Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Μετά από Αξιολόγηση η Χρηματοδότηση Έργων της Αυτοδιοίκησης - Σκέψεις και Απόψεις

του Νίκου Λαζαριώτη
Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Σερβίων-Βελεντού
Ήδη βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ) και ξεκίνησαν οι διαδικασίες του νέου πλαισίου χρηματοδότησης ΣΕΣ  2014 – 2020.
Πιστεύω ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με τον τρόπο που αποφασίζονται, αξιολογούνται και υλοποιούνται τα  έργα από την  Τοπική και  Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να γίνονται έργα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όφελος για το κοινωνικό σύνολο με το μικρότερο κόστος.
Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα  το να ξοδεύονται χρήματα σε άσκοπες η μη παραγωγικές επενδύσεις είναι  πολυτέλεια. Ίσως πρέπει να δούμε με άλλο πρίσμα σαν κοινωνία αλλά και σαν αιρετή αυτοδιοίκηση την ιεράρχηση έργων συνεκτιμώντας μαζί με τα πολιτικά κριτήρια και τα κριτήρια του κόστους – οφέλους.
Η Τοπική και η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια υλοποίησαν μεγάλο αριθμό έργων. Η αξιολόγηση των επιπτώσεων και των αποτελεσμάτων συνήθως δεν γίνεται η  γίνεται εκ των υστέρων και στη λογική της απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων.
Στη λογική αυτή υλοποιήθηκαν έργα τα οποία  σε σχέση με τα κονδύλια που επενδύθηκαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η πρακτική αυτή ισχύει για όλη τη χώρα αλλά ειδικότερα στην περιφέρεια μας αυτό αποτυπώνεται και από τα στοιχεία της ανεργίας σύμφωνα με τα οποία η περιφέρεια Δ. Μακεδονίας κατέχει τα πρωτεία σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η διαδικασία εκ των προτέρων ουσιαστικής αξιολόγησης των προτεινόμενων για υλοποίηση έργων δεν αποτελεί  συνήθη πρακτική. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων αποφασίζεται σε πολιτικό επίπεδο και στη συνέχεια καλούνται οι τεχνοκράτες (είτε είναι υπάλληλοι είτε εξωτερικοί συνεργάτες) να σχεδιάσουν και να επιβλέψουν την υλοποίηση. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρακάμπτονται  σοβαρές τεχνοκρατικές αντιρρήσεις με συνέπεια τα ημιτελή ή μη λειτουργικά έργα τα οποία  βλέπουμε διάσπαρτα και τα οποία διαπιστώνονται, δυστυχώς, μετά από χρόνια και αφού έχουν ξοδευτεί πολλά ευρώ.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πολιτικές αποφάσεις πολλές φορές λαμβάνονται κάτω από μεγάλη πίεση η ακόμα και εκβιαστικά από τοπικές κοινωνίες ή συλλογικούς φορείς.
Η μεγάλη αδυναμία στην πολιτική απόφαση για την επιλογή ενός έργου δημόσιου χαρακτήρα είναι η απουσία του «κινδύνου». Μια ιδιωτική επένδυση εάν δεν σχεδιασθεί και δεν υλοποιηθεί σωστά το πιθανότερο είναι να επιφέρει οικονομική καταστροφή στον επενδυτή. Στα δημόσια έργα το στοιχείο του «κινδύνου» απουσιάζει. Εδώ επομένως πρέπει να μπουν δικλείδες ασφαλείας και να αντιμετωπίζονται τα δημόσια έργα σαν επενδύσεις από τις οποίες η κοινωνία αναμένει όφελος.  
Πρέπει συνεπώς να τεθεί το ζήτημα της εκ των προτέρων ουσιαστικής αξιολόγησης Κόστους – Οφέλους όλων των προτάσεων που κατατίθενται για χρηματοδότηση.
Εάν μιλούσαμε για μια ιδιωτική επένδυση τα πράγματα είναι πολύ απλά γιατί υπάρχουν πολλά εργαλεία να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα και οικονομικότητά της.
Η Τοπική και η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση  όμως υλοποιούν έργα τα οποία δεν μπορούν να αξιολογηθούν «στεγνά» οικονομικά γιατί πρέπει να συνδυάζουν την οικονομικότητα με τις ανάγκες της κοινωνίας η οποία τελικά είναι ο χρηματοδότης και ταυτόχρονα χρήστης αυτών των έργων. Πρέπει επομένως η αξιολόγηση να γίνει τόσο με οικονομικά όσο και με κοινωνικά κριτήρια. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει η οικονομική αξιολόγηση να είναι απλά το τεχνοκρατικό προκάλυμμα.
Στη λογική αυτή για παράδειγμα μια αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων δε μπορεί να αξιολογηθεί με όρους κόστους – οφέλους γιατί δεν θα επιστρέψει ποτέ τα κεφάλαια που θα επενδυθούν, μπορεί όμως να αξιολογηθεί ως προς τον αριθμό των κατοίκων που θα εξυπηρετεί, ως προς το μέγεθος των εγκαταστάσεων, ως προς τις άλλες υποδομές που παρουσιάζουν ελλείψεις, ως προς το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, ως προς τον πλέον κατάλληλο χώρο εγκατάστασης κ.λ.π.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις εφόσον ειδικές συνθήκες το απαιτούν μπορεί να αποφασισθούν έργα ασύμφορα από κάθε άποψη, αλλά αυτό πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. 
Η εκτίμηση κόστους - οφέλους ενός έργου πρέπει σε γενικές γραμμές να περιλαμβάνει :
Επιδιωκόμενο στόχο δηλαδή ποιές πραγματικές ανάγκες θα καλύψει. Ο καθορισμός των πραγματικών αναγκών είναι το σοβαρότερο πρόβλημα. Η άποψη που διατυπώνουν τα μεμονωμένα άτομα η ακόμα και οι θεσμικοί εκπρόσωποι για την πραγματική «ανάγκη» διαμορφώνεται και επηρεάζεται από πολλές μεταβλητές.
Καθορισμός του τι ακριβώς πρέπει να γίνει  με εναλλακτικά σενάρια κόστους και λειτουργίας ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Αφού συμφωνηθεί ο στόχος και αφού  εξετασθούν όλες οι εναλλακτικές επιλογές, θα προταθεί το συγκεκριμένο έργο που θα τον εξυπηρετήσει.
Εκτίμηση κόστους – κοινωνικοικονομικού οφέλους  Ένα έργο έχει οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές κ.λ.π. συνέπειες. Η εκτιμήσεις αυτών των παραμέτρων βοηθούν να εξαχθεί το συμπέρασμα για το εάν το έργο «αξίζει» να υλοποιηθεί ή όχι.

Για παράδειγμα αφού έχουμε διαπιστώσει, αντικειμενικά , ότι αποτελεί ανάγκη και αίτημα της κοινωνίας και προηγείται άλλων αναγκών θέλουμε να κάνουμε ένα κολυμβητήριο.
Πρέπει να αποφασισθεί με τι προδιαγραφές θα γίνει το κολυμβητήριο. Δηλαδή θέση στον χώρο, με διαστάσεις για να καλύπτει μόνο τοπικές ανάγκες, για δυνατότητα διοργάνωσης αγώνων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο ή ακόμα και ολυμπιακών προδιαγραφών.
Εφόσον καταλήξουμε και στις προδιαγραφές πρέπει να διερευνηθεί το κόστος λειτουργίας δηλαδή το κόστος των λειτουργικών αναγκών (απασχολούμενο προσωπικό, κοινόχρηστες δαπάνες, συντήρηση εγκαταστάσεων, διάφορα απρόβλεπτα).

Αφού προηγηθούν γίνουν όλα αυτά πρέπει να ακολουθήσουν  οι αποφάσεις.

Η Τοπική και Περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορούν να κάνουν τα αυτονόητα και να στείλουν ένα θετικό μήνυμα προς την κοινωνία και προς την κεντρική εξουσία.   

Σέρβια 23/10/2014

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΦΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ Π.Χ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΦΕΡΝΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΟΥ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΑΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ!!Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΓΑ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ ΣΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Sidrofe, 24 Οκτωβρίου 2014 - 9:19 π.μ. Pos den kanane erga, katarxin asxoli8ikan xaraktiristika me memonomenes periptosis dixnodas megalo zilo. Akirosane tin anaplasi tis platias tis Neraidas, o proedros kanei gargares gia to sigekrimeno 8ema asxolite me ta paralimnia ..... klisane tin kadina stin gefira mias kai den mporesane na tin dosoun ston ypopsifio tou sindiazmou tous, epitrepsane na ginei to fragma tis Larko mesa se xaraktirizmeni Bizadini zoni, diapratodas tin megisti oikologiki katastrofi, karpo8ikan metaxi tous ola ta xorafia tou dimou dilonodas oi perissoteroi os neoi agrotes ( oi katagelies ston OPEKEPe 8a pesoun sinefo) .... kai polla alla.

yg: ai-vres exis @@ na to dimosieyseis?

Ανώνυμος είπε...

26 οκτωβριου 2014 εισαι πολυ βαθια νυχτωμενος και ασχετος με το ολο θεμα πρωτα ρωτα-μαθε και μετα απαντησε yg: Αν εχεις @@ να απαντας με ονομα και οχι ανωνυμα αφου νομιζεις οτι τα ξερεις ολα
-

Ανώνυμος είπε...

o filos 11:24 exei dikio,metaxi tous mirastikan ta kalitera xorafia(kai megalitera) kai ston aplo kosmo edosan xorafia pou gia ta ta vris pou einai prepi na exeis vatraxopedila kai maska oksigonou.mexri kai o megalogeoktimonas proedros pire.

Ανώνυμος είπε...

Sidrofe 26 Οκτωβρίου 2014 - 2:23 μ.μ, katalaveno to anxos pou exis 8a sou perasi, esi pou exis @@ papakia grafis eponima?

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε της 24ης Οκτωβρίου, μάλλον δεν πρέπει να ζεις στα Σέρβια. Εκτός κι αν δεν βλέπεις το Πολιτιστικό που σχεδόν τελειώνει, την ανάπλαση Σερβίων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την αναστήλωση του διατηρητέου Ράπτη που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, ή ξέχασες ήδη την ολοκλήρωση των εργασιών στο Κλειστό Γυμναστήριο Σερβίων που παραδόθηκε σε χρήση, την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του Γυμνασίου-Λυκείου Σερβίων και του Δημαρχείου που έχουν παραδοθεί εδώ κι ένα χρόνο, την αναστήλωση του γεφυριού των Κάστρων που θα ξεκινήσει την άνοιξη κ.λ.π. Αλλά μάλλον βλέπεις αυτά που θέλεις και έχεις επιλεκτική μνήμη.

Το Προφίλ μας