Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Στις 14-18 Ιουλιου θα γινει το Συμποσιο της Συμης

Στη Δημοκρατία, την οποία πρέπει να «επανεφεύρουμε» θα είναι αφιερωμένο το 15ο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου στις Σπέτσες από τη Δευτέρα 14 μέχρι την Παρασκευή 18 Ιουλίου, ενώ, παράλληλα, θα λειτουργήσουν, για ένα διήμερο, επιμορφωτικά σεμινάρια για νέους, με το ίδιο θέμα.
Η Δημοκρατία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι το διακύβευμα για τις επόμενες δεκαετίες. Και η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, που σήμερα ισοδυναμεί με την “επανεφεύρεση” και τον “επανασχεδιασμό” της, αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα για κάθε πολίτη, για κάθε κοινωνία, σε κάθε γωνιά της γης.

Τονίζεται επίσης ότι: «Η “παγκοσμιοποίηση” δημιουργεί μείζονα υπερεθνικά ζητήματα, που απαιτούν υπερεθνικές – οικουμενικές λύσεις. Καθώς το κεφάλαιο, που δεν γνωρίζει πια σύνορα, μπορεί να κινείται με ταχύτητα και να αναζητά τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη, σε χώρες που δεν παρέχουν στοιχειώδεις κοινωνικές, εργασιακές, ασφαλιστικές και περιβαλλοντικές εγγυήσεις και επομένως χαρακτηρίζονται από μικρό κόστος παραγωγής αγαθών και παροχής υπηρεσιών, καταλύονται και τα τελευταία “συμβόλαια” κοινωνικής συνεννόησης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερκερδών και τη Ασυγκέντρωση κεφαλαίων, την ένταση των ανισοτήτων και βεβαίως, τη χειραγώγηση των δημοκρατικών θεσμών, δεδομένης και της συνάφειας που χαρακτηρίζει πλέον τις σχέσεις μεταξύ επιχειρηματικών, τραπεζικών και μιντιακών συμφερόντων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, η κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και η αδυναμία, πλέον, των εθνικών δημοκρατιών να αντιμετωπίσουν ζητήματα που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα, από τη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική, καθώς το κεφάλαιο αφαιρεί τεράστιο πλούτο από τους πολίτες, μέχρι την κλιματική αλλαγή.
Οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια, αγωνία, απομακρύνονται από τους θεσμούς και ο λαϊκισμός βρίσκει γόνιμο έδαφος».
Στο ‘’Συμπόσιο της Σύμης’’, θα συζητηθούν μια σειρά από σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία σήμερα, υπό το πρίσμα του προβληματισμού που οδήγησε και τους Αρχαίους Έλληνες να διαβουλευτούν και να “ανακαλύψουν” τους δημοκρατικούς θεσμούς ως τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της συγκέντρωσης δύναμης και εξουσίας.
Παράλληλα, θα διερευνηθούν τρόποι – διαδικασίες και θεσμοί, ενδυνάμωσης και συμμετοχής των πολιτών, ώστε να καταστούν οι ίδιοι ένα αποτελεσματικό μέσο “μετασχηματισμού” της Δημοκρατίας.
«Έτσι, δικαιώματα, ανισότητες, λιτότητα, ανάπτυξη, απασχόληση, ανεργία, μετανάστευση, διαδίκτυο, ισονομία, λογοδοσία, διαβούλευση, συμμετοχή, λαϊκισμός, φοροδιαφυγή, περιβάλλον, αλλά και αντιπροσωπευτική δημοκρατία, διαβουλευτική δημοκρατία, εκπροσώπηση, δημοψήφισμα, κοινωνία των πολιτών και δημοκρατική αλλαγή, είναι λέξεις, έννοιες και πολιτικές, που θα απασχολήσουν κάθε θεματική ενότητα στο πλαίσιο του Συμποσίου, με στόχο, μια νέα ποιότητα Δημοκρατίας».
Επίσης, θα συζητηθούν, οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες για την επικοινωνία, τη διάδοση των πληροφοριών, τον πολιτικό συντονισμό και τη λογοδοσία, αλλά και την κατοχύρωση των “ψηφιακών δικαιωμάτων”, καθώς από τη μια τα νέα Μέσα μπορούν να αξιοποιηθούν σαν ένα αποτελεσματικό “όπλο” στον αγώνα για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού μέλλοντος, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τον ρόλο τους στην προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης.
Καινοτομία του φετινού Συμποσίου αποτελεί η παράλληλη λειτουργία, στις 17 και 18 Ιουλίου, ενός πιλοτικού προγράμματος επιμορφωτικών εργαστηρίων για νέους, ενεργούς πολίτες. Το “Symi Symposium Young Leaders Project” με θέμα: ”Δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο Δημοκρατίας”.
Πρόκειται για μία σειρά διαδραστικών επιμορφωτικών σεμιναρίων, ειδικά σχεδιασμένων για την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και καλών πρακτικών μέσα από την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία πολιτών και την αξιοποίηση της εμπειρίας επιτυχημένων μοντέλων δράσης στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα.
Θα πάρουν μέρος «έγκριτοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, ακτιβιστές και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα μοιραστούν τις απόψεις, τις εμπειρίες και τις ιδέες τους σχετικά με το πώς μπορεί  να ενισχυθεί η συλλογική αλλά και ατομική δράση για τη δημιουργία νέων καινοτόμων προτύπων, πρακτικών και πολιτικών, τόσο στις τοπικές μας κοινωνίες, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η θεματολογία των επιμορφωτικών σεμιναρίων, δεν θα μπορούσε παρά να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με αυτήν του Συμποσίου, αλλά προσαρμοσμένη στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος που μπορεί να προσφέρει ευελιξία στην προσέγγιση ζητημάτων που απασχολούν τις νέες γενιές των ηγετών στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, όπως:
Μορφές κοινωνικής κινητοποίησης και συμμετοχής στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο Δημοκρατίας – οικοδόμηση θεσμών και αλλαγή.
Δημοκρατία, διεθνείς αγορές και οικονομική ανάπτυξη.
Διαδικτυακή διακυβέρνηση – ευκαιρίες και κίνδυνοι για τη Δημοκρατία.
Η λειτουργία των επιμορφωτικών εργαστηρίων, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τον κύκλο των συμμετεχόντων στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης, οι περισσότεροι των οποίων είναι ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι, ακτιβιστές και ηγετικά στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων. Θα διδάξουν οι:
Abazi     Haki       Διευθυντής Προγράμματος Δυτικών Βαλκανίων, Rockefeller Brothers Fund       ΗΠΑ
Alexander           Molly     Επικεφαλής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ACUMEN         Ηνωμένο Βασίλειο
Ayala     Luis        Γενικός Γραμματέας, Σοσιαλιστική Διεθνής        Χιλή
Berglof Erik         Επικεφαλής Οικονομολόγος, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης       Σουηδία
Bhattacharya     Amitava               Ιδρυτής, Banglanatak.com           Ινδία
El-Baradei            Mohammed       Πρώην Αντιπρόεδρος Αιγύπτου, Νόμπελ Ειρήνης 2005  Αίγυπτος
Fishkin  James   Καθηγητής Επικοινωνίας, Stanford University    ΗΠΑ
Glenny Misha    Συγγραφέας, Ιστορικός                Ηνωμένο Βασίλειο
Hatay    Mete     Ειδικός Σύμβουλος, Peace Research Institute of Oslo (PRIO)       Κύπρος
Isaacs    Anita     Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, Haverford College   ΗΠΑ
Kaldor   Mary     Καθηγήτρια θεμάτων Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, LSE               Ηνωμένο Βασίλειο
Karlsson               Mats      Πρώην Αντιπρόεδρος, World Bank          Σουηδία
Kitroeff                Alexander           Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας, Haverford College  Ελλάδα
Lang       Kirsty     Δημοσιογράφος, Παρουσιάστρια BBC                  Ηνωμένο Βασίλειο
Leipold Gerd      Πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής, Greenpeace International       Γερμανία
Medish Mark     Πρόεδρος, Guggenheim International   ΗΠΑ
Muradov             Rovshan               Εκτελεστικός Διευθυντής, Nizami Ganjavi International Center  Αζερμπαϊτζάν
Nothias                Jean-Christophe               Αρχισυντάκτης, The Global Journal          Ελβετία
Pagrotsky            Leif         Πρώην Υπουργός Βιομηχανίας & Εμπορίου, πρώην Βουλευτής  Σουηδία
Parker   Richard Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής, JFK School of Government, Harvard University                ΗΠΑ
Ray         James   Διευθύνων Σύμβουλος, AROBO International     ΗΠΑ
Shapiro Jordan  Καθηγητής θεμάτων Πολιτιστικής Κληρονομίας, Temple University        ΗΠΑ
Steinberg            Amanda               Ιδρυτής, DailyWorth.com             ΗΠΑ
Vejvoda               Ivan       Αντιπρόεδρος, German Marshall Fund of the US              Σερβία
Χατζηδημητρίου              Τάκης    Πρόεδρος Μικτής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά                 Κύπρος
Σημειώνεται ότι, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο και τα εργαστήρια, καλύπτουν τα έξοδα συμμετοχής και διαμονής τους.
http://agenda-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας