Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΚΚΕ: Απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς στην Υγεία – Απαράδεκτη ενέργεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κοζάνης

Οι μειώσεις στους μισθούς, οι διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, η εισβολή των εργολάβων στη λειτουργία των νοσοκομείων, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, οι ανεξέλεγκτες (και απλήρωτες) εφημερίες, τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό είναι παράγοντες που εντατικοποιούν την εργασία στα νοσοκομεία και μεγαλώνουν τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, αλλά και των ασθενών που τα επισκέπτονται.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η ανακίνηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας των γιατρών, στη βάση κατευθύνσεων της ΕΕ, που οδηγούν σε εργασία ακόμα και 78 ώρες τη βδομάδα.
Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών γίνονται παράλληλα με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του κρατικού τομέα Υγείας, με τις ανατροπές συνολικά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Από αυτή τη σκοπιά, υγειονομικοί και ασθενείς πρέπει να προβληματιστούν για τη σκοπιμότητά τους.
Πώς μπορεί ένας γιατρός να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του όταν φτάνει να εφημερεύει χωρίς διακοπή για πολλές μέρες; Οταν από το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται λείπουν στοιχειώδεις υποδομές και εξοπλισμός, οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες και δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες;
Πώς μπορεί ένας νοσηλευτής να προσφέρει ακόμα και τις ελάχιστες υπηρεσίες, όταν τυχαίνει να εργάζεται μόνος του σε έναν ολόκληρο όροφο νοσοκομείου, όταν του οφείλονται αμέτρητα ρεπό;
Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως, αντί να εξασφαλίζουν κονδύλια για τη βελτίωση της κατάστασης στο κρατικό σύστημα Υγείας, επικαλούνται το δημοσιονομικό «νοικοκύρεμα» και κάνουν νέες περικοπές. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας δεν χωράνε οι σταθερές σχέσεις εργασίας, οι ικανοποιητικοί μισθοί, τα ανθρώπινα ωράρια εργασίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το χώρο του Νοσοκομείου μας που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω αποτελεί η πρόσφατη ενέργεια της Διοίκησης να περικόψει από όλους τους εργαζομένους (πλην ιατρών) την αμοιβή μίας δεδουλευμένης νυχτερινής βάρδιας των μηνών Απρίλη και Μάη, στο όνομα της δήθεν εξοικονόμησης πόρων για την πληρωμή τους. Δεν εστιάζουμε στο κατά πόσο είναι ή όχι «αμελητεό» (όπως χαρακτηρίζεται) το ποσό των χρημάτων που περικόπτεται για κάθε εργαζόμενο. Η ουσία είναι ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στην πολιτική ανάκαμψης της οικονομίας μέσω της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και στη λογική των ατελείωτων θυσιών των εργαζομένων για την επίτευξη της ανάκαμψης αυτής. Για το λόγο αυτό καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και καλούμε τους εργαζομένους και όλο το λαό να αναλογιστούν ότι:
Το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου θα παρέχονται καθολικά και δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι «κρίκος» για να αναπτυχθεί η κοινή πάλη όλων των εργαζομένων στην Υγεία και του λαού.






Καταγγέλλουμε την επιβολή του εισιτηρίου των 5 ευρώ για όλα τα περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο μας ως επείγοντα. Η συγκεκριμένη πρακτική επιβλήθηκε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου με καθαρά αυθαίρετο τρόπο, αφού ακόμα και η Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ρητά τα εξής:
«Το εισιτήριο πρέπει να καταβάλλουν όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία, εκτός από:
1.     Τους ασθενείς που προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά.
2.     Τους κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
3.     Τους πολιτικούς πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αλλοδαπούς, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ».
Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία, ωστόσο ακόμα κι αυτή φαίνεται να εφαρμόζεται με «υπερβάλλοντα ζήλο» στο νοσοκομείο μας. Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την ανταποδοτική-επιχειρηματική λειτουργία του νοσοκομείου, την καλλιέργεια «φοροεισπρακτικής» λογικής σε μερίδα εργαζομένων και την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών με οποιοδήποτε τρόπο. Το 5ευρω επιβλήθηκε σε ένα υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας με μοναδικό σκοπό να ενισχύσει τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε βάρος τόσο των ασθενών όσο και των εργαζόμενων υγειονομικών. Καλούμε όλο το λαό να συστρατευθεί στον αγώνα για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ- ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
Διευκρινίζουμε για άλλη μια φορά: 
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 5 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας