Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Γιώργος Σβώλης: Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Απασχόλησης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Σβώλης με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.  Ακολουθεί η επιστολή του Γιώργου Σβώλη.
 Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας είναι αντίθετος με τις ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος -ως το Μάρτιο του 2015- ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, σε 10 τουριστικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών κέντρων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Τι εξυπηρετεί άραγε μία τέτοια ενέργεια, όταν προσφάτως έχει ψηφιστεί νόμος που προβλέπει το άνοιγμα 7 Κυριακών το χρόνο?
Τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Γιατί να συσσωρεύονται η εξουσία και τα έσοδα στις λίγες πολυεθνικές, ενώ τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να τον έχει η μάνα της οικονομίας, οι 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις?
Στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, κρίνεται απαραίτητο να εξασφαλιστεί πρώτα απ’ όλα η σταθερότητα και γενικά να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για την επιβίωση  και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων και το 85% της απασχόλησης. Βασικοί εκφραστές και στυλοβάτες της πραγματικής οικονομίας και βασικός πνεύμονας της μεσαίας τάξης.
Ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα.  Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που σίγουρα λείπει είναι η αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές και τα λεφτά από την τσέπη του.
Γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ούτε και να ισχυρίζεται πως η λειτουργία τις Κυριακές θα αυξήσει ξαφνικά την καταναλωτική δαπάνη σε μία περίοδο σκληρής οικονομικής λιτότητας.
Η αγορά χρειάζεται ηρεμία και όχι κοινωνικές εντάσεις, αφού θα καταστρατηγηθεί η λειτουργία της παραδοσιακής αγοράς, με δυσάρεστες προεκτάσεις σε όλο το φάσμα του κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού της περιφέρειας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Απασχόλησης
Δυτικής Μακεδονίας


Γιώργος Σβώλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας