Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Προ των πυλών τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, έκρουσαν από την Κοζάνη, τα στελέχη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, εκφράζοντας συγχρόνως την κατηγορηματική τους αντίθεση σε μία τέτοια εξέλιξη.
Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση το δ.σ. της Ένωσης ΔΕΥΑ στο Κοβεντάρειο, εξετάστηκαν τρέχοντα θέματα και οι προτεινόμενες ενέργειες για το νέο ΕΣΠΑ. «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό κι’ αυτόν τον δημόσιο χαρακτήρα οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης.

Τόνισε ότι «συγκεκριμένα συμφέροντα προσπαθούν εκ του πλαγίου να βάλουν χέρι στον υδάτινο πλούτο της πατρίδας μας. Πρέπει να αντισταθούμε γιατί το αγαθό του νερού ανήκει στην κοινωνία και πρέπει να το διαχειρίζονται οι περιφερειακές τοπικές διοικήσεις. Δεν έχει καμιά δουλειά εδώ ούτε ο επενδυτής ούτε ο επιχειρηματίας.
Εμείς ανησυχούμε για κάποιες κινήσεις που γίνονται και από την πολιτεία σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ. Αυτές οι συμφωνίες που κάνουν δεν νομίζω πως είναι ό,τι καλύτερο αυτό που θα προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Συμπαραστεκόμαστε σε εκείνους που αντιδρούν σ’ αυτά τα σχέδια, άλλωστε και για λόγους θεσμικού πολιτισμού θα έπρεπε να είχαμε ρωτηθεί.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η ουσία είναι πολιτική και πρέπει όλοι να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και των επιχειρήσεων που το διαχειρίζονται».
«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να το προσέξουμε. Δυστυχώς, όπου έχει μπει το ΔΝΤ ιδιωτικοποιείται το νερό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Παύλος Δραγκόλας. Πρόσθεσε ότι «είναι ένα σημαντικό θέμα για μας, καθώς γίνεται μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Συγχρόνως επιχειρούν να επεκταθεί η ΕΥΔΑΠ σε όλη τη χώρα, ώστε να καλύψει με την ιδιωτικοποίηση ολόκληρη τη χώρα, όλη την ύδρευση και αποχέτευση.
Γνωρίζουμε πολύ καλά από τη διεθνή εμπειρία ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι αρνητικότατη κι’ αυτό για τους πολίτες θα είναι ό,τι χειρότερο.
Εμείς ως εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε να κρατηθούν οι επιχειρήσεις, να εξυπηρετούμε τους πολίτες, να έχουμε μέλλον κι’ εμείς και οι ΔΕΥΑ. Γι’ αυτό μαζί με την Ένωση των ΔΕΥΑ και τους δημάρχους κάνουμε κοινές προσπάθειες».
Ακόμη, ο Π. Δραγκόλας, σημείωσε ότι «το σοβαρότερο πρόβλημα των ΔΕΥΑ είναι η ίδια η βιωσιμότητά τους, καθώς κινδυνεύουν άμεσα. Κινδυνεύουν γιατί δυστυχώς η πολιτεία ή κάποιοι από το κέντρο, αυτές τις επιχειρήσεις ίσως να θέλουν να τις κλείσουν. Τις στραγγαλίζουν ώστε να μην μπορούν να λειτουργήσουν και να μη μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.
Σε λίγα χρόνια θα μείνουν ελάχιστες επιχειρήσεις. Απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού, με συνέπεια σε πέντε – δέκα χρόνια θα μείνουν λιγότεροι από τους μισούς, γιατί είναι παλιές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι βγαίνουν σε σύνταξη. Μάλλον αυτός είναι ο σκοπός τους.
Οικονομικά επίσης στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις γιατί το κράτος δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για τις ΔΕΥΑ που προσφέρουν κοινωνικό έργο».
Ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ., σημείωσε ότι «οι ΔΕΥΑ είναι ο σοβαρότερος φορέας διαχείρισης των υδάτων. Όμως κανείς δεν έχει σκύψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως το προσωπικό, η στελέχωση των υπηρεσιών, η γραφειοκρατική αντίληψη που επικρατεί πάνω στη διαχείριση των θεμάτων τους.
Θέλω να θυμίσω ότι οι ΔΕΥΑ ξεκίνησαν σαν ένα εργαλείο, ακριβώς για να ξεπεράσουμε τη δυσλειτουργία του δημόσιου λογιστικού και της γραφειοκρατίας των δήμων. Δυστυχώς την τελευταία περίοδο γίνεται προσπάθεια να αφυδατώσουν τις ΔΕΥΑ, από τη δυναμικότητά τους.
Πολύ σοβαρό θέμα είναι ότι το νέο ΚΠΣ ανήκει κατά το μείζον στη διαχείριση των αποβλήτων. Η πατρίδα μας δεν έχει πάρει καλό βαθμό. Η ενδοχώρα, οι οικισμοί, τα χωριά και οι κωμοπόλεις περιβαλλοντικά ρυπαίνουν. Δεν υπάρχουν συστήματα για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων ή είναι ακριβά και αντιοικονομικά για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτά τα θέματα πρέπει τώρα να τα δούμε με πολύ καλύτερο προγραμματισμό σε σχέση με το παρελθόν, να συνεργαστούμε με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ώστε και το 3ο ΚΠΣ να το απορροφήσουμε παραγωγικά χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά και να σχεδιάσουμε και το επόμενο ΚΠΣ, το οποίο θα είναι μεγάλο και θα αφορά στα απόβλητα».
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης Μανόλης Παφίλης, σημείωσε ότι «η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, προκειμένου η Ένωση να έρθει κοντά στην επαρχία και να πάρει γνώση από τις περιφερειακές ΔΕΥΑ, αλλά και τον προβληματισμό τους από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και στον σχεδιασμό τους για την υλοποίηση του έργου. Νομίζω ότι όλοι θα γίνουμε σοφότεροι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας