Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Διαφωνία Μαλούτα - Ιωαννίδη για την κατάργηση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Η διαφωνία του νυν και του απερχόμενου δημάρχου Κοζάνης ως προς την κατάργηση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, προέκυψε μετά από αίτημα της νυν δημοτικής αρχής προς το ΥΠΕ προκειμένου να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια προκειμένου να ολοκληρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο,
αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για τα νέα νεκροταφεία. Ωστόσο ο νέος δήμαρχος Κοζάνης εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις του με αυτή την εξέλιξη, λέγοντας πως θα υπάρχουν εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα, μιας και η κατάργηση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής έφερε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στο θέμα, το οποίο όπως σημείωσε, απασχολεί μια σειρά οργανώσεων και αφορά την κατάρτιση της ΚΑΣ, σημειώνοντας πως: "Έχουμε ενημερωθεί ότι καταργήθηκε το Καταφύγιο Άγριας Ζωής, στην περιοχή πάνω από την Κοζάνη, άλσος Κουρί, Άγιος Ελευθέριος κ.ο.κ. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία σε πάρα πολλούς ανθρώπους, κυρίως στην κοινωνία της πόλης. Εμείς είχαμε αντιδράσει και είχαμε στείλει μια επιστολή με διάφορους φορείς στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, πριν από κάποιους μήνες όταν και άνοιξε το θέμα, με το οποίο ζητούσαμε να γίνει σημειακή τροποποίηση και όχι οριστική κατάργηση του Καταφυγίου". Όπως σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, στην περίπτωση αυτή και τα προβλήματα του καταφυγίου θα λυνόταν και θα παρέμενε ένα καθεστώς προστασίας των περιοχών αυτών, που είναι περιοχές ήπιας δραστηριότητας, όπου και δραστηριοποιούνται σύλλογοι, κόσμος περπατάει, αθλείται κ.λπ.
Ο νέος δήμαρχος τόνισε πως υπάρχει μια αναστάτωση στην τοπική κοινωνία προσθέτοντας πως "εμείς ήδη κινητοποιούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να δούμε πως μπορούμε να συντονίσουμε αυτή την κατάσταση". Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι αυτό το οποίο εν τέλει πρέπει να γίνει, είναι και τα προβλήματα να λυθούν, αλλά και η περιοχή να μπορέσει να έχει ένα καθεστώς προστασίας όπου θα αναπτύσσονται ήπιες δραστηριότητες προς όφελος της κοινωνίας, που το έχει τόσο πολύ ανάγκη, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, σχετικά, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε για το θέμα, αφού ερωτήθηκε από τον "Π.Λ.", πως: "Τα Καταφύγια Άγριας Ζωής ήταν στην ουσία η μετεξέλιξη των Ζωνών Απαγόρευσης Θήρας, που χωρίς να αλλάξει τίποτα ουσιώδης, μετεξελίχθησαν σε καταφύγια Άγριας Ζωής. Μάλιστα ένα σημαντικό μέρος των επεκτάσεων της πόλης είναι καταφύγιο άγριας ζωής. Το Καταφύγιο Άγριας Ζωής, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν επιτρέπει την επέκταση του σχεδίου ή τη δημιουργία νέου. Αυτό είχε σαν συνέπεια το Καταφύγιο Άγριας Ζωής να εμποδίζει τις επεκτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά και την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού, για την ίδρυση των νέων νεκροταφείων.
Σαν δήμος Κοζάνης είχαμε συντάξει τη σχετική πρόταση προς το δασαρχείο και πλέον "ξεμπλοκάρισαν" οι διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι, και η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου το επόμενο διάστημα (με τη νέα δημοτική αρχή), θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την κατασκευή των νέων νεκροταφείων, όπως κατέληξε ο κ. Μαλούτας.
Το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις θα δείξουν κατά πόσο θα ευοδωθούν τα σχέδια τόσο για το νέο νεκροταφείο όσο και για την πολυπόθητη ανάπλαση του άλσους Κουρί, του μόνο πνεύμονα πρασίνου που έχει η πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας