοβαρότητας...


Δεν είναι, βέβαια, ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος που προπαγανδίζει την ασύλληπτης ανοησίας ιδέα ότι η ελληνική κοινωνία είναι σε θέση ν' ανανεώνει κάθε οκτώ χρόνια το πολιτικό δυναμικό της. Το έχουν υποστηρίξει κι άλλοι. Που βέβαια δεν μπήκαν καν στον κόπο να ρίξουν μια ματιά στην παγκόσμια αλλά και στην ελληνική Ιστορία, για να δουν πού θα βρισκόμασταν σήμερα αν η συγκεκριμένη βλακεία είχε ισχύσει στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.
Πού θα ήταν η Ευρώπη χωρίς τον Τσόρτσιλ ή οι ΗΠΑ και η υφήλιος χωρίς τον Ρούζβελτ, η Γαλλία χωρίς τον Ντε Γκολ, η Γερμανία χωρίς τον Αντενάουερ, η Ελλάδα χωρίς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου; Και σταματώ σε κραυγαλέες περιπτώσεις γιατί δύσκολα θα βρεθεί χώρα που θα στεκόταν σήμερα όρθια αν έστελνε στην υποχρεωτική αποστρατεία κάθε οκτώ χρόνια το πολιτικό της δυναμικό.
Σήμερα είναι της μόδας οι εύκολοι αφορισμοί σε βάρος των πολιτικών και δυστυχώς είναι και της μόδας οι πολιτικοί που θέλουν να χαϊδεύουν αυτιά. Αλλά επειδή δεν είμαι πολιτικός και ελάχιστα με απασχολούν οι ηχητικές προτιμήσεις του οιουδήποτε, δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω ότι στα 50 και βάλε χρόνια της δημοσιογραφικής μου ζωής έχω γνωρίσει βουλευτές που τίμησαν επί δεκαετίες το Κοινοβούλιο και άλλους που η είσοδός τους και μόνο στην αίθουσα της Βουλής αποτελούσε προσβολή για τον κοινοβουλευτισμό. Και δεν εννοώ μόνο τη νεοναζιστική αλητεία.
Και για να μην το κουράζουμε. Οποιος ενδιαφέρεται για το επίπεδο της Βουλής και της πολιτικής, αγαπητέ Σταύρο, τις υποδείξεις τις κάνει στο εκλογικό σώμα. Αυτό είναι που έχει υποβαθμίσει το επίπεδο της πολιτικής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας